Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Refuzat la Kaufland în Odorheiu Secuiesc pentru că nu ştia maghiară: „De ce nu ştiţi ungureşte, că sunteţi în Ţinutul Secuiesc?”

21
31 Aug 2017 18:58:29
Autor: Remus Florescu
Vânzătoarea i-a at banii înapoi şi a refuzat să-l servească. FOTO: captură video
Vânzătoarea i-a at banii înapoi şi a refuzat să-l servească. FOTO: captură video

Vloggerul clujean „Miliţianul” a vrut să-şi cumpere mici de la un supermarket Kaufland din Odorheiu Secuiesc. Vânzătoarea i-a dat banii înapoi, refuzând să-l servească şi să-i explice de ce. Mai mulţi oameni care aşteptau la coadă l-au apostrofat, întrebându-l de ce nu ştie ungureşte, dacă a venit în Ţinutul Secuiesc.

Vloggerul clujean „Miliţianul” a fost protagonistul uni nou incident controversat. Acesta a aflat de la o cunoştinţă că la toneta unde se vând mici din incinta supermarket-ului Kaufland din Odorheiul Secuiesc nu eşti servit dacă nu cunoşti limba maghiară. „Să vedem cât e adevăr, cât e miciună” – îşi începe acesta clipul de pe YouTube realizat cu camera ascunsă. 
 

„Dar măcar să ştiţi dumneavoastră ungureşte”

 
 
Clujeanul întinde o hărtie de 10 lei şi cere vânzătoarei: „Bună ziua, îmi daţi şi mie o porţie de mici, vă rog frumos”. Vânzătoarea îi ia banii iniţial, dar acesta are impresia că l-a înjurat. O întreabă ce a spus. Vânzătoarea nu spune nimic. După ce le mai întreabă, fără succes, şi pe cele două femei aflate în faţa lui, acesta îşi primeşte banii înapoi. Cere explicaţii la care-i răspunde un domn aflat în zonă, cu care poartă un dialog: 
 
„Este fiica mea, dacă nu ştie româneşte, nicio problemă.. Dar măcar să ştiţi dumneavoastră ungureşte”. 
„Să ştiu eu ungureşte, de ce să ştiu eu ungureşte”
„Fiindcă sunteţi aici la Ţinutul Secuiesc”
 „Suntem în Ţinutul Secuiesc, dar suntem în România”
„Da nu contează!”
”Cum nu? Mâncăm pâine românească”
„Păi, eu ştiu româneşte, dar ştiu şi ungureşte. Dar dumneavoastră ştiţi? Dacă veniţi în Ţinutul Secuiesc, măcar să şitţi zice Bună dimineaţa sau Bună seara (în maghiară-nr)...”
Clujeanul a chemat un manager de la Kaufland care a venit să vadă despre ce este vorba. Din nou, la standul de mici a fost apostrofat de un alt client. „De ce nu ştii ungureşte”.
„Am plecat de aicea că sar ungurii la bătaie. Ireal, bă nene, ireal”, şi-a încheiat acesta postarea. 
 
 
Reacţia Kaufland: „Ne delimităm ferm de astfel de comportamente”
 
 
Incidentul a fost semnalat la Kaufland România, care a precizat:  „Ne delimităm ferm de astfel de comportamente. Politica noastră este să oferim servicii de calitate, caracterizate de amabilitate, faţă de toţi clienţii, nediferenţiat“. În comunicatul de presă emis se mai arată: „Vă asigurăm că facem toate eforturile de a comunica cu toţi clienţii noştri într-o manieră corectă şi instruim periodic angajaţii pentru a preveni astfel de situaţii".
 
 
Citeşte şi
 
În spatele steagului secuiesc (1): Am cumpărat în Secuime, în româneşte. Şi pâine?
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Metoo Gras
31.08.2017, 21:44:55

Ați trecut cam superficial peste spusele provocatorului. După ce a dat banii ”Milițianul”(Nomen est omen!) și va fi servit fără probleme, el întreabă ostentativ: ”Ce ați spus?!” Semmit. (Nimic.) -răspunde ea, într-un oraș unde numai miliț...polițiștii sunt români -mai mult pentru sine. Ai spus ”bossom”? (basszam: f...e te-aș) După așa provocare grosolană, de ce să-l mai servească?! Dar cu pâinea românească cum rămîne, domnilor;? Ați rămas la nivelul șovinismului legionaro-ceaușist, de un primitivism de cea mai joasă speță, când hipermarketurile sunt pline de mărfuri ”străine”, inclusiv cu brand secuiesc.

-2 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
31.08.2017, 22:40:59

Comentariu considerat abuziv.

Maniu Iuliu
1.09.2017, 02:07:08

Nu e dobitoc, e doar unul cu ceva simt de observatie,prosti si dobitoci suntem noi romanii ca am votat toti sobolanii care au permis ca in inima tarii sa fie oameni care nu vorbesc romaneste,dar asta e alta poveste. In ziua de azi toti asistatii sociliali isi cumpara o camera si devine youtuberi flamanzi dupa subscribe uri si vizualizari. Daca te uiti cu atentie dobitocul in cauza ii intinde banii desi la rand in fata lui erau inca 3 persoane, ce spune aia nu inteleg dar pare mai mult un dialog cu cei care erau la rand decat atentie sau injuraturi pentru marele reporter cu camera ascunsa. De asta suntem unde suntem ca suntem prosti pe fata de toti ghertoii

0 (4 voturi)
θρακικός
1.09.2017, 02:34:30

Maniu Iuliu, sunt de acord cu tine, trebuie să ştim să vorbim cu toţii limba română, mai ales cei care lucrează cu clienţi. Da fata asta nici n-a apucat să-l servească şi a luat-o la întrebări provocatoare.

+3 (3 voturi)
θρακικός
1.09.2017, 02:22:32

Da, după mai multe vizionări sunt convins că e o provocare, totul e pregătit dinainte cu telefonul pus pe filmat, cu o poveste că cineva a păţit-o şi trebuie să vadă şi el. Cine a mai făcut filmuleţe poate să vadă că au fost părţi tăiate după plac. S-a făcut frumos un montaj să iasă o ştire de incitare la ură! De altfel, cine ştie maghiară îşi dă seama că autorul cunoaşte şi vorbeşte această limbă. Din filmare nu putem să ne dăm seama dacă fata vorbeşte sau nu româna, acolo se vede că e provocată şi decide că nu îl mai serveşte. Chiar credeţi că nu au trecut mai mulţi români pe acolo până atunci? Chiar credeţi că cineva se duce acolo pentru un singur mici şi după două cuvinte în maghiară care se aud foarte slab, începe să facă scandal?

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (21)

Modifică Setările