VIDEO Obiectul interstelar care i-a lăsat perplecşi pe specialişti. Ipoteza surprinzătoare lansată de doi savanţi de la Centrul Harvard-Smithsonian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misteriosul Oumuamua afost detectat la sfârşitul anului 2017.  FOTO: commons.wikimedia.org
Misteriosul Oumuamua afost detectat la sfârşitul anului 2017.  FOTO: commons.wikimedia.org

La finele anului trecut, astronomii americani au detectat, în premieră, un asteroid interstelar. Botezat „Oumuamua” (Mesagerul, în limba hawaiană) sau 1I/2017 U1, obiectul a provocat controverse în lumea academică, iar numeroşi astronomi şi oameni de ştiinţă s-au întrebat dacă nu cumva este vorba despre o navă extraterestră.

Observaţia a fost făcută prin Telescopul de Supraveghere panoramică şi Sistemul de Răspuns Rapid 1 din Hawaii pe 19 octombrie 2017 şi a stârnit dezbateri aprinse în rândul savanţilor. În timp ce unii dintre ei consideră că acest obiect interstelar este un asteroid, alţiisunt de părere că ar fi vorba despre o cometă. Însă există şi alte opinii. Universe Today scrie că au existat voci care au susţinut că Oumuamua ar putea fi o navă interstelară, iar cercetătorii au decis să monitorizeze obiectul, pentru a vedea dacă acesta emite semnale radio.

Printre cei care susţin această ipoteză se numără şi doi savanţi de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică. Abraham Loeb este directorul Institutului pentru Teorie şi Calcul al Centrului Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, profesor la Universitatea Harvard şi preşedinte al comisiei pentru proiectul Breakthrough Starshot, ce doreşte să dezvolte o navă cu pânză solară care să ajungă în Alfa Centauri, iar Shmuel Bialy este cercetător postdoctoral la Harvard. Cei doi au realizat un studiu în care susţin că Oumuamua ar putea fi o navă interstelară, eventual una aflată în derivă, care pluteşte în spaţiu. 

Multe observaţii, dar şi mai multe semne de întrebare

Iniţial, astronomii care au monitorizat obiectul spaţial prin intermediul telescopului Hubble au emis ipoteza că  Oumuamua pare să aibă o densitate ridicată, ceea ce ar indica faptul acesta ar avea o compoziţie metalică sau de rocă. 

O altă echipă de astronomi, care a monitorizat obiectul şi a analizat imaginile captate prin telescopul Hubble, a semnalat comportamentul neaşteptat al acestuia. Cercetătorii au anunţat că, în loc să încetinească,  Oumuamua şi-a sporit viteza. Potrivit acestora, cea mai probabilă explicaţie ar fi fost că obiectul observat a pierdut din materia de la suprafaţă din cauza căldurii solare. Eliberarea acestui material, similară cu comportamentul unei comete, i-ar fi dat impulsul necesar pentru a obţine o importantă creştere de viteză. 

Cei doi cercetători de la Centrul Harvard-Smithsonian au comentat aceste observaţii şi au contrazis teoria conform căreia Oumuamua ar fi mai degrabă o cometă. „Dacă Oumuamua a fost o cometă, de ce nu a emis gaze când era în cea mai apropiată poziţie de soare?”, au comentat Bialy şi Loeb. Cei doi au citat şi un alt studiu,  care arată că dacă emisia de gaze ar fi fost responsabilă pentru acceleraţie, atunci ar fi provocat şi o evoluţie rapidă a rotaţiei lui Oumuamua, lucru ce nu a fost observat. 

Explicaţiile lui Loeb şi Bialy

Abraham Loeb şi Shmuel Bialy iau în considerare posibilitatea ca Oumuamua să fie o „pânză solară”, o formă de navă spaţială care se bazează pe presiunea radiaţiei ca să genereze propulsie, exact la fel cum încearcă proiectul Breakthrough Starshot. Cei doi cred că această pânză solară ar putea fi trimisă de altă civilizaţie pentru a cerceta sistemul nostru solar şi a căuta forme de viaţă.

Potrivit Universe Today, Loeb şi Bialy au găsit o posibilă explicaţie şi pentru faptul că Oumuamua nu a emis niciun semnal radio de răspuns pe timpul monitorizării. Obiectul ar putea fi o navă defunctă care pluteşte sub influenţa gravitaţiei şi a radiaţiilor stelare, asemănătoare cu resturile de la epavele plutitoare în ocean.

De altfel, într-un articol publicat în Scientific American, Loeb a scris că Oumuamua ar putea fi „primul caz cunoscut al unei relicve artificiale care a plutit în sistemul nostru solar din spaţiul interstelar”. Savantul de Harvard a punctat afirmând şi că  „Această oportunitate creează o bază potenţială pentru o nouă frontieră a arheologiei spaţiale, şi anume studierea relicvelor din civilizaţiile anterioare din spaţiu.”

Acelaşi Abraham Loeb a mers mai departe, explicându-le celor de la Universe Today că nu este exclus ca Oumuamua să se fi aflat într-o misiune de recunoaştere. Deşi cei doi oameni de ştiinţă admit că studiul lor nu are cum să răspundă la toate întrebările şi că nu pot să demonstreze în totalitate faptul că Oumuamua ar fi o navă extraterestră.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite