VIDEO Povestea unui castel uitat: Răscruci, judeţul Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul de la Răscruci FOTO: cluj-am.ro
Castelul de la Răscruci FOTO: cluj-am.ro

Castelul de la Răscruci a fost construit în stilul neoclasic eclectic, fiind înconjurat de unul dintre cele mai frumoase parcuri ale domeniilor familiei Bánffy. Poate fi considerat „ruda săracă“ a obositor-de-mediatizatului Castel Bánffy de la Bonţida. Cele două clădiri sunt situate, de altfel, aproape simetric de o parte şi cealaltă a Someşului, potrivit cluj.travel.

Unul dintre zecile de conace şi catsele din judeţul Cluj este cel de la Răscruci, fostă proprietate a familiei nobiliare Bánffy.
„Clădirea actuală, aşa-numitul Pavilion, construit după modelul castelelor nobiliare din Anglia, a fost realizat de contele Denes (Dionisie) Bánffy (1776-1854). Începute în anul 1809, lucrările erau finalizate în preajma anului 1820“, scrie cluj.travel.

În timpul revoluţiei de la 1848-1849, castelul de la Răscruci a fost afectat de confruntările între diferitele tabere care îşi disputau stăpânirea Transilvaniei. Renovări importante au fost realizate, după această dată, de către baronul Albert Bánffy (1818-1886), care a amenajat la castel un centru de echitaţie.

Castelul a fost locuit de fiul lui Albert, Adam Bánffy (1847-1887), un pasionat al artei, istoriei şi literaturii, care a adăugat cel de al doilea etaj al clădirii şi s-a ocupat şi de amenajările interioare. Salonul, tipic renascentist, are pereţii îmbrăcaţi în lemn, cu tavan din lemn casetat. Casetele din tavan sunt sculptate în stilul Renaşterii germane, fiind imprimate cu blazonul şi genealogia familiei Bánffy.
Povestea întreagă, AICI.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite