Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Povestea Ardealului, „Ţara de peste pădure”. Cum au tradus notarii unguri cuvântul „Ardeal” în latină

43
3 Feb 2013 08:50:29
Autor: Florina Pop
Aşa vedeau, pe hârtie, oamenii secolului al XVI-lea Transilvania. Hartă din 1566.  FOTO:www.imagoromaniae.ro
Aşa vedeau, pe hârtie, oamenii secolului al XVI-lea Transilvania. Hartă din 1566.  FOTO:www.imagoromaniae.ro

Istoricii spun că originea numelui „Ardeal” este încă una controversată, deşi există o părere dominantă care spune că termenul care stă în spatele acestui cuvânt este Erdély, care se traduce prin „peste pădure”. Iar „Erdély” este legat de „Transilvania”, amândouă desemnând acelaşi lucru.

Academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul celei mai vechi universităţi din Transilvania, Babeş-Bolyai, susţine că unii specialişti vorbesc despre o veche rădăcină indoeuropeană, "ard-", aflată în unele toponime tradiţionale, cum ar fi numele Munţilor Ardeni (din regiunea franco-belgiană), care să stea la originea cuvântului „Ardeal”, însă majoritatea istoricilor sunt de părere că numele de Ardeal provine din ungurescul Erdély, folosit constant de autorităţile de limbă maghiară de-a lungul secolelor de dominaţie a Ungariei.

„Elita românească a preferat mereu, mai ales din secolul al XVIII-lea încoace, numele latin de Transilvania, foarte apropiat de spiritul limbii române, limbă de origine latină. Numele Transilvaniei nu este antic, cum ar părea să indice forma sa latină, ci provine din Evul Mediu”, afirmă istoricul Ioan Aurel Pop.

Acesta mai subliniază că numele „Ardeal” este legat indisolubil de acela de „Transilvania” (forma cea mai veche este „Ultrasilvana”, cu exact acelaşi sens), deoarece ambele înseamnă exact acelaşi lucru: „peste pădure” sau „dincolo de pădure”.

Istoricii au combinat sensul celor două cuvinte – Ardeal şi Transilvania - cu datele istorice din sursele referitoare la anii 900 (d. Hr.) şi au ajuns la o concluzie pe care o prezentăm sub forma unei poveşti.

„După raidurile de pradă asupra ţării conduse de ducele Menumorout şi după închinarea acestuia către ducele ungar Arpad, cetele ungurilor atacatori au pus populaţia locală de la marginea de est a Crişanei să construiască întărituri (din pietre şi trunchiuri de copaci) de graniţă, fiindcă marea pădure ce le stătea în cale (codrul Igfon) ascundea secrete potenţial periculoase.
La scurt timp, comandantul ungur din Crişana a trimis o iscoadă să vadă ce este "dincolo de pădure", adică în interiorul arcului Carpaţilor; iscoada s-a întors cu vestea că "ţara de dincolo de pădure" este locuită de români şi slavi, asupra cărora domnea ducele român Gelou; (...).
Folosind des acest nume de "dincolo de pădure" şi necunoscând cum numeau ţara respectivă propriii locuitori români şi slavi, s-a impus treptat în Ungaria denumirea de "erdeu elw" (=peste pădure), pe care, ceva mai târziu, notarii au tradus-o în latineşte, în scris, exact (=ultra sau trans silvam).
În Evul Mediu nu se scria în limbile vorbite, ci în cele considerate sacre, de cultură ori de cancelarie”
, explică Pop.

În plus, academicianul subliniază că numele iniţial de "peste pădure" nu s-a referit la întreaga regiune intracarpatică (adică la voievodatul Transilvaniei de mai târziu), ci numai la zona sa de nord-vest, de pe văile Someşurilor, unde domnea Gelu.
Iar după secolul al XVI-lea, când teritoriul „ţării transilvane” s-a dublat - prin adăugarea Banatului (întreg, la început), Crişanei, Sătmarului, Maramureşului etc.- şi când s-a format Principatul Transilvaniei, numele de Transilvania s-a extins şi mai mult.

Numele de „Transilvania” s-a generalizat apoi şi în celelalte limbi moderne, cu excepţia germanei care foloseşte denumirea istorică de „Şapte Cetăţi” (Siebenbürgen).

„Ardeal şi Transilvania au însă, cum spuneam, acelaşi înţeles. Prin urmare, şi cuvintele îşi au istoria lor…”, încheie academicianul.           

Despre frumuseţile Transilvaniei s-au scris şi s-au vorbit multe, însă unul dintre cele mai reuşite documentare despre această regiune este "Wild Carpathia".

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

43 Comentarii

Alex Petrovici
3.02.2013, 09:25:12

acest asa zis academician Pop (si dna Ceausescu a fost academician) combina legenda cu date istorice gresite, doar sa dovedeasca ca Ardeaul a fost locuit de romani, dar greseste in mai multe locuri... Ce vorbesti de elita romaneasca in sec 18, cand nici macar termenul de roman nu a existat atunci. Despre ce elita vorbesti? Ce limba cu origine latina (numai in visul comunistilor), acele cateva sute de cuvinte latine (max 30%) nu dovedesc nimic si nu au de a face nimic cu poporul care-l foloseste (44% din limba folosita de romani este de origine slavona). Secuii care s-au stabilit in Ardeal in sec V. aveau acelasi limba vorbita si scrisa ca si maghiarii care au venit in sec IX. (scris folosit pana in sec XVII pe teritoriul tinutului secuiesc, scris care se preda si acuma in scoli). In cancelariile regatului Ungariei s-a folosit limba latina pt ca era limba crestinismului, in regatul vechi (Valachia) si Moldova s-a folosit limba slavona cu caractere chirilice pana in sec XIX. Legenda lui Menumorout nu este complet prezentata, iar asa zisul Gelu (de origine romana) a trait cu 700 de ani mai tarziu decat Gyula cu care il confunda istoricii romani. De ce nu explica acest academician Pop, cae este adevarul cu cele "7 cetati". Sasesti, secuiesti si unguresti (nici unu-l nu a fost romanesc) - unio trio natiorum. Interesant ca la Alba Iulia s-a construit biserica romano - catolica ungureasca in sec X., interesant e ca dupa acest academician principatul Transilvaniei s-a extins mai tarziu si totusi secuii din Tinutul Secuiesc traiesc de peste 1500 de ani in zona de centru si est a-l Ardealului. C-am atat despre lipsa de documentare, si incercae repetata de falsificare a istoriei in favoarea poporului roman, care a fost adus de nobilii maghiar in ardeal sa aiba sluga ungurii...

-8 (18 voturi)
Iulian Giuliano
3.02.2013, 19:29:58

falsificatori ai istoriei sunt ungurii tăi, ia auzi cică limba vorbită de români e 44% slavonă, secuii au venit în sec V și aveau deja și scris ca și maghiarii, care au venit sălbatici din est :D, sau poate maghiarii au trimis niște iscoade prin sec V pe care iau numit secui, ca să cerceteze locurile să vadă dacă sunt bune pentru trai și apoi peste patru secole să vină și ei de aici poate și identitatea limbilor maghiară și secuiască :D. Românii sunt urmașii dacilor și romanilor care au locuit spațiul României cu mult înainte de venirea ungurilor, secuilor germanilor și altor pe aceste meleaguri și hai terminați-o cu demagogiile și aberațiile

+5 (11 voturi)
lupulescu grig
3.02.2013, 17:55:56

Caracterul latin al limbii romane nu este contestat nici de catre istoricii maghiari (ei vorbesc de o limba neolatina). Vorbesc fluent franceza (o alta limba latina) si pot sa-ti afirm fara echivoc ca romana este o limba latina…Lexicul limbii romane (mai ales vocabularul de baza) vine (circa 60%) direct din latina. Circa 17% sunt neologisme din franceza (dealtminteri le gasesti si-n rusa, bulgara, germana sau engleza (40% din vocabularul englez vine din franceza) ; datorita influentei culturale in secolul luminilor). Paradoxal, toate neologismele franceze (in romana) sunt de origine latina (franceza are in jur de 35% din lexic nelatin (celtic, germanic)). Aproape 20 % din lexicul roman este de origine slava. Fara indoiala ca romana a suportat presiunea slavonei (ca limba de cult si de cancelarie), insa caracterul latin a ramas predominant, restul reprezinta de fapt un substrat… Romana are cuvinte latine , pe care nu le gasesti intr-o alta limba latina, ori care nici nu te gandesti ca sunt de origine latina…Oricum este suficient sa compari cu o alta limba latina (italiana, franceza sau spaniola) pentru a intelege aceasta realitate. Locuiesc in Montréal si am avut posibilitatea de-a face aceste comparatii… Fara indoiala ca exista aspecte istorice care pot fii discutate, insa a contesta caracterul latin al limbii romane, nu poate decat sa te acopere de ridicol, si-ti indic sa studiezi un pic lingvistica…

+6 (8 voturi)
lupulescu grig
3.02.2013, 18:20:11

Originea secuilor este incerta si mai mult decat discutabila… Cea mai acceptata dintre variante indica o origine avara (nu erau fino-ugrici)… Acesti avari (vezi faptele Sfantului Demetrius) au facut incursiuni in sudul Dunarii (sec v-vi) de unde au luat in robie circa 300000 de latini (fara indoiala protoromani) pe care Constantinopolul a refuzat sa-i rascumpere. Deci acesti protoromani au continuat sa traiasca cu cuceritorii avari… TH. Mommsen ar putea sa te edifice vizavi de CULTURA Kerestely (CASTELULUI) in Panonia stapanita de avari (erau de asemenea neolatini). De asemenea un document din sec xii sau xiii, dat de Ladislau----- (nu-mi amintesc exact numele si nu am timp sa caut) mentioneaza ca secui traiau cu valahii , de la care au luat scrisul, in zona muntilor inzapeziti…Oricum exista o serie de similitudini intre secui si romani (portul popular (pantalonii, ceoareci cu gaetane) ; interiorul casei (stergarele), prispa ; pridvorul casei ; si mai ales olaria (obiectele din lut)….Stiai ca secui sunt singurii unguri care au doua variante ale Mioritei (romaneasca, pentru ca exista peste 600 de variante romanesti). De asemenea au o varianta a baladei Mesterului Manole… Chiar si-n Istoria Transilvaniei, publicata la Budapesta (pe care am citit-o in franceza), istorici unguri (care se dovedesc mai mult decat partinitori) recunosc ca originea acetor similitudine se pierde in negura timpurilor… Fara indoiala ca este un paradox, la ora actuala secui care sunt varful de lance al maghiarimii (sau cel putin cei mai inversunati) au mult sange romanesc (nu am zis ca sunt romani, doar ca au mult sange romanesc). Oricum prezeta numelor gen : Moldovan, Raduly, Kozma, Lakatos, Frunda, etc demonstreaza veridicitatea afirmatiilor mele. Apropo, in secuiime gasim circa 25 000 de maghiari ortodosi si in jur de 20000 de maghiari greco-catolici… In jur de 10 % din populatia asa zis secuiasca….Vrei mai mult…podeni1967@yahoo.com

+4 (8 voturi)
lupulescu grig
3.02.2013, 18:24:16

Originea secuilor este incerta si mai mult decat discutabila… Cea mai acceptata dintre variante indica o origine avara (nu erau fino-ugrici)… Acesti avari (vezi faptele Sfantului Demetrius) au facut incursiuni in sudul Dunarii (sec v-vi) de unde au luat in robie circa 300000 de latini (fara indoiala protoromani) pe care Constantinopolul a refuzat sa-i rascumpere. Deci acesti protoromani au continuat sa traiasca cu cuceritorii avari… TH. Mommsen ar putea sa te edifice vizavi de CULTURA Kerestely (CASTELULUI) in Panonia stapanita de avari (erau de asemenea neolatini). De asemenea un document din sec xii sau xiii, dat de Ladislau----- (nu-mi amintesc exact numele si nu am timp sa caut) mentioneaza ca secui traiau cu valahii , de la care au luat scrisul, in zona muntilor inzapeziti…Oricum exista o serie de similitudini intre secui si romani (portul popular (pantalonii, ceoareci cu gaetane) ; interiorul casei (stergarele), prispa ; pridvorul casei ; si mai ales olaria (obiectele din lut)….Stiai ca secui sunt singurii unguri care au doua variante ale Mioritei (romaneasca, pentru ca exista peste 600 de variante romanesti). De asemenea au o varianta a baladei Mesterului Manole… Chiar si-n Istoria Transilvaniei, publicata la Budapesta (pe care am citit-o in franceza), istorici unguri (care se dovedesc mai mult decat partinitori) recunosc ca originea acestor similitudini se pierde in negura timpurilor… Fara indoiala ca este un paradox, la ora actuala secui care sunt varful de lance al maghiarimii (sau cel putin cei mai inversunati) au mult sange romanesc (nu am zis ca sunt romani, doar ca au mult sange romanesc). Oricum prezenta numelor gen : Moldovan, Raduly, Kozma, Lakatos, Frunda, etc demonstreaza veridicitatea afirmatiilor mele. Apropo, in secuiime gasim circa 25 000 de maghiari ortodosi si in jur de 20000 de maghiari greco-catolici… In jur de 10 % din populatia asa zis secuiasca….Vrei mai mult…podeni1967@yahoo.com

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (43)

Modifică Setările