Un salvamontist clujean aproximase locul tragediei din Apuseni. Informaţia s-a pierdut pe drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamontistul clujean Codrin Roman  FOTO: Florina Pop
Salvamontistul clujean Codrin Roman  FOTO: Florina Pop

Unul dintre salvamontiştii clujeni, Codrin Roman, stabilise, după indicaţiile date de medicul Radu Zamfir, în timpul unei conferinţe pe 112, zona unde s-ar fi găsit victimele tragediei din Apuseni. Estimase locul cu o marjă de eroare de un kilometru. Şi-a anunţat şeful, Gheorghe Frăţilă, care a anunţat 112. Informaţia s-a pierdut pe drum. Localnicii au găsit primii victimele.

Unul dintre salvamontiştii clujeni, Codrin Roman, a sunat, luni, la ora 18.12, la 112 unde a fost pus într-o conferinţă cu mai multe persoane, printre care şi doctorul Radu Zamfir, unul dintre victimele accidentului aviatic din Apuseni.
Atunci a aflat de la Zamfir, pe care l-a pus să folosească aplicaţia Google Maps, să îi spună unde se află el. I-a dat indicaţii, iar salvamontistul şi-a sunat şeful, i-a spus despre zona unde ar putea fi, iar Frăţilă a comunicat informaţiile la 112.

„I-au găsit în zona unde bănuiam şi noi. Bănuiam că s-ar afla la 4 kilometri de Şaua Ursoaia. Ei se aflau la 5 kilometri“, afirmă Codrin Roman, potrivit căruia acea conferinţă era ca un „Turn Babel“ fiindcă erau cel puţin 50 de persoane care vorbeau.

Povestea, pe larg

„18.12 - Roman Codrin apelează 112 pentru a încerca localizarea zonei de prăbuşire. Apelul a durat 22 min, timp în care vorbeşte cu una dintre victime şi cu încă 3 persoane aflate în teleconferinţă. Victima nu a putut să ofere coordonate GPS pentru localizare.
S-au tras următoarele concluzii: accidentul e localizat la graniţa judeţelor Alba şi Cluj, la est de drumul naţional 1 E, între  Mătişeşti şi Poiana Horii.
În perioada următoare, în timpul deplasării spre locul intervenţiei au mai avut loc încă 4 discuţii cu 112 şi una cu Căpitanul Biriş Andrei, ISU Cluj, cu privire la localizarea zonei accidentului“, potrivit raportului întocmit de Salvamont-Salvaspeo Cluj.

La conferinţa de presă, salvamontistul Codrin Roman spune că a sunat din proprie iniţiativă la 112, la ora 18.12. A spus cine e şi a rugat dispecerul îi spună coordonatele locului unde a avut loc accidentul pentru că i se părea „halucinant că apare când în stânga, când în dreapta, când în sus, când în jos“

Dispecerul l-a pus pe hold, iar după câteva minute l-a băgat într-o conferinţă.

„Era ca şi Turnul lui Babel acolo. Erau cel puţin 50 de persoane care vorbeau. Ce a fost foarte interesant:  discuţia de la telefon era înregistrată pe volum. Doctorul Zamfir avea volumul ridicat cel mai tare, iar restul aveau un volum mai jos. La un moment dat, ca să fiu auzit, am zis, eu sunt salvamont, vreau să-l întreb ceva pe domnul doctor de localizare. S-a făcut un pic de tăcere.

I-am spus: domnule doctor, puteţi să-mi daţi şi mie datele GPS ca să putem face o hartă? Vă daţi seama, cred că era în şoc. Apoi vorbea şi cu alţii la telefon. Nu ştiu, dar cred că se plimba pe la fiecare accidentat în parte pentru că la telefon vorbea de protocoale medicale cu alţii. El poate era supărat, sau aşa mi s-a părut mie, pentru că eram a nu ştiu câta persoană care îl întreba chestia asta. L-am întrebat dacă merge GPS-ul de pe avion şi mi-a spus: domnule, nu înţelegi că avionul e praf”, povesteşte Codrin Roman.

Cum vocea medicului se auzea foarte bine, „i-a picat fisa”. Locul căutat se afla la înălţime unde era semnal foarte bun la telefon.

„Atenţie domnule doctor puteţi să-mi spuneţi ce vedeţi, unde e punctuleţul albastru, adică poziţia lui GPS? (…) Apoi l-am întrebat: vezi un drum naţional, care e cu roşu şi a zis da. L-am întrebat: eşti la est sau la vest de drum. A zis: la est.

În acel moment toate toate echipele erau la vest, după cucuruz, pe româneşte”, zice salvamontistul.

Salvamontistul Codrin Roman descrie operaţiunea de salvare de la Cluj

Apoi s-a pus la calculator şi s-a gândit unde ar putea fi zona unde a picat avionul.

„Din prima se vedea bine o linie. (…) Mai trebuia încă o linie. Sun din nou. Să mi se confirme faptul că acel telefon de pe care s-a sunat s-a legat sigur la o celulă GSM din judeţul Cluj. Mi s-a confirmat de 3 ori. (..) La un moment dat mi-am dta seama, este o creastă montană pe care am umblat. Semnal GSM este doar aoclo, pe partea dinspre judeţul Cluj. (…) Am aproximat : de la Şaua Ursoaia, următorul vârf Staoin, de acolo am zis 4 kilometri. Locul accidentului era la 5 kilometri“, zice Codrin Roman.

Coordonatele le ştia în jurul orei 18.45. Roman a spus că a dat această informaţie şefului Salvamont-Salvaspeo Cluj, Gheorghe Frăţilă, care a comunicat-o mai departe la 112.

„Lumea era deja în deplasare. Noi nu am putut să ne susţinem bănuielile, că poziţia avionului era acolo, pentru că deciziile erau deja luate şi maşinile erau deja în mişcare. Acum îmi pare rău că am luat decizia asta, dar la momentul acela a fost o decizie logică să urmăm centurl de comandă, nu să facem de capul nostru“, a afirmat Gheorghe Frăţilă.

Şeful salvamont Cluj vorbeşte despre acţiunea de salvare din Apuseni

Victimele avionului prăbuşit în Munţii Apuseni au fost găsiţi de localnici, în jurul orei 21.30.

Poveştile eroilor din Apuseni. Cum au reuşit oamenii simpli să doboare tot sistemul  O armată de sute de oameni a luat muntele la picior, luni după-amiază, până după miezul nopţii, pentru a recupera victimele tragediei aviatice din pădurea de pe Vârful Pietreasa, aflat în judeţul Alba, la limita cu Clujul. Câţiva dintre ei au mobilizat voluntarii, au coordonat căutările şi i-au găsit pe morţi şi pe răniţi înaintea echipelor oficiale.

Rezultatele autopsiei pilotului Adrian Iovan şi a studentei, morţi în avionul care a aterizat forţat în Apuseni   Medicul Gheorghe Vieru, şeful IML Alba, a dat publicităţii, în urmă cu scurt timp,  rezultatele autopsiei efectuate la cei doi morţi în accidentul aviatic de la limita judeţului Cluj cu Alba, pilotul Adrian Iovan şi rezidenta.

EXCLUSIV Marius Pop, salvator în Apuseni: „112 e de vină pentru întârzierea de peste două ore. Coordonatele erau greşite“  „Ne-am dus la Crucea lui Iancu de două ori şi nu era absolut nimic. Am pierdut mai mult de două ore. Ştiţi cum i-am găsit? Am aflat că i-au găsit un pădurar. Noi am sunat la 112, fiind cu nişte localnici de-acolo care cunoşteau persoana respectivă. Chiar şi aşa, localnicii nu ştiau sigur care pădurar era pentru că sunt mai mulţi în acea zonă. Am reuşit să luăm numele pădurarului, am sunat la 112 şi am luat legătura telefonică cu el. Acesta ne-a spus exact unde se află. El nu a avut nevoie de GPS să ne spună, dar precizia a fost de ordinul metrilor“. a declarat Marius Pop, pentru „Adevărul“.

Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant: „Este inimaginabil că în anul 2014 să cadă un avion şi să nu-l găsească timp de şase ore”  „E inadmisibil că au fost descoperiţi atât de târziu. Ei trebuiau descoperiţi cu câteva ore mai devreme. Unde sunt echipajele noastre ISU?”, a fost reacţia lui Victor Zota asupra eficienţei autorităţilor.

FOTO VIDEO Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi
Centrul comunei Horea din judeţul Alba, aflată undeva în creierii munţilor Apuseni, la limita cu Clujul, era înainte de miezul nopţii o „tabără“ unde s-au adunat medici de la SMURD şi de pe ambulanţe, salvamontişti, pompieri, jandarmi, dar şi oameni din satele învecinate ca să îi găsească pe cei şapte pasageri ai avionul căzut în pădure.

FOTO EXCLUSIV Tragedia aviatică din Apuseni: Adrian Iovan şi o rezidentă au murit. Medicii din Cluj: ceilalţi cinci răniţi sunt internaţi la Terapie Intensivă. Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta din acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant. 

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir”. Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.

Cine a fost Adrian Iovan, pilotul care a murit în tragedia aviatică din Apuseni. Pilotul Adrian Iovan, în vărstă de 54 de ani, cel care a murit luni seară în urma unui accident de avion din Munţii Apuseni, avea la activ zeci de ani de zbor, fiind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din România. Adrian Iovan hotărâse cu mai mulţi ani în urmă să efectueze curse private pentru a-şi suplini veniturile.

Cum a găsit un pădurar epava avionului înaintea autorităţilor. Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor a fost gasită la altitudinea de 1.600 de metri, după mai bine de cinci ore, de către un pădurar, pe numele său Todea Avrămuţ. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite