VIDEO Cum au scăpat de urmărirea penală preoţii care i-au împărtăşit cu aceeaşi lingură pe credincioşi la Cluj. Plângerile au fost clasate la Parchet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plângerile formulate împotriva preoţilor care au încălcat legea şi au folosit aceeaşi linguriţă pentru a împărtăşi oamenii prezenţi la slujbă, chiar în plină perioadă de pandemie, au fost clasate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj.

Zeci de oameni au luat parte, duminică, 22 martie, la slujba oficiată în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj. În ciuda avertismentelor autorităţilor privind pandemia de coronavirus, credincioşii au fost împărtăşiţi cu aceeaşi linguriţă.

Oamenii au încercat să păstreze distanţa socială de circa 2 metri între ei. Problema mare a apărut la final, când preoţii i-au împărtăşit cu aceeaşi linguriţă pe credincioşi. Scena filmată de reporterii Cluj24.ro a devenit rapid virală, iar cazul a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj şi a fost ulterior clasat.

Procurorul de caz a considerat că împărtăşirea mai multor persoane cu aceeaşi linguriţă nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2”, astfel că întreg cazul a fost clasat. Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj a luat această decizie pornind de la faptul că: „Nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 alin. 2 C.pen., fapta nefiind tipică, soluţia legală şi temeinică fiind aceea a clasării în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b teza I din C.pr.pen. întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”, notează Clujust.ro. De asemenea, conform sursei citate, ordonanţa procurorului conţine numeroase citate din lucrări teologice despre taina împărtăşaniei. 

„Împărtăşirea credincioşilor s-a realizat în conformitate cu canoanele şi practica liturgică creştin

ortodoxă[1], respectiv prin folosirea unei linguriţe, cu care preotul slujitor a luat din potir Sfânta Împărtăşanie şi a oferit-o fiecărui credincios. Potrivit dicţionarului de termeni teologici[2], linguriţa ca obiect de cult este Împărtăşirea credincioşilor s-a realizat în conformitate cu canoanele şi practica liturgică creştin ortodoxă[1], respectiv prin folosirea unei linguriţe, cu care preotul slujitor a luat din potir Sfânta Împărtăşanie şi a oferit-o fiecărui credincios. 

Potrivit dicţionarului de termeni teologici[2], linguriţa ca obiect de cult este o linguriţă din aur sau argint, având la capăt o cruciuliţă, fiind utilizată la împărtăşirea credincioşilor în cadrul Sfintei Taine a Euharistiei. Prima enumerare a linguriţei printre Sfintele Vase din Altar a fost făcută în secolul al IX-lea, în cadrul Canonului 10 al Sinodului de la Constantinopol (861 d.Hr.). În modalitatea descrisă mai sus au fost cuminecaţi din patru potire, fiecare cu linguriţa aferentă, un număr de câteva zeci de credincioşi, de diverse vârste, femei şi bărbaţi, fiind anterior aşezaţi pe patru şiruri, cu păstrarea unei distanţe de 1 m între indivizi”, a scris procurorul în ordonanţa de clasare, citând mai multe lucrări bisericeşti. 

La final, Parchetul a constat că preoţii nu au încălcat legislaţia în vigoare în acel moment. „Raportându-ne la legislaţia în vigoare la momentul săvârşirii faptelor cercetate, constatăm că nici Decretul 195/2020 şi nici Ordonanţa militară 1/2020 nu conţineau dispoziţii exprese privind modalitatea de celebrare a ritualurilor creştin ortodoxe (aspecte care, de altfel, în baza principiului neutralităţii religioase a statului şi al principiului autonomiei cultelor, nu pot fi guvernate decât de canoanele bisericeşti şi de practicile stabilite prin hotărâri sinodale), măsurile luate de autorităţi stabilind limitări sau interdicţii strict cu privire la spaţiul în care se pot desfăşura slujbele religioase (în spaţiu deschis), numărul participanţilor (maximum 100 de persoane) şi distanţa dintre aceştia (minimum 1 m). 

Astfel, prin art. 2 alin. 1 din Ordonanţa militară 1/2020 sunt suspendate toate activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală, realizate în spaţii închise, iar prin dispoziţiile art. 3 din acelaşi act normativ, sunt permise evenimentele în spaţii deschise, cu obligaţia organizatorilor de a limita numărul de participanţi la maximum 100 de persoane şi în plus, să dispună măsuri care să asigure distanţa de minimum 1 metru între participanţi.

În acest sens, constatăm că din probele administrate rezultă că liturghia săvârşită la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj-Napoca, în data de 22.03.2020, s-a desfăşurat cu respectarea măsurilor dispuse de autorităţi în scopul prevenirii şi combaterii răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, respectiv slujba s-a oficiat în aer liber, pe platoul din faţa catedralei, astfel încât participanţii (în număr redus, prin raportare la evenimentul celebrat – Duminica Sfintei Cruci şi la numărul participanţilor obişnuiţi la acelaşi tip de slujbă în perioada similară a anilor trecuţi), au avut posibilitatea de a păstra între ei o distanţă de cel puţin 1m, atât cu ocazia aşteptării la rând pentru a se împărtăşi cât şi în celelalte momente ale liturghiei”, a concluzionat procurorul. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite