VIDEO Seniori de peste 60 de ani înscrişi la cursuri gratuite de Facebook şi Skype: „Calculatorul este absolut necesar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maria (78 de ani) învaţă să utilizele Facebook-ul, Tudor (76 de ani) vrea să cunoască „tainele” Skype-ului pentru a vorbi cu copiii din Australia, iar Vasile (80 de ani) este fan YouTube. Ei sunt primii cursanţi au unui proiect prin care 30 de seniori clujeni sunt învăţaţi gratuit să folosească computerul şi telefoanele inteligente.

„Am unele întrebări, cum să trec de pe internet pe Facebook sau cum să anulez, de exemplu, un prieten. Am cont de Facebook, dar nu prea vorbesc pe el, mai degrabă urmăresc anumite pagini, de reţete, în general”, spune, timidă, Maria Mureşan (78 de ani), o pensionară cochetă din Cluj, încercând să se ascundă după un monitor mare conectat la un computer performant.

Fosta inspectoare de personal la Casa de Pensii este în primul rând al unei săli de cursuri folosită în mod normal de către IT-iştii unei companii clujene cu sediul într-o clădire modernă de birouri din centrul oraşului. Ca să ajungă aici, a trecut printr-o zonă de recreere, unde programatorii joacă biliard, ping-pong, darts sau jocuri video.

Maria Mureşan unul dintre cei 30 de pensionari care participă la cursurile „IT4Seniors” iniţiate de Rotary Club Cluj-Napoca în parteneriat cu compania NTT Data Romania. Cursurile sunt gratuite şi durează 10 ore, fiind împărţite în 5 sesiuni a câte 2 ore. NTT pune la bătaie sala, aparatura şi profesorii, adică IT-işti voluntari din cadrul companiei. Seniorii sunt învăţaţi să utilizeze programe precum Google, Facebook, Skype, dar  şi noţiuni de bază în ceea ce priveşte aplicaţiile online banking, plaţi facturi, shopping online şi folosirea telefoanelor inteligente. 

Maria Mureşan învaţă să folosească Facebook-ul la 78 de ani

Ora de Skype 

Când am ajuns la cursul organizat marţi seara, doi IT-işti voluntari din cadrul companiei, predau lecţia de Skype. Primii 10 cursanţi au venit de la Fundaţia pentru Îngrijirea Vârstnicului din Cluj. 

Pe ecranul proiectorului din faţa clasei îl vedem pe Tudor Cristian, de 76 de ani, care lucrează ca expert judiciar. Pe calculatorul din faţa sa se exersează lecţia de Skype.

„Acuma lucrăm cu Skype-ul. Eu îl folosesc de circa 1 an, am copiii în străinătate şi cu ei mai discut. Sunt plecat de 30 de ani. Acum sunt în Australia, înainte au fost în Africa. E mult mai uşor aşa, în primul rând pentru că îi vezi la faţă”, spune Tudor. El nu este un fan Facebook, motiv pentru care nici nu are cont: „Nu-s cel mai mare adept al tehnologiei. Sunt de acord că e folositoare, dar consider că e şi pierdere de timp, eu nu am timp să stau toată ziua la discuţii pe Facebook. Dacă mergi la un restaurant, vine o pereche şi primul lucru pe care-l face este să pună telefoanele pe masă şi nu mai discută nimic unul cu altul”. El are calculator şi telefon inteligent pe care-l foloseşte doar pentru convorbiri telefonice.

„Folosesc internetul mai mult, în primul rând pentru ceea ce fac eu, toate procesele şi toate dosarele sunt puse pe internet şi nu mă mai duc la dosare la judecătorie, ci le iau de pe net. Şi alte informaţii, adrese. Când eram eu tânăr nu era nimic. În primul an de facultate am învăţat să calculăm cu rigla de calcul. Saltul este absolut uriaş”, spune bărbatul. Totuşi, este conştient că în ziua de astăzi este foarte greu să te descurci dacă nu ai o bază de cunoştinţe de tehnologie: „Şi la circulaţia cu avionul ai nevoie, practic nu-ţi mai dă nimeni bilet. Am văzut în Franţa, la aeroportul din Grenoble, erau nişte africani săracii, care nu ştiau să-şi acceseze bilete. Calculatorul este absolut necesar”. 

Şi la circulaţia cu avionul ai nevoie de tehnologie, practic nu-ţi mai dă nimeni bilet. Am văzut în Franţa, la aeroportul din Grenoble, erau nişte africani săracii, care nu ştiau să-şi acceseze bilete. Calculatorul este absolut necesar”. 

Tudor Cristian, cursant

Tudor Cristian învaţă să utilizeze Skype la 76 de ani

Fan YouTube la 80 de ani 

Pe rândul din spate, îi găsim pe Cornelia (72 de ani) şi pe soţul ei, Vasile Micuşan (80 de ani), care au venit la curs cu laptopul propriu. „Am instalat internetul, dar nu-l folosesc, că nu ştiu. Am <<imeiuri >>, e plin de <<imeiuri >>, dar nu ştiu să răspund. Am Facebook de doi doi ani şi aş vrea să vorbesc cu o prietenă din Olanda”, spune Cornelia.

Ea speră să înveţe cum se pun pe Facebook şi pozele pe care le-a făcut în concediul pe care l-a petrecut în Cipru vara asta: „Pozele mi le-a descărcat vecinul, dar nu ştiu să le pun ca să le vadă şi alţii”. Soţul ei, Vasile, este fan YouTube, de unde ascultă muzică uşoară, dar şi cântăreţi din generaţia lui Lucreţiei Ciobanu. Vara nu au avut timp de calculator, dar iarna va trece mai repede dacă vor şti să utilizeze internetul.

Cornelia Micuşan învaţă să utilizeze calculatorul la 72 de ani  

Persoanele în vârstă nu trebuie excluse

„Chiar sunt foarte receptivi. Am început cu chestii mai uşurele şi am continuat cu ceea ce-i interesează. Majoritatea au vrut să înveţe puţin de reţele sociale, Facebook mai ales. Mulţi dintre ei au rude în străinătate şi vor să ştie să discute, să poată să facă o conversaţie video”, spune Dan Ţugui, unul dintre IT-iştii voluntari care predau în cadrul proiectului.

CEO NTT Data Romania, Daniel Metz, a spus că un astfel de proiect este important pentru a evita ca persoanele în vârstă să se simtă excluse şi să poată beneficia de avantajele pe care le aduc tehnologiile moderne. „Sunt mândru că am găsit în cadrul companiei oameni devotaţi, motivaţi, care să vină în timpul lor liber şi să împărtăşească secretele  tehnologiei moderne”, a afirmat Metz. El s-a arătat deschis pentru continuarea proiectului.

Emeric Fülöp, preşedintele Rotary Club Cluj-Napoca, iniţiatorul proiectului, explică: „Proiectul are o strânsă legătură cu o experienţă recentă din viaţa mea. Am cunoscut o mamă singură, al cărei copil este plecat în State, şi care a învăţat să folosească tableta. Acum mănâncă cu tableta în faţă împreuna cu fiul ei, povestesc zilnic, ba mai şi fac mici reparaţii prin casa”, povesteşte Acesta speră că ideea organizării unui astfel de curs va fi adoptată şi de celelalte 123 de cluburi Rotary din Districtul 2241 România-Republica Moldova. 

Citeşte şi

O companie de IT din Cluj oferă soluţii IT americanilor care produc avioanele de luptă F-16 şi F-35

Poveste din oraşul IT-ului. „Clujul are nevoie de propriul său brand. Deşi dă bine să ne asociem cu Silicon Valley, cred că tocmai asta ne limitează“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite