VIDEO Sophia Loren, admirată la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj: „Sei belissima!”. Cum arată diva la 81 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mult nu a avut Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj un public atât de viu precum cel care a întâmpinat-o astăzi pe legendara Sophia Loren. Artista de 81 de ani care a jucat în peste 100 de filme şi a câştigat toate premiile pe care le poate obţine un actor, de la Oscar până la Globurile de aur, s-a comportat natural, a zâmbit şi a împărţit complimente.

Ţinuta de seară, neagră şi elegantă, cu decolteu îndrăzneţ, a Sophiei Loren şi Mecedesul sclipitor din care a coborât contrastează cu aspectul sumbru, comunist, al intrării în Casa de Cultură a Studenţilor. „Oaaa, Sophia”, se aude o voce şi oamenii care o aşteptau pe divă cu telefoanele pregătite  au început să aplaude. Primirea călduroasă cu siguranţă că a împiedicat-o să vadă că frontonul terasei de la intrarea în Casa de cultură a prins o culoare verziue-negricioasă, dând impresia că o margine a fost acoperită de muşchi din acela pe care-l găseşti pe scoarţa copacilor şi care-ţi indică încotro e Nordul. 

„Vă trageţi! Vă trageţi! Vă trageţi!”

Poate că nu a văzut nici bannerul pus la loc de cinste pe unul dintre  stâlpii de la intrare, care anunţă o conferinţa „DEPENDENŢELE, O SCLAVIE?” susţinută de preotul homfob Stelian Tofană. Alaiul se opreşte după câţiva metri, din cauza fotografilor şi cameramanilor profesionişti şi amatori care luptă pentru cele mai bune imagini. „Vă trageţi! Vă trageţi! Vă trageţi!”, se aude o voce iritată, care-i dojeneşte  pe cei ce au întretupt înaintarea. Intervin şi oamenii de ordine şi alaiul se pune în mişcare. Nu pentru mult timp, pentru că apare cunoscutul taragotist Dumitru Fărcaş. Acesta îi înmânează un trandafir artistei, care zâmbeşte amabil. Într-adevăr, Casa de cultură a studenţilor  a fost botezată „Dumitru Fărcaş”, dar, cu siguranţă, diva nu-l cunoaşte pe rapsod. Din nou busculadă. Telefoane şi bliţuri îndreptate spre Sophia. Printre cei care vor să prindă o fotografie cu actriţa în holul Casei de cultură este şi directorul artistic al Festivalului, Mihai Chirilov. 

„Probabil cel mai important oaspete al TIFF de la naştere lui”

Grupul se porneşte din nou.Preşedintele TIFF,  Tudor Giurgiu, zâmbitor, în sacou albastru, cu nelipsiţii ochelari de vedere (cei de soare i-au fost furaţi la petrecerea HBO din seara precedentă, după cum a anunţat pe Facebook) a jucat rolul de gazdă, conducând-o pe Sophia până la scenă. Pe lângă telefoanele cu mulţi pixeli, unii spectatori, mai apropiaţi ca vârstă de generaţia divei, filmează cu nişte aparate butucănoase de pe vremea când Nokia era lider pe piaţa mobilelor.  Oamenii se ridică în picioare şi încearcă să o zărească pe divă. În primul rând, Irina Margareta Nistor se numără printre cei mai entuziaşti spectatori. Tudor Giurgiu face ordine în sală începând să vorbească: „Mulţumim că aţi venit în număr atât de mare în seara asta, e o mare onoare să avem probabil cel mai important oaspete al TIFF de la naştere lui. E o mare bucurie să întâlneşti o  mare legendă a cinematografiei mondiale. Sophia Loren a făcut peste 100 filme, a primit premiul Osacar şi premiul de interpretare la Cannes pentru „La Ciociara” . A obţinut Oscarul pentru întreaga carieră, a lucrat cu mari regizori precum De Sica, Monicelli, Dino Rizzi şi cu muţi alţii. În filmele ei importante, l-au avut partener pe Marcello Mastroiani, după cum ne-a spus la conferinţa de presă. Doamnelor şi domnilor, Sophia Loren”.  

„Sei bellisima”

Sophia Loren, care a aşteptat cuminte să fie introdusă de gazdă, urcă pe scenă.  La 81 de ani, cu tocuri de circa 10 centimetri, diva se descurcă de minune. Trandafirul de la Dumitru Fărcaş a dispărut. Tudor Girgiu îi înmânează un buchet de flori.  „Mulţumesc, sunteţi un public minunat, cu adevărat minunat”, spune actriţa în engleză. Pare sincer emoţionată de primirea caldă a clujenilor.  Din sală se aude o voce feminină, în italiană:  „Sei bellisima” (Eşti superbă-nr). „Come?”, spune netulburată Sophia. „Sei bellisima!” „Anche tu!”, întoarce complimentul artista, apoi continuă în engleză, la fel de natural precum a început: „Am auzit că veţi vedea în seara asta filmul <<Nuntă în stil italina>>. E un film frumos, l-am făcut acum mult timp cu Marcello Mastroiani. E unul dintre cele mai populare filme din Italia. E o poveste frumoasă de dragoste cu Marcelo Mastroani şi cu mine. Nu o să vă spun cum se termină. Sunt un pic „cattiva” (rea/nr).Mi-a plăcut mult acest fim pentru că e o operă de artă frumoasă Voi fi alături de voi pe parcursul vizionării”, a spus Sophia. În dulcele stil latin, diva spune că se va întoarce în România, dar nu singură, ci cu familia: “Sper să mă întorc repede în ţara aceasta minunată, dar nu foarte repede, că dacă vreu să nţeleg limba voastră vreau s-o pot vorbi, nu vreau să mă fac de râs. Pot veni cu fiii mei şi cu nepoţii, am patru nepoţi care sunt cei mai frumoşi din lume”. 

Premiul pentru întreaga carieră

Legendă a cinematografiei mondiale, divă inconfundabilă a marelui ecran şi una dintre cele mai intens celebrate frumuseţi din lume, Sophia Loren vine pentru prima dată în România, ca invitat special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Sex simbol al anilor ’50 - ‘70, cu o popularitate internaţională neegalată de nicio altă actriţă italiană, Sophia Loren va primi Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a celei de-a 15-a ediţii, pe 4 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.„Este una dintre întâlnirile pe care mi le-am dorit de foarte mulţi ani la TIFF şi mă bucur că se întâmplă, în sfârşit. Sophia Loren este idolul multor generaţii, o prezenţă tonică şi şarmantă, cu o popularitate enormă în orice colţ al lumii. E o onoare s-o avem la TIFF şi o bucurie, sper, pentru clujeni să o întâlnească, la prima ei venire în România. Ea se alătură unui şir de personalităţi puternice care au fost celebrate în cei 15 ani de TIFF, de la Claudia Cardinale, Annie Girardot, Vanessa Redgrave, la Catherine Deneuve şi Geraldine Chaplin”, declară Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF.

Parteneri de platou celebri

Sophia Loren şi-a fascinat, de altfel, partenerii de platou. Printre ei, Cary Grant, Peter Sellers, Clark Gable, Frank Sinatra, Gregory Peck, Jack Lemmon, Paul Newman, Marlon Brando. Momentul care a propulsat-o printre marile staruri de cinema ale lumii a fost anul 1958, când a semnat un contract cu studioul Paramount, la Hollywood. În 1961, rolul dramatic al mamei din La Ciociara (1961), în regia lui Vittorio de Sica, i-a adus 22 de premii internaţionale, inclusiv unul de interpretare la Cannes şi un Oscar, devenind prima actriţă premiată cu statueta pentru un film străin şi prima actriţă italiană distinsă cu acest trofeu. La apogeul carierei sale, a fost plătită cu 1 milion de dolari ca să joace în The Fall of the Roman Empire (1964). Ultima peliculă din lunga colaborare cu Vittorio de Sica a fost Il viaggio (1974), în care a jucat alături de Richard Burton. Cea mai recentă apariţie a sa este într-un scurtmetraj, Voce umana (2014), regizat de unul dintre cei doi fii ai săi, Edoardo Ponti.

Mai puteţi citi: 

Sophia Loren vine la Cluj. Va fi premiată pentru întreaga carieră la TIFF

Începe TIFF! Cea mai amplă ediţie se deschide cu premiera filmului lui Nae Caranfil şi un show cu trapezişti suspendaţi de macarale

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite