VIDEO Studenţii care au „ocupat“ Universitatea Babeş-Bolyai sunt supravegheaţi de SRI sau de Poliţie. Un fals ziarist a asistat la interviul luat de reporterul „Adevărul“ protestatarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa 15 tineri stăteau astăzi pe holul clădirii UBB şi stabileau planul de acţiune. FOTO: Remus Florescu
Circa 15 tineri stăteau astăzi pe holul clădirii UBB şi stabileau planul de acţiune. FOTO: Remus Florescu

Prorectorul UBB, Ioan Bolovan, a spus studenţilor care au ocupat o sală din sediul central al Universităţii că ştia de protestul lor încă din 20 martie, având informaţii de la „instituţiile abilitate ale statului“. El a sugerat astfel că tinerii ar fi fost urmăriţi prin crâşme de aceste instituţii. Reporterul „Adevărul“ a asistat la un incident care face ca informaţia să nu pară foarte deplasată.

Protesul început ieri, când un grup de circa 30 de studenţi, absolvenţi şi doctoranzi au ocupat un amfiteatru din clădirea centrală a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) a continuat şi astăzi. În cursul dimineţii, prorectorul Ioan Bolovan a venit să discute din nou cu studenţii. „Avem adresa primită miercuri, 20 martie, la ora 16.23, de la Prefectura Judeţului Cluj, în care ni se atrăgea atenţia că pe 21 şi pe 26 martie urmează să fie ocupată sala Iorga, pe baza informaţiilor pe care instituţiile abilitate ale statatului le-au avut cu 10 zile înainte. Pentru că în crâşme de pe Piezişă (o stradă din complexul studenţesc Hasdeu-nr) sau din alte părţi, unii studenţi se lădau că au primit bani pentru ce au făcut în 20 februarie (protestul de la ceremonia de oferire a titlului de Doctor Honoris Causa lui Gunter Verheugen nr) şi pentru ce urmează să facă“, a declarat Bolovan. El a sugerat astfel că studenţii ar fi fost urmăriţi în crâşmele din oraş de către instituţiile statului. 

   

Agentul „ziarist“  

Probabilitatea că studenţii de la UBB ar fi fost urmăriţi de serviciile secrete sau de poliţie pare exagerată. Un incident petrecut astăzi pe holul sediului central al UBB, unde studenţii protestatari stabilieau planul de acţiune face plauzibilă o asemenea variantă. Astfel, în timp ce reporterul „Adevărul“ vorbea cu doi dintre delegaţii studenţilor, un domn de circa 40 de ani, îmbrăcat în civil, lua notiţe în apropierea interlocutorilor. Când unul dintre studenţi l-a întrebat cine este şi ce caută acolo, bărbatul a răspuns că este „de la presa liberă“. Rugat să arate o legitimaţie, acesta a refuzat. Bărbatul nu făcea parte din nicio instituţie de presă din oraş. Apoi, el i-a spus studentului că este de la Poliţie şi că nu e obligat să se legitimeze. Finalul înregistrării în care cei doi delegaţi ai studenţilor explicau cererile lor a fost întrerupt de aparţia bărbatului respectiv (vezi video)

Poliţia: „Nu am fost solicitaţi să intervenim“

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Cluj, Anca Sidonia Bolba, a declarat pentru „Adevărul“ că în afară de intervenţia de ieri la Poliţiei, când mai mulţi agenţi i-au legitimat pe studenţii protestatari, Inspectoratul nu a fost solicitat să supravegheze în niciun mod protestul. „Poliţiştii care nu sunt în civil nu au obligaţia să se legitimeze. Din câte ştiu nu am fost solicitaţi să supraveghem protestul, în afara de intervenţia de ieri“, a detaliat Bolba. 

Ce scrie în adresa Prefecturii

Din adresa făcut de Prefectură  rezultă clar că instituţia avea informaţii în legătură cu evenimentul. Redăm aici adresa Prefecturii: „Din informaţiile pe care le deţinem în data de 26 martie 2013, în sediul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca se va desfăşura o acţiune neutorizată de protest din partea unei grupări de orientare anarhistă „Tinerii mânioşi“, simultan cu un eveniment similar ce se va desfăşura la Bucureşti. Premergător acţiunii comune, Cluj-Napoca- Bucureşti, în data de 21 martie, membrii grupării la care am făcut referire din Cluj-Napoca vor participa la vizionarea unui film documentar de orientare anarhistă, proiecţie care se va desfăşura în sala nr 10 Lucian Blaga a UBB Cluj-Napoca. Ţinând seama de evenimentele organizate de gruparea Tinerii Mânioşi, vă rugăm să acordaţi maximă atenţia acestor manifestări şi să dispuneţi măsurile corespunzătoare date fiind circumstanţele prezente“. Documentul e datat 20 martie 2013. Într-adevăr, UBB a luat măsuri, în sensul că a interzis accesul celor care nu aveau carnete de student la proiecţia stabilită de Tinerii mânioşi în 21 martie, în sediul central al UBB. Acesta a fost de fapt catalizatorul de la care a pornit mişcarea de astăzi. 

Prefectura: „Nu are legătură cu SRI“

  

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Anamaria Danciu, a declarat pentru „Adevărul“ că informaţiile transmise de prefectul Ioan Vuşcan conducerii UBB nu au venit de la serviciile secrete şi nici de la poliţie. „Prefectul s-a simţit dator să atenţioneze UBB în legătură cu aceste informaţii pe care le-a obţinut de la profesori sau de la studenţi. Cu siguranţă, nu de la serviciile secrete sau poliţie“, a precizat Danciu.  

Purtătoarea de cuvânt a mai arătat: „Precizăm ca această adresă a fost formulată si inaintata de Prefect, in virtutea prerogativelor conferite acestuia prin dispozitiile art. 1  alin.(3) din Legea nr. 340//2004 privind prefectul si institutia prefectului/ – de “garant al respectarii legii si a ordinii publice la nivel local*. coroborat cu dispozitiile art. 19 alin. 1 lit. c din acelasi act normative, care statueaza faptul că una din principalele atributii ale Prefectului o reprezinta *mentinerea climatului de pace sociala si a unei comunicari permanente cu toate nivelurile institutionale si sociale, prin acordarea unei atentii constante prevenirii tensiunilor sociale. În contextul evenimentelor cu conotatie negativă desfasurate la data de 19 feb 2013, cu ocazia decernarii titlului “doctor honoris causa” lui Gunter Verheugen în prezenta Primului-Ministru şi pentru a preintampina eventuale manifestări similare, de natură sa aducă grave prejudicii de imagine mediului academic din Cluj-Napoca, Prefectul Judetului Cluj a adresat conducerii UBB Cluj-Napoca actul mentionat“.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite