Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Tatăl unuia dintre candidaţii la preşedinţia SUA, apel către români: „Votaţi candidaţi care nu vă vor trimite înapoi în robia dictaturii!“

7
18 Mar 2019 13:50:15
Autor: Remus Florescu
Rafael Cruz este un cunoscut pastor protestant american, fiul senatorului Ted Cruz. FOTO. R.F.
Rafael Cruz este un cunoscut pastor protestant american, fiul senatorului Ted Cruz. FOTO. R.F.

„Arma secretă a lui Ted Cruz pentru a câştiga dreapta”, aşa cum a fost descris în presa americană pastorul Rafael Cruz, tatăl principalului contracandidat al lui Donald Trump din Partidul Republican, a vorbit despre politică şi corupţie la un eveniment care a avut loc la Cluj-Napoca. Rafael Cruz a discutat cu reporterii „Adevărul” despre cum poate fi schimbată o naţiune şi despre provocările României şi ale SUA.

„Isus a spus <<Dă Cezarului ce-i al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu>>. Mulţi creştini au interpretat aceste cuvinte drept: „desparte-te de Cezar”, adică de politică, dar Isus nu a spus asta” – explică pastorul Rafael Cruz, într-un interviu pentru „Adevărul”, într-una dintre sălile de conferinţă ale luxosului Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca, la scurt timp după ce a fost aplaudat de zeci de credincioşi protestanţi, care au venit din toată ţara să-l asculte. 

Pastorul protestant american originar din Cuba, Rafael Cruz (80 de ani), tatăl senatorului de Texas Ted Cruz, a devenit celebru în 2015. El a fost principalul ajutor în campania fiului său pentru obţinerea nominalizării Partidului Republican la preşedinţia SUA, „luptă” pe care a pierdut-o în faţa lui Donald Trump. 
 
„Arma secretă a lui Ted Cruz pentru a câştiga Dreapta”, „Tată, predicator şi ambasadorul lui Ted pentru adevăraţii adepţi ai Dreptei”, „Povestea inspiraţională a lui Cruz care a fugit din Cuba şi a reuşit în America prin credinţă şi muncă grea a făcut valuri în toată ţara, în timp ce acesta face campanie pentru fiul său, senatorul Ted Cruz din Texas” – sunt câteva dintre descrierile pe care le-a primit Rafael Cruz în presa americană. 

El a vorbit despre corupţie şi politică în cadrul ediţiei din România a „Christian Values Summit”, un eveniment ale cărui baze au fost puse în SUA şi care adună la un loc lideri religioşi şi politici cu scopul de a-i face pe „oamenii care  nu sunt informaţi în mod corespunzător să înţeleagă problemele pertinente pe care le are naţiunea noastră”, aşa cum arată site-ul organizatorilor americani.

La evenimentele din SUA sunt invitaţi pastori şi lideri ai Partidului Republican care promovează „valorile creştine” şi doctrina conservatoare.
 
La adunarea  care a avut loc în weekend, la Grand Hotel Italia din Cluj, au participat protestanţi din toată ţara. Pe scenă au urcat pe lângă Rafael Cruz, pastori din SUA şi autohtoni, şi o vedetă din show-biz: Laura Bretan, finalistă la Eurovision România, care a susţinut un mini-concert.     

Cruz a explicat pentru „Adevărul” de ce crede că este esenţială implicarea creştinilor în politică şi cum crede că poate fi schimbată o ţară precum România, după o lungă perioadă de comunism. 
 
Senatorul din Texas Ted Cruz şi tatăl său Rafael Cruz au „luptat” cot-la-cot în campania pentru obţinerea nominalizării de candidant la preşedinţie din partea Partidului Republican. „Lupta” a fost câştigată de Donald Trump, a cărui guvernare Rafael Cruz o laudă, arătând că s-a produs o creştere economică importantă. FOTO: motherjones.com
 
 
 

CUM SE POATE SCHIMBA O NAŢIUNE 


„Răspunsul evanghelic la corupţia din politică” – este titlul discursului pe care l-aţi rostit în cadrul evenimentului la care aţi fost invitat în România. Care este mesajul dumneavoastră pentru români, având în vedere că una dintre cele mai mari probleme ale ţării este corupţia?
 
Corupţia este o problemă mare peste tot. Din păcate prea mulţi creştini şi chiar pastori au divorţat de arena politică. Isus a spus „Dă Cezarului ce-i al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu”. Mulţi creştini au interpretat aceste cuvinte drept: „desparte-te de Cezar”, adică de politică, dar Isus nu a spus asta. Isus a spus: La fel cum în regatul lui Dumnezeu ai anumite responsabilităţi, şi trebuie să fii credincios acelor responsabilităţi, şi în regatul societăţii civile ai anumite responsabilităţi pe care trebuie să le îndeplineşti.
 
Pe măsură ce creştinii s-au retras din procesul politic, le-au permis celor ce nu urmează principiile cuvântului lui Dumnezeu să îi conducă. În „Proverbele”, 29/2 se spune: „Când cei drepţi conduc, oamenii sunt bucuroşi, iar când cei răi conduc, oamenii jelesc”. Cei drepţi sunt cei care respectă principiile care sunt în acord cu cuvântul lui Dumnezeu, principii validate de milenii; am văzut că oamenii care respectă aceste principii s-au bucurat de libertate, de prosperitate, de bunăstare în viaţă. 

Ce se întâmplă dacă creştinii spun „politica e o afacere murdară şi nu vreau să am nimic de a face cu ea”, dacă oamenii cu principii nu candidează şi nu votează, extrădându-se din procesul politic? Oamenii fără principii vor alege candidaţi fără principii. 

O naţiune poate fi schimbată astfel: oamenii care au acele principii care sunt validate de-a lungul istoriei ar trebui să candideze la toate poziţiile din aparatul public, de la nivel local, la Parlament, la Preşedinte şi la toate posturile publice. Astfel, dacă avem oameni cu principii în acele poziţii vom vedea politici care reflectă acele principii. Deci este responsabilitatea noastră, în calitate de creştini, de oameni care urmează principiile cuvântului lui Dumnezeu să votăm pentru candidaţi care respectă aceste principii, iar asta va avea ca efect un guvern care va lucra ca un slujitor pentru popor.  
 

„Şi eu cu cine votez?” Un ghid biblic

 
 
Cum pot alegătorii să ştie care sunt acei candidaţi cu principii despre care spuneaţi?
 
În „Exodul”, Moise a trecut Marea Roşie şi încerca să conducă singur 3 milioane de persoane. „Moise, ceea ce faci nu este bine”, îi spune socrul lui. În capitolul 18/1, Dumnezeu îi vorbeşte lui Moise prin socrul acestuia şi îi spune: vei alege dintre oameni liderii comunităţii  şi apoi îi dă patru criterii: oameni capabili, cu frică de Dumnezeu, oameni ai adevărului, oameni care urăsc lăcomia.   
Să le luăm pe rând: „oameni capabili”, care înseamnă oameni capabili de a face treaba, oameni pricepuţi.
 
Oameni cu frică de Dumnezeu. În „Proverbe” 1/7 se spune: „Frica de Dumnezeu este începutul înţelepciunii” aşa că trebuie să alegem oameni înţelepţi, oameni care respectă principiile cuvântului lui Dumnezeu. 
 
Oameni ai adevărului. Mulţi politicieni îţi vor spune ceea ce cred că vrei să auzi. Ai dat vreodată de un politician care ţi-a spus despre lucrurile minunate pe care le va face doar ca să fie ales şi apoi să facă pe dos? Cu toţii am experimentat asta, dar Isus ne-a dat răspunsul pentru asta. Isus a spus: „Îi vei şti după roadele lor, deci, în loc să asculţi ceea ce spun, uită-te la ceea ce fac şi la ceea ce au făcut. Uită-te la roadele lor, pentru că ar putea să te mintă din dorinţa de a fi aleşi.
 
 Cei care urăsc lăcomia. În politică lăcomia nu se rezumă la bani, de fapt, zona principală unde o vedem nu sunt banii, ci puterea. Politicienii sunt lacomi de putere şi de controlul pe care aceasta îl oferă asupra oamenilor. Lordul Acton spunea „puterea corupe, iar puterea absolută corupe absolut”. 
Deci, pe cine să alegi? Cele patru criterii: oameni capabili, cu frică de Dumnezeu, oameni ai adevărului, care să urască lăcomia. Dumnezeu ne dă un ghid foarte clar în acest sens. 
 
 

Provocarea României post-comuniste

 
România a fost la fel ca multe ţări din Estul Europei condusă o perioadă îndelungată de un regim comunist. Vedeţi o greşeală comună a ţărilor ex-comuniste după ce au trecut la regimuri democratice?
 
Cred că provocarea în ţările conduse multă vreme de comunişti este faptul că oamenii sunt obişnuiţi ca Guvernul să le dea ajutoare în toate domeniile. Trebuie ca oamenii din aceste ţări să-şi schimbe preceptele fundamentale. Un astfel de precept fundamental din scripturi este responsabilitatea individuală. Trebuie să-i învăţăm pe cei care aşteptau ca guvernul să le furnizeze totul, că acele ajutoare din partea guvernului nu scot pe nimeni din sărăcie, dimpotrivă. Unul dintre efectele acestor ajutoare din partea guvernului este distrugerea visului, deoarece creează o cultură a dependenţei , te fac să crezi că nu poţi să reuşeşti singur şi ai nevoie de ajutoarele guvernului. Astfel, omoară visul. În „Proverbele” 29/18 se arată: „Fără viziune oamenii pier”. Trebuie să avem visuri şi cu cât mai mari sunt acestea, cu atât mai mari sunt lucrurile pe care le poţi îndeplini. Dacă crezi în visul tău şi îl transformi în pasiune, aceasta îţi va da puterea de a-l transforma în realitate. Pentru ca acest vis să devină realitate ai nevoie de libertate. Şi faptul că ţara nu mai este în comunism dă oamenilor libertatea de a-şi îndeplini visurile. Deci trebuie să „trezim” visurile din oameni”. 
 
Cuvântul lui Dumnezeu spune, în „Filipeni” cap. IV, versetul 13:  „poţi să faci totul prin Hristos care te întăreşte. Astfel, trebuie să încurajăm oamenii din România, care au fost subjugaţi pentru o perioadă lungă de timp de comunism: „Uite, eşti o creaţie unică a lui Dumnezeu, poţi îndeplini orice doreşte inima ta, iar dacă îl ai pe Isus în suflet, el te va ajuta, îţi va da puterea să îndeplineşti acele obiective. Trebuie să „retrezim” visul din oameni. 
 
 
 
Regimul comunist îndelungat din România a avut ca efect generalizarea unei mentalităţi a dependenţei de stat care este, conform lui Rafael Cruz, foarte nocivă. 
 

„Trebuie să distrugem mentalitatea dependenţei“

 
 
În România există acum o guvernare care promite o serie de măsuri populiste care au ca efect exact creşterea dependenţei de guvern despre care vorbeaţi. O mare parte a societăţii este atrasă de un astfel de discurs politic. Care credeţi că ar trebuie să fie abordarea societăţii vis-a-vis de această situaţie?
 
Provocarea este următoarea, şi vedem această problemă şi în America cu politicienii de stânga care promit subvenţii în toate domeniile. Premierul Margaret Thatcher a explicat foarte bine situaţia, când a spus: „problema cu socialismul este că mai devreme sau mai târziu vei rămâne fără banii altora”. Când dai subvenţii cineva trebuie să le plătească. Trebuie să ne dăm seama că ceea ce trebuie să oferim sunt oportunităţi. În loc de subvenţii, să oferim oportunităţi pentru ca oamenii să poată prospera, să-şi câştige traiul, să înceapă o afacere, să aibă succes. E ca vechea poveste: în loc să-i dai un peşte cuiva, învaţă-l să pescuiască şi vor prinde peşte tot restul vieţii lor. Dacă le dai un peşte astăzi, mâine vor fi din nou înfometaţi. Trebuie să distrugem mentalitatea dependenţei, prin consolidarea încrederii oamenilor în ei înşişi: sunteţi creaţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, puteţi să realizaţi tot ceea ce vă doriţi, mai ales dacă Dumnezeu e cu voi. Trebuie să încurajăm oamenii să devină antreprenori, să îndrăznească să reuşească, să privească provocările zilei de mâine ca o oportunitate.  
 
 
 
Aveţi o experienţă politică importantă, având în vedere campania prin care a trecut fiul dumneavoastră (Ted Cruz), care a fost la un pas să devină candidatul Partidului Republican la preşedinţia SUA în 2016. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-aţi învăţat cu această ocazie? 
 
 
Cred că trebuie să înţelegem că alegerile reprezintă un proces sănătos pentru societate, dar este şi o responsabilitate pentru oamenii naţiunii. Este foarte importat să înţelegem pentru cine votăm, de aceea trebuie să ne asigurăm că votăm candidaţii care respectă principiile pe care noi le avem. Astfel că, în calitate de cetăţean, înainte de a vota ai responsabilitatea să cunoşti după ce principii îşi conduc aceştia viaţa şi să te asigură că vei vota candidaţii care promovează aceleaşi principii cu ale tale, deoarece ei trebuie să te reprezinte.


Una dintre provocările pe care le avem, vorbind despre România, este: comunismul transformă fiecare cetăţean într-un sclav al guvernului. Guvernul e stăpânul şi toţi ceilalţi sunt sclavi. Astfel că trebuie să schimbăm această percepţie, iar într-o democraţie, trebuie să înţelegem că nu noi lucrăm pentru guvern, ci guvernul lucrează pentru noi, iar politicianul nu e stăpânul, ci slujitorul oamenilor. E o schimbare de mentalitate, deoarece în comunism lucrurile sunt pe dos. Astfel că trebuie să învăţăm românii: „hei, nu mai sunteţi într-o dictatură, sunteţi liberi şi trebuie să votaţi persoanele care înţeleg că sunt slujitorii şi nu stăpânii voştri. Dacă vor face asta, vom vedea că democraţia şi ţara se vor dezvolta, deoarece aceste principii funcţionează. Istoria ne-a arătat de nenumărate ori că aceste principii ale libertăţii şi ale pieţei libere funcţionează de fiecare dată. 
 
 
 
Rafael Cruz a fost invitatul special al Christian Values Summit Romania, care a avut loc în weekend la Cluj-Napoca. FOTO: Remus Florescu
 
 

Nu vă puneţi sub robia sub care eraţi în dictatura anterioară. Păstraţi-vă libertatea!

 
Sunteţi un susţinător al implicării Bisericii în toate aspectele vieţii societăţii. Cum vedeţi implicarea Bisericii în actul de guvernare?
 
Să privim din perspectiva opusă: ar fi o aberaţie ca noi, ca oameni cu principii, ca oameni ai credinţei, să ne separăm de societatea civilă, să divorţăm de societatea civilă. De ce? Pentru că putem avea o influenţă pozitivă. Ce se întâmplă dacă credincioşii nu votează, spunând că politica e o afacere murdară? Vom avea oameni fără principii care votează candidaţi fără principii.
 
Dacă ne referim la România: Dumnezeu a dat României o viaţă nouă. Eliminarea comunismului e un dar de la Dumnezeu pentru România. Ce faceţi cu acest dar? Trebuie să înţelegem că românii au o responsabilitate de administrare, trebuie să facă lucrurile corecte cu darurile pe care Dumnezeu i le-au dăruit prin eliminarea opresiunii comuniste. Libertatea nu e gratuită. Hristos v-a eliberat. Nu vă puneţi sub robia sub care eraţi în dictatura anterioară. Păstraţi-vă libertatea! Fiţi siguri că votaţi candidaţi care vor urma acest drum al libertăţii şi nu vă vor trimite înapoi în robia dictaturii.  
 
 
 
 

Fiecare dictator care a luat armele de la popor le-a folosit ca să oprime poporul


Sunteţi un susţinător al Amendamentului 2 al Constituţiei Americane, privind dreptul populaţiei de a păstra şi purta arme. Cum se încadrează aceasta în valorile creştine?

Dacă ne uităm în istorie, fiecare dictator care a luat armele de la popor le-a folosit ca să oprime poporul. Asta au făcut Stalin, Mao, Pol Pot. Vedem asta în ţară după ţară, unul dintre primele lucruri pe care dictatorii le fac este să dezarmeze omenii. Dacă nu ai arme să te aperi, e mai uşor pentru guvern să te oprime. Deci dreptul de a avea şi de a purta arme este un drept de a te proteja de un dictator care ar vrea să te facă sclav. Cred că e un drept fundamental. 
 

Pe de altă parte, se întâmplă şi incidente tragice...
 
Armele nu omoară oameni, oamenii omoară oameni. Fără cineva care să apese pe trăgaci arma nu e rea? Dacă interzici armele, va opri asta crimele? Nu, oamenii pot omorî cu cuţitul. Dacă interzici cuţitele, oamenii te pot omorî cu o cărămidă. O să interzici cărămizile? 
 
Atunci care e răspunsul la aceste incidente?

Credeţi că avem un drept la viaţă? Dacă avem dreptul la viaţă, asta înseamnă că avem şi dreptul de a ne apăra viaţa ta şi a celor dragi ţie. Cred că asta răspunde la întrebarea dumneavoastră. Este vorba despre protecţia vieţii. 
 
 

Citeşte şi
 
Alegeri SUA 2016. Ultima zi a Convenţiei Republicane - Ted Cruz, huiduit că nu şi-a declarat susţinerea pentru Trump: „Votaţi cum vă dictează conştiinţa“
 
Replica lui Ştefan Mandachi la atacul lui Liviu Dragnea: România este şi ţara mea!

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

ivanhoe zoom
18.03.2019, 14:28:16

Altfel spus: jos ciuma rosie.

+3 (7 voturi)
Un cititor
18.03.2019, 15:00:23

Este clar ! Ciuma Rosie din Romania este cunoscuta nu doar pe mapamond ci si pe Luna !

-3 (3 voturi)
Ramona Georgescu
18.03.2019, 15:52:27

"sunteţi liberi şi trebuie să votaţi persoanele care înţeleg că sunt slujitorii şi nu stăpânii voştri." Mai mult ca sigur Iohannis nu o sa priceapa aceasta aluzie la adresa sa.

-1 (3 voturi)
Popescu Stela
18.03.2019, 18:12:06

Asa este! In dictatura care a distrus tara noastra ne-au stapanit sub ocupatie straina oameni care l—au urat pe Dumnezeu, care nu s-au priceput sa faca nimic in realitate (cizmari si tot felul de Sefi Analfabeti), oameni de o mare lacomie si nemernicie. Avem la ce reflecta multumita acestui articol. Ne-ar ajuta sa gasim solutii mai bune pentru noi. Pentru ca meritam sa traim omeneste si la noi acasa. Si avem multi oameni care il iubesc pe Dumnezeu, care se pricep de minune un profesiile lor, care sunt generosi. Trebuie doar sa le cerem sa faca un pas in fata si sa ne ajute. Trebuie sa le aratam ca avem nevoie de ei si ca sunt bineveniti sa ne ajute.

Ovidiu Martin Jurj
18.03.2019, 18:42:18

Mafia pocăiților este una din căile prin care America imperialistă practică manipularea politico-ideologică și subjugă țări și popoare. În timp ce Uniunea Sovietică propovăduia materialismul dialectic marxist-leninist și ateismul aducătoare de libertate, America imperialistă a creat sectele de pocăiți și le-a răspândit în lume ca mașină de propagandă antimaterialistă, antiateistă, antisovietică, antisocialistă, anticomunistă. Și la noi mafia pocăiților, care include nu numai bisericile neoprotestante, ci și toate organizațiile paracreștine aferente, inclusiv CpF, are legături strânse cu America imperialistă, fiind sprijinită și finanțată de cercurile cele mai reacționare, ultraconservatoare și fasciste din această țară. Religia este un mijloc de spălare a creierului și de manipulare în masă și de câștiguri fără prea multă muncă pentru cei ce o propovăduiesc, preoți, pastori, imami sau cum își mai zic. Religia nu are nimic științific în ea, de aceea trebuie combătută cu toată fermitatea, fiindcă ea îi creează omului o concepție greșită despre viață, despre lume și despre scopul său în lume. Religia creștină are la bază trei mari minciuni fundamentale. Înainte de a doua, care e nașterea din fecioară, și a treia, care e învierea din morți, trebuie pomenită prima minciună fundamentală care apare chiar în prima carte a Bibliei: Cartea Genezei, și anume faptul că DUMNEZEU l-ar fi creat pe om după chipul și asemănarea lui. De fapt este exact invers, așa cum a scris Karl Marx: că OMUL l-a creat pe dumnezeu și nu dumnezeu pe om. Omul a creat zei și dumnezei în căutarea unei ființe superioare pe care nu a reușit să o găsească în realitatea obiectivă înconjurătoare, și atunci a ajuns să plăsmuiască ființe supranaturale, însă niciuna dintre aceste ființe iluzorii nu s-a dovedit a fi superioară omului. Zeitățile tuturor popoarelor au aceleași însușiri ca și omul, iar în plus de asta, există și zeități zoomorfe. Cu alte cuvinte, omul a ajuns să se închine unei copii palide a sa sau unui animal, deci unei ființe care, pe scara evoluției speciilor, este inferioară lui însuși. Religia este 100% o creație a omului, o plăsmuire. Religia este opiul poporului, fiindcă, exact ca un drog, creează o realitate iluzorie ca alternativă la realitatea obiectivă și adevărată. Asta nu este bine. Poporul muncitor ar trebui să schimbe realitatea obiectivă și nu să-și creeze o realitate iluzorie sau mai rău: să creadă în realitatea iluzorie plăsmuită nici măcar de el însuși, ci într-o realitate iluzorie complet străină, plăsmuită de alții și impusă lui; de ex. de biserică. Îmi vin în minte versurile profetice ale Internaționalei: "Sculați, nu-i nici o mântuire În regi, ciocoi sau dumnezei! Unire, muncitori, unire, Și lumea va scăpa de ei!" Deci iată, poporul nu are nevoie de religie, adică de opiul poporului, cum o numeau Karl Marx și V. I. Lenin, ci de cristalizarea conștiinței de clasă, de conștientizarea faptului că nu prin religie se ajunge la mântuire în lumea de apoi, ci aici, pe pământ, poporul ajunge la mântuire prin lupta de clasă, prin revoluția proletară, care face din clasa muncitoare clasa conducătoare. Religia creează un model exemplar de dumnezeu; numai că societatea are nevoie de un model exemplar de om, nu de dumnezeu; exact acesta este scopul umanismului socialist: crearea omului nou, exemplar, multilateral dezvoltat, care este mult mai bun și care primește de mic educația prin muncă și pentru muncă, spre a ști că sensul și scopul vieții lui este munca spre binele Statului, adică spre binele colectiv al întregului popor. Cât despre acest pastor pocăit, el vorbește despre libertate, dar, la fel ca toți ca el, manipulează pe alții și încearcă să le impună religia lui și astfel să le îngrădească libertatea religioasă de acrede în ce vor sau în nimic. În același timp, acest pastor pocăit este exemplul tipic de sclav: el a plecat din Cuba, o țară liberă, eliberată de imperialismul amerloc prin victoria Revoluției Socialiste ca efort colectiv al întregului popor și spre binele colectiv al întregului popor. A ajuns în America imperialistă, dar cu ce preț? Cu prețul trădării cauzei socialismului, a țării sale și a poporului său și, în același timp, cu pierderea propriei libertăți. Fiindcă e clar că acest Cruz nu este un om liber, ci a devenit unealtă a propagandei imperialismului amerloc care încearcă să se amestece în treburile interne ale altor state. Să-i fie rușine! Cruz este un exemplu negativ pentru toată lumea, genul de pus la gazeta de perete la rubrica "Așa nu!". El este un exemplu tipic de bandit, speculant, exploatator al oamenilor muncii, uneltitor împotriva oridinii sociale, sabotor al Statului, trădător al țării sale Cuba și al Uniunii Sovietice Eliberatoare și dușman al poporului. Încă o dată: să-i fie rușine lui Cruz pentru ceea ce a ajuns și pentru toate faptele lui ticăloase! La fel și tuturor care sunt ca el!

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările