VIDEO Căldură din frunze şi crengi. Cine a inventat centrala verde din compost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrala verde este un sistem inovator care transformă compostul, amestecul de lemn tocat cu frunze, în căldură şi energie electrică. Invenţia i-a fost atribuită francezului Jean Pain. Pe Internet sunt o mulţime de filmuleţe cu oameni din diverse colţuri ale lumii ce şi-au construit singuri astfel de centrale.

„Ingeniosul sistem este construit ca un generator pe baza fermentării naturale a compostului şi poate furniza unei ferme cu suprafaţa de 1.500 de metri pătraţi întreaga căldură, gazul metan şi electricitatea necesare pentru iarnă pe o perioadă de 12-16 luni“, se arată pe 100construct.ro.

Potrivit sursei citate, acest tip de centrală poate fi făcut de la zero de orice gospodar, pe bani puţini, din compost, adică amestec de lemn verde tocat cu frunze. Jean Pain a fost cel care a dat prima dată formă centralei bio din compost şi după mai multe încercări şi-a perfecţionat metoda: o movilă în formă de cilindru plină de compost, de crengi de copaci, tufişuri, frunze.

„Condiţia de bază este ca lemnul să fie verde, nu uscat. Se pot folosi esenţe de foioase pentru că generează o mai bună fermentare decât răşinoasele“, mai arată site-ul citat. În plus, centrala trebuie făcută cu cel puţin trei luni înainte de venirea iernii.

Un studiu semnat de Dominic Nedelcu, postat pe scribd.com, arată că temperaturile din interiorul compostului pot ajunge şi la 65 de grade Celsius. Pe lângă compost, e nevoie de o pompă, ţeavă, plasă de oţel.

Dimensiunea recomandată pentru construirea centralei ar fi  5 metri diametru şi 2,5 metri înălţime. „Sistemul bio poate asigura nevoile de încălzire pentru o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, timp de 12-16 luni, după care compostul trebuie schimbat“, mai precizează materialul. Potrivit acestuia, centrala verde poate oferi căldură casei de la ţară, solarului iarna, dar şi apă caldă.

Construcţia centralei verzi începe cu o folie de plastic groasă care se pune pe pământ. Peste aceasta se aşează lemn tocat, apoi ţeava în formă circulară şi fixată ca să-şi păstreze forma concentrică. „Se repetă apoi procedeul pentru alte patru straturi de ţeavă şi cinci de lemn tocat. În privinţa secretelor care asigură funcţionarea centralei cu compost, fermierii francezi spun că este important ca lemnul să nu fie tocat foarte fin, pentru ca bucăţile să permită oxigenarea în interior şi stimularea procesului de descompunere. Un alt element important este udarea permanentă în primele patru zile, în aşa fel încât compostul să fie cel puţin 70% bine înmuiat“, explică cei de la agrointel.ro.

Cum se construieşte o centrală verde. Un exemplu   credit video: Youtube Chris Towerton

Metoda folosită de Jean Pain poate fi consultată, în detaliu, AICI.

Un film în care Jean Pain explică cum şi-a construit centrala verde şi ce beneficii are aceasta  credit video: Youtoube Isis Garden 

Mai puteţi citi:

E mai ieftin: cum poţi face compost acasă şi de ce

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite