Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

Vila unui fost mare duşman declarat al României, scoasă la vânzare în cel mai scump oraş din ţară. Preţul anunţat de agenţie FOTO

39
5 Aug 2021 21:13:47
Autor: Ştefan Lică
FOTO: Sotheby's International Realty
FOTO: Sotheby's International Realty

O agenţie imobilară scoate la vânzare vila care i-a aparţinut liderului comunist ungar Bela Kun. Imobilul se află în Cluj, are opt camere şi şase băi şi a fost construit în anul 1900.

GALERIE FOTO
 
Vila istorică este situată pe strada Crişan, în Cluj şi s-a aflat în proprietatea fostului fostul lider bolşevic maghiar până în 1919, când a fugit din ţară, după ce armata română a intrat în Budapesta. După mai bine de 100 de ani, fosta proprietate a lui Béla Kun a fost scoasă la vânzare pe site-ul Sotheby's International Realty la preţul de 1,6 milioane de euro.
 
„Chiar în centrul Inimii Transilvaniei, Cluj-Napoca, o bucată relevantă din istoria Ungariei şi cea universală se alfă compactată în această vilă istorică spaţioasă şi elegantă.
 
Pe acest teren de peste 900 mp a locuit revoluţionarul de profesie Béla Kun. Cu un "mise-en-place" bine gândit al spaţiilor, proprietatea oferă camere foarte largi, lăsând loc pentru orice pată personală dorită. Mansarda oferită este una open space, ideală pentru amenajarea încă unui loc pentru întâlnirile cu mai mulţi musafiri sau o cameră adiţională la alegere. Importanţa istorică împreună cu aerul fin şi confortul modern se regăsesc laolaltă într-o singură proprietate, pusă chiar la dispoziţia dumnevoastră", se precizează în anunţul agenţiei. 
 
 
Potrivit sursei citate, vila a fost construită în anul 1900, pe o suprafaţă de  910 m2.  cu suprafaţa construită 620 m2, suprafaţa utilă 530 m2 şi amprenta la sol de 190 m2. Vila are P+E+M, 6 dormitoare, 8 camere şi 6 băi. 
 

Cine a fost Bela Kun

 
Născut în Cehu Silvaniei, în 1886, Bela Kun a murit în 29 august 1938 în fosta URSS. Fost un politician maghiar comunist, el a condus în anul 1919 revoluţia bolşevică din Ungaria. 
 
Potricit Historia.ro, Kun, care a fost sergent în armata austro-ungară, a căzut prizonier în Rusia bolşevică. Aici, el a fraternizat cu comuniştii ruşi care l-au eliberat şi l-au susţinut pentru a deveni rapid lider al Partidului Comunist Ungar. În 20 martie 2019, Guvernul de la Budapesta a demisionat, iar Bela Kun a preluat puterea susţinut din Rusia comunistă şi a proclamat o zi mai târziu Republica Sovietică a Sfaturilor în Ungaria. Ulterior, armata maghiară bloşevică a atacat violent trupele române în Munţii Apuseni în noaptea de 15-16 aprilie 1919, acţiune urmată aproape imediat de contraofensiva armatei române.
 
Contraofensiva a dat rezultate rapid, iar pe 4 august primele escadroane din Brigada 3 Roşiori, conduse de colonelul Gheorghe Rusescu, au intrat fără luptă în Budapesta. Înfrângerea i s-a dovedit fatală lui Bela Kun, care a fugit în Viena, iar de aici în URSS, unde a fost primit în rândurile Partidului Comunist din URSS, i s-a dat cetăţenia sovietică şi a fost numit în conducerea Cominternului. A căzut însă ulterior în dizgraţia lui Lenin, care l-a acuzat de trădare, iar în 1937 a fost arestat şi trimis în gulag, pentru ca un an mai târziu să fie executat. 
 

Vă mai recomandăm şi:

Cinismul unei românce faţă de bătrânii neajutoraţi pe care îi avea în grijă. „Ai tăi nu mai vin, la tine vine doar moartea”
 
Anomalie imobiliară la Cluj. Case mai scumpe la periferia oraşului decât celebrele castele medievale ale Franţei
 
Preţurile imobiliarelor au explodat la Cluj. Casă aflată în ruină, scoasă la vânzare cu 700.000 de euro
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

39 Comentarii

Groza Carmen
5.08.2021, 21:22:00

Un idiot acest Bella, de ce am vrea stiri despre idioti? Ceausescu, Pinochet etc. - dati uitarii.

+11 (17 voturi)
m wakki
5.08.2021, 21:53:43

ce fel de revoluționar comunist e ăsta, cu vilă cu 8 camere?

+19 (21 voturi)
Cioc
5.08.2021, 22:21:13

Bela Kun, de fapt BELA KOHN a lucrat ca ziarist la Cluj respectiv Oradea intre 1904 si 1917, a dus o viata modesta. In nici-un caz nu putea sa cumpere aceasta vila ...

-2 (6 voturi)
crîşmăriţa rîşniţă
5.08.2021, 22:23:55

Da ciocule ai dreptate, nu putea iel s-o cumpere, asta numai Bonbonel Patru Case poate...LMAO!!!

-10 (16 voturi)
crîşmăriţa rîşniţă
5.08.2021, 22:22:07

Armata de voluntari a lui Bela Kun NU s-a bătut nicăieri cu trupele regățenești pentru simplu motiv că iera angajat în combat cu slovacii în Nord. "Armata" regățenească a intrat în Ungaria ajungînd pînă la Budapest ca-n brînză fiincă iera culoarul liber și făcură asta în pofida avertismentelor Entente-ei să stea la locul lor. Kun NU căzuse "în digrația lui Lenin (!)" cum aiurea afirmă impostoru ziarist ci mult mai tîrziu cu Stalin. Adevărul istoric poate fi ascuns, manipulat sau alterat dar atîtea minciuni grosolane servesc cui???

-19 (23 voturi)

Vezi toate comentariile (39)

Modifică Setările