Cluj-Napoca

articolul anterior articolul urmator

„Votează sau homosexualii îţi iau copiii“. Strategia folosită de Putin pentru a-i scoate pe ruşi la vot a fost utilizată şi de Coaliţia pentru Familie VIDEO

41
30 Jun 2020 04:30:01
Autor: Remus Florescu
Vladimir Putin foloseşte homofobia pentru a putea fi preşedinte până în 2036. FOTO: EPA EFE
Vladimir Putin foloseşte homofobia pentru a putea fi preşedinte până în 2036. FOTO: EPA EFE

Vladimir Putin are o strategie similară cu cea a Coaliţiei pentru Familie din România pentru a atrage la vot electoratul rus: „Votează sau homosexualii îţi vor lua copiii“. Diferenţa este că Putin face referendumul pentru schimbarea Constituţiei pentru a putea să rămână preşedinte până în 2036.

Afişe cu mesaje de tipul „Dacă nu vii la vot, doi bărbaţi vor putea adopta un copil, iar în şcoală copiii vor fi învăţaţi că mama nu e femeie şi tata nu e bărbat” au circulat prin toată ţara, în 2018, înainte de referendumul pentru modificarea Constituţiei României. De asemenea, bannere de genul „Vino la referendum! Votează «Da» pentru căsătoria dintre un bărbat şi o femeie! Apără familia şi copiii României. Dacă nu vii la vot, doi bărbaţi vor adopta copilul tău ” au fost montate în mai multe oraşe. Coaliţia dorea schimbarea Constituţiei în sensul precizării că doar un bărbat şi o femeie se pot căsători. 
 
O astfel de modificare vizează şi unul dintre amendamentele pe care Vladimir Putin le supune în 1 iunie referendumului. În plus, însă liderul de la Kremlin a adăugat o prevedere care-i permite să rămână preşedinte până în 2036. „Dacă nu votezi, homsexualii îţi vor lua copiii” este strategia folosită şi de Vladimir Putin pentru a-i face pe ruşi să voteze, în 1 iulie 2020, amendamentele de schimbare a Constituţiei. 
 
În urmă cu doi ani, EUvsDisinfo -  proiectul pilot al Grupului de lucru Est StratCom al Serviciului European de Acţiune Externă, înfiinţat în 2015 pentru a răspunde mai bine la campaniile de dezinformare ale Federaţiei Ruse care afectează Uniunea Europeană -  a scris despre un videoclip viral în Rusia care a promovat participarea la alegerile prezidenţiale din 2018 sugerând că, dacă oamenii nu merg şi votează, homosexualitatea forţată va deveni o normă în Rusia. Acum, înainte de referendumul constituţional programat în Rusia pentru 1 iulie, videoclipul a fost refăcut, de data aceasta pentru a obţine sprijinul alegătorilor pentru modificările la Constituţia Rusă, relatează EUvsDisinfo.
 

Producţia fabricii de troli

 
Un videoclip care circulă pe reţelele de socializare arată Rusia în 2035, cu un bărbat ajuns la orfelinat pentru a adopta un băiat.
 
Însă iniţiala poveste emoţionantă ia o turnură neaşteptată atunci când noul tată îi face cunoştinţă băiatului cu mama sa: un alt bărbat, machiat. Când băiatul primeşte primul cadou de la părinţii săi adoptivi - o rochie - o voce solemnă îl întreabă pe telespectator: „Este Rusia pe care o alegeţi? Decide viitorul ţării. Votează pentru amendamentele constituţionale.“
 
Clipul video afişează logo-ul RIA FAN „Agenţia Federală de Ştiri” şi a fost produs de grupul media „Patriot”, ambele legate de omul de afaceri rus Yevgeny Prigozhin. 
 
 
Prigozhin a fost acuzat penal în SUA pentru participarea sa la o conspiraţie pentru implicarea sa în  „dezbinarea sistemul politic al SUA”, inclusiv în alegerile prezidenţiale din 2016. Se crede că el este omul din spatele fabricii de trolli din Sankt Petersburg, iar afacerile sale au, de asemenea, legături cu grupul Wagner de mercenari ruşi care operează în Siria, Libia, Republica Centrafricană şi alte ţări.
 
RIA FAN are un loc important în baza de date EUvsDisinfo ca una dintre principalele instituţii media de dezinformare pro-Kremlin. „Agenţia Federală de Ştiri” a publicat constant mesaje de dezinformare şi teorii conspirative despre căderea zborului MH17, otrăvirea lui Sergei Skripal, pandemia de COVID-19 şi s-a angajat în revizionism istoric.
 
Înainte de votul asupra amendamentelor constituţionale din Rusia, care pe lângă faptul că defineşte căsătoria ca o uniune între un bărbat şi o femeie, prevăd şi posibilitatea de menţinerea a preşedintelui Putin la putere până în 2036. RIA FAN încearcă să mobilizeze alegătorii ruşi, făcând apel la una dintre cele mai proeminente narative de dezinformare pro-Kremlin - cea a „ameninţării gay” la valorile tradiţionale.
 

„Fereşte-te de homosexuali”

 
De-a lungul anilor, instituţiile media Pro-Kremlin folosesc drepturile LGBTQ pentru a trage linii imaginare de demarcaţie între ordine şi haos, virtute şi viciu, Rusia şi Occident. Mesajele de dezinformare homofobe pictează o imagine clară pentru audienţele ruse, georgiene, armene, bieloruse şi alte audienţe despre ceea ce presupun „pericole” care se ascund în Occidentul corupt moral.
 
De exemplu, „depravarea” europeană care se manifestă în activismul homosexual a fost acuzată de incendiul de la Notre Dame, în timp ce căsătoria homosexuală a fost citată ca o cauză potenţială pentru izbucnirea coronavirusului.
 
Mass-media pro-Kremlin i-a avertizat pe belaruşi despre „fascismul homosexual” din Europa şi SUA, în timp ce georgienilor li s-a spus că CIA furnizează armament mişcăruu „Gay pride” şi că Georgia va trebui să legalizeze căsătoria homosexuală pentru a se alătura NATO. Într-o altă ştire falsă, televiziunea NTV, deţinută de Gazprom, a difuzat un reportaj care susţine că homosexualii înstăriţi ar putea literalmente cumpăra copii la un târg din Bruxelles.
 
Pe acest fundal, videoclipul RIA FAN explică în mod dramatic pentru alegătorii ruşi ce „rău” ar cădea asupra ţării în cazul în care ar ignora sau ar respinge amendamentele constituţionale. Pentru dezinformarea pro-Kremlin, homofobia este un cadou care continuă să ofere beneficii.
 

Unde mai poate fi găsit clipul eliminat de YouTube

 
Cu toate acestea, videoclipul promoţional s-a confruntat cu probleme după ce YouTube a decis să îl elimine, invocând încălcarea politicilor platformei cu privire la discursul de ură.
 
CNN raportează că „Stimul”, un grup de activişti LGBTQ, a solicitat o anchetă a videoclipului, spunând că incită la ură şi ostilitate. Se pare că grupul a cerut autorităţii de comunicaţii din Rusia să blocheze videoclipul.
 
În mod ironic, unul dintre actorii care au jucat în videoclip a vorbit în presa rusă, spunând că se opune amendamentelor constituţionale propuse şi că va vota împotriva lor. Actorul şi-a cerut scuze şi adepţilor săi de pe Instagram, spunând că nu doreşte să jignească pe nimeni.
 
Cu toate acestea, blocarea video-ului homofob viral nu s-a dovedit uşoară. În momentul publicării acestui articol, EUvsDisinfo a constatat că videoclipul este încă disponibil pe scară largă pe YouTube şi în alte reţele de socializare. Clipul a dobândit, de asemenea, o popularitate mai mare, după ce o emisiune de comedie a creat o parodie a videoclipului.
 
Citeşte şi
 
Teoriile conspiraţiei apărute în jurul coronavirusului. De la tradiţia KGB de dezinformare privind HIV la „2019-nCoV“
 
VIDEO Adevărul despre ajutorul Rusiei pentru Italia în vremea pandemiei. Cum a fost înlocuit steagul UE cu cel rusesc
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

41 Comentarii

sebastian hanes
30.06.2020, 07:25:18

Rau a ajuns Putin....un lash in adancul inimii sale, ca totzi dictatorii. Petru cel Mare, care a fost un tiran luminat, s-ar prapadi de ris....

+3 (7 voturi)
VMJ aVra
30.06.2020, 07:25:54

Pai si nu are dreptate?

+5 (15 voturi)
Gabriel Gabriel
30.06.2020, 07:38:06

Foarte buna strategia, nu il agreez pe individ insa nici ca 2 parosi sa creasca un copil.

+2 (10 voturi)
Valahu Duios Manglea
30.06.2020, 08:18:09

NU. Putin nu are o strategie similara cu cea a coalitiei pentru familie. Coalitia pentru familie are o STRATEGIE LUCRATA IN LABORATOARELE RUSESTI SI FINANTAA DE RUSIA PENTRU A FI PUSA IN PRACTICA IN ROMANIA.

+2 (12 voturi)
Oscar La Fontaine
30.06.2020, 08:23:28

Lui Florin Barbu, Marea Britanie i-a luat copiii și i-a dat unei familii de h)m)sexuali, fără drept de apel. Urmează să se întâmple și la noi: copiii familiilor heterosexuale vor fi luați și dați spre adopție cuplurilor ghei. Ce-a spus CpF chiar se întâmplă, pas cu pas: acum fac presiuni să le fie recunoscute căsătoriile, au băgat cu forța, pe ușa din dos ideologia de gen în școli, fără acordul părinților, ca să îi obișnuiască pe copii cu limbajul, cu ideile, apoi vor cere dreptul să înfieze și ei copii. Articol de propagandă, bullying la adresa familiei tradiționale.

+1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (41)