Zâmbetul „Mona Lisei”, cauzat de o boală gravă? Controversele medicale privind diagnosticul femeii din cea mai cunoscută lucrare a lui da Vinci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dimensiunea gâtului, pielea galbenă, zâmbetul asimetric ar fi simptome ale unei boli, spun unii medici
Dimensiunea gâtului, pielea galbenă, zâmbetul asimetric ar fi simptome ale unei boli, spun unii medici

Celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, „Mona Lisa” – în care este reprezentată Lisa Gherardini - a captivat milioane de oameni de la momentul în care a fost realizată la începutul anilor 1500 şi până astăzi. Ani în şir, cercetătorii şi medicii au studiat decolorarea pielii lui Gherardini, grosimea gâtului şi zâmbetul ei enigmatic încercând să emită ipoteze despre sănătatea ei.

Cea mai recentă teorie publicată sugerează că Lisa de Gherardini a suferit de hipotiroidism sever sau tiroidă subactivă. Autorul teoriei, cardiolog de profesie, argumentează cu pielea galbenă, aspectul mărit al glandei tiroide şi lipsa sprâncenelor ca simptome pentru a susţine teoria sa. El scrie, de asemenea, că zâmbetul ei misterios poate reprezenta un indiciu al retardării psihomotorii şi slăbiciunii musculare.

Să nu ne grăbim, a spus Michael Yafi, MD, un endocrinolog pediatru la Universitatea din Texas din Houston (UTHealth), arată Science Daily.  „Am simţit o responsabilitate personală de a apăra-o pe „Mona Lisa” şi pe fascinanta doamnă portretizată în pictură”, a declarat Yafi, directorul diviziei de endocrinologie pediatrică de la McGovern Medical School şi medic specialist la departamentul de practică clinică al Universităţii din Texas. „În ultimele secole a inspirat mii de oameni. Nu puteam să las oamenii să creadă că a avut hipotiroidism, când mi se pare că tiroida ei era normală. Aşa că am decis să pun un diagnostic medical proaspăt de secol 21”, a explicat acesta.

Cum trebuia să arate tabloul dacă Lisa Gherardini ar fi avut guşă cauzată de deficienţa de iod

Opinia lui Yafi a fost publicată recent în revista „Hormones-International Journal of Endocrinology and Metabolism”. El explică faptul că documentarea bolii tiroidiene este bine cunoscută în istoria artei, iar această pictură nu se potriveşte cu nenumăratele alte imagini ale guşei sau ale extinderii glandei tiroide.

„Artiştii au descris deseori ceea ce au văzut în societate: sculpturi aparţinând civilizaţiilor sud-americane şi egiptene antice, au prezentat persoane cu guşa mărită în zone cu deficit de iod în mediu, cum ar fi regiunea Toscana, unde locuia Gherardini. În arta antică greacă este, de asemenea, reprezentat acest simptom, la fel cum se regăseşte în unele lucrări poetice şi chiar în literatura shakespeariană. În cazul în care Gherardini a avut guşă determinată de deficienţa de iod, acest lucru ar fi fost mai tare şi mai clar demarcat în tablou la fel ca în alte reprezentări istorice; un pictor talentat precum da Vinci nu ar fi avut nici o problemă care să exprime astfel de detalii”, a spus Yafi.

De ce este decolorată pielea

Yafi subliniază, de asemenea, că multe dintre picturile lui da Vinci descriu femei fără sprâncene, deci nu este concludent să se atribuie această caracteristică unei probleme a tiroidei. În plus, el spune că îngălbenirea pielii se dezvoltă numai după o lungă durată a bolii. În mod tipic, hipotiroidismul pe termen lung ar fi afectat grav fertilitatea, dar se ştie că Gherardini a dat naştere la cinci copii, inclusiv la numai o lună înainte de şedinţa în care a pozat pentru pictură.

„Decolorarea ar putea fi pur şi simplu atribuită vârstei operei de artă, precum şi lacului aplicat de artist. În plus, pictura a fost furată şi apoi ascunsă aproape trei ani, iar cineva o vandalizat odată cu acid într-un act de sabotaj ", a spus Yafi.

Zâmbetul misterios cauzat de slăbiciunea musculară?

Şi în ceea ce priveşte teoria conform căreia zâmbetul misterios este cauzat de slăbiciune musculară, specialistul spune: „Punerea unui diagnostic de hipotiroidism pe baza unor trăsături subtile şi vagi într-o veche pictură este, fără îndoială, riscant”, a spus Yafi. „Miopatia hipotiroidiană sau boala musculară se manifestă în muşchii apropiaţi de linia mediană a corpului. De obicei, este severă, ceea ce înseamnă că acest lucru ar fi împiedicat-o pe Gherardini să stea cu spate drept. Mai mult, sunt foarte mulţi oameni care au un zâmbet asimetric, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că sunt hipotiroidieni”.

Yafi, un iubitor de artă avid şi membru activ al comunităţii de artă din Houston, este pasionat de studierea intersecţiei dintre artă şi medicină. Cel de-al doilea diagnostic medical pe care l-a pus unei faimoase opere de artă este „The Scream” al lui Edward Munch.

„Artiştii şi criticii de artă au reuşit, de-a lungul istoriei, să pună numeroase diagnostice şi să detecteze afecţiuni medicale, chiar şi înainte ca acest lucru să fie făcut de medici, dar acestea nu erau întotdeauna corecte”, a spus el. „Diagnosticele persoanelor reprezentate în operele de artă ar putea avea nevoie de o a doua opinie medicală sau chiar o treia sau a patra pe baza descoperirilor medicale sau ştiinţifice actuale. Este întotdeauna mai bine să-ţi păstrezi mintea deschisă”, a concluzionat medicul. 

Citeşte şi

Mâncăm cu ochii: mediul în care mâncăm ne poate schimba gustul

Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite