Zeci de angajaţi ai companiei Terapia Cluj sunt blocaţi în Kazahstan. „Suntem foarte îngrijoraţi, nu au acces la internet”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia a trecut la represalii dure împotriva manifestanţilor din marile oraşe din Kazhastan. FOTO EPA - EFE
Poliţia a trecut la represalii dure împotriva manifestanţilor din marile oraşe din Kazhastan. FOTO EPA - EFE

Mii de străini sunt blocaţi în Kazahstan, ţară care a fost în ultimele două zile scena unor proteste violente. Printre aceştia se află şi 30 de angajaţi ai Terapia Cluj.

Situaţia angajaţilor de la Sun Pharma, compania indiană care deţine şi fabrica clujeană de medicamente Terapia, este neclară şi nu se ştie câţi dintre ei sunt români. 

„Suntem foarte îngrijoraţi de situaţia de acolo, avem o reprezentanţă de 30 de colegi despre care nu ştim nimic, toate comunicaţiile sunt secerate. Cifra de afaceri este de 3 milioane de euro anual din Terapia, un transport de 0,5 milioane de euro stă în tranzit, nerecepţionat, nu ştim ce este cu el, nu ştim dacă va fi recepţionat. Revoltele au pornit de la creşterea preţului GPL, dar acolo utilităţile (motorina) sunt de la 3 la 10 ori mai mici decât în România”, a spus Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, potrivit Mediafax.

El a adăugat că nu se ştie nimic despre aceşti oameni, pentru că ei nu au mai avut acces la reţelele sociale şi la cele de telefonie. „Totul este blocat, nu mai există internet, reţele sociale”.

Cei 30 de angajaţi ai companiei indiene se aflau în Kazahstan unde Terapia exportă medicamente. Ei sunt parte a unei echipe care gestionează vânzările.

Lupte de stradă şi haos

Revolta din Kazahstan a început pe fondul protestelor populaţiei împotriva creşterii preţurilor gazului petrolier lichefiat (GPL), combustibil utilizat pe scară largă la automobile în ţara central-asiatică. Ulterior, manifestanţii au cerut retragerea totală a lui Nursultan Nazarbaev (81 de ani), care a demisionat în 2019, dar a rămas un personaj important în viaţa politică. Familia Nazarbaev controlează o mare parte din economia kazahă.

Preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev, succesorul lui Nazarbaev, a susţinut miercuri că „bande teroriste“ capturează clădiri, infrastructură şi arme. „Este o subminare a statului şi, cel mai important, este un atac asupra cetăţenilor noştri care îmi cer să îi ajutăm urgent'', a declarat Tokaev, potrivit Reuters.

El a ordonat protecţie guvernamentală pentru ambasadele străine şi pentru afacerile deţinute de companii străine în Kazahstan.

Poliţia kazahă a anunţat că zeci de protestatari au fost „eliminaţi” în noaptea de miercuri spre joi în cel mai mare oraş al ţării din Asia Centrală, Almatî. Manifestanţii ar fi încercat să ia cu asalt clădirile administrative în timp ce protestele la nivel naţional au escaladat.

Mai multe transportoare blindate şi zeci de militari au intrat începând de joi dimineaţa în piaţa centrală din Almatî, capitala economică a Kazahstanului, unde sute de manifestanţi protestau a treia zi consecutiv împotriva guvernului, relatează Reuters.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite