Zeci de şoferi clujeni, sancţionaţi pentru nefolosirea corespunzătoare a dispozitivelor de fixare în scaun pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
copil iubit la bord

7 acţiuni în trafic, 150 de maşini oprite şi verificate şi 29 de sancţiuni aplicate. Acestea sunt cifrele din ultimele trei luni în care poliţiştii clujeni au desfăşurat acţiuni de sancţionare a şoferilor care nu respectă prevederile legale cu privire la transportarea copiilor în maşină.

Acţiunile au făcut parte din etapa a treia (prima a fost de informare, a doua de avertisment) a proiectului Copil Iubit la Bord, prima iniţiativă din România bazată pe o abordare multisectorială cu scopul îmbunătăţirii siguranţei copiilor ca pasageri ai autovehiculelor în Cluj-Napoca, oraş pilot în acest program. 

Acţiunile de verificare şi sancţionare în trafic ar fi trebuit să înceapă în luna martie, însă au fost decalate din cauza pandemiei de COVID-19 până la începutul verii, când s-au reluat activităţile fără restricţii în oraş. Astfel, în perioada iulie - septembrie 2020, poliţiştii rutieri au desfăşurat şapte acţiuni de verificare şi sancţionare a conducătorilor auto, în zona Parcului Central, în zona Iulius Mall şi în apropierea grădiniţelor şi şcolilor clujene. Oamenii legii au oprit aproximativ 150 de autovehicule în care erau transportaţi copii, pentru a verifica modul în care ei sunt asiguraţi în dispozitive de fixare în scaun. Părinţii care au ”trecut testul” au primit cadou de la poliţişti câte un metru cu care să îşi măsoare copiii (şi) înainte de a-i urca în maşini.

”Copil iubit la bord” este un proiect extrem de important pentru noi, poliţiştii clujeni. Nu este nimic mai plăcut, atunci când eşti în trafic şi opreşti autovehiculele pentru control, decât să vezi că părinţii sunt responsabili şi copiii sunt transportaţi în siguranţă. Tocmai de aceea am ”răsplătit”, cu materiale informative şi acel metru, părinţii pentru responsabilitatea asumată faţă de copiii lor, dar nici nu am ezitat să sancţionăm abaterile întâlnite. Ce facem pentru copiii noştri? ”ORICE!”, spun toţi părinţii. Ei bine, într-adevăr, siguranţa copiilor depinde de noi, asta trebuie să nu uităm de câte ori plecăm la drum!”, spune şeful Biroului pentru Analiză şi Prevenire a Criminalităţii - IPJ Cluj, comisar Gina Pop.

Un an de la lansarea proiectului

Proiectul ”Copil Iubit la Bord” a fost anunţat acum un an, pe 22 octombrie 2019, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul Primăriei Cluj-Napoca, partener în proiect încă de acum doi ani, când s-a conturat ideea şi au fost făcuţi primii paşi.

”Siguranţa copiilor a fost dintotdeauna o prioritate pentru administraţia pe care o conduc. Iar factorii care perturbă această siguranţă nu sunt, din păcate, numai externi şi exteriori familiei, cum ar fi alte persoane şi situaţii care îi pun în pericol în afara propriilor case. Pericolul poate veni, din neştiinţă poate, chiar de la cei apropiaţi, cei care îi transportă în maşini fără să îi asigure, având impresia că aşa îi fac fericiţi. Aş vrea ca exact acelor persoane să le aduc aminte ceva ce am (re)învăţat în ultima perioadă...grea: cea mai mare bucurie pentru majoritatea oamenilor este să îşi ştie familia, pe cei dragi, sănătoşi, în siguranţă! 

Tocmai de aceea, Primăria Cluj-Napoca a susţinut încă din stadiul de idee acest proiect, care, iată, ”aniversează” un an şi căruia îi promitem susţinere în continuare, prin integrarea lui în tot ceea ce înseamnă strategie de mobilitate a oraşului. Deşi, sincer să vă spun, dintr-un anumit punct de vedere, ar fi normal să îi dorim...puţini ani înainte :), pentru că asta ar însemna că nu avem nevoie de informări, avertismente şi sancţiuni pentru a ne transporta copiii în siguranţă.”, spune primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

În urmă cu un an, odată cu lansarea Planului de Acţiune, s-a lansat şi ”Siguranţa Copiilor în Maşină - Ghid Practic pentru Părinţi”, un mic manual de alegere şi folosire a dispozitivelor de fixare în scaun pentru copiii pasageri. De asemenea, au fost prezentate materialele de promovare: spoturi radio şi TV, precum şi machete şi alte materiale grafice ce urmau să fie folosite în campania de informare online şi offline (ataşate în kitul de presă).

După campania de informare generală, în mass-media, a urmat cea de informare specifică, a şoferilor părinţi. Astfel, înainte de declanşarea pandemiei, în lunile ianuarie - februarie, la Cluj-Napoca a avut loc campania de informare, în cadrul căreia poliţiştii clujeni au susţinut şi iniţiat activităţi de conştientizare atât teoretice, de instruire, cât şi practice, în trafic:

- acţiuni în trafic, în timpul cărora şoferii au fost sfătuiţi şi îndrumaţi spre utilizarea corectă a dispozitivelor de fixare în scaun;

- agenţii de poliţie au prezentat proiectul în cadrul cursurilor de reintegrare socială pentru persoanele asistate de Serviciul de Probaţiune;

- sesiuni de informare şi prevenire pentru participanţii la trafic care solicită reducerea perioadei de suspendare/redobândire a permisului de conducere şi activităţi de informare în grădiniţe;

- toate acţiunile s-au desfăşurat după pregătirea oamenilor legii, prin participarea la un training focusat pe tipurile de dispozitive de fixare în scaun, utilizarea şi instalarea corectă a acestora. 

În etapa a treia, acţiunile de verificare şi sancţionare în trafic au fost ulterior amânate din martie până în în vară din cauza pandemiei. ”Poliţiştii rutieri din Cluj-Napoca vor continua acţiunile în trafic şi nu vor ezita să aplice sancţiunile corespunzătoare în cazul în care legea nu va fi respectată”, dau asigurări reprezentanţii Poliţiei Rutiere.

Reglementări legale

Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă se foloseşte un dispozitiv omologat de fixare (scoică, scaun auto şi înălţător) potrivit în funcţie de vârsta, greutatea şi înălţimea fiecărui copil. 

Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi pe bancheta din spate, folosind un dispozitiv omologat sau folosind centura de siguranţă pentru adulţi - dar numai dacă aceasta poate fi reglată astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei copilului.

Dispozitivele de fixare în scaun se instalează pe bancheta din spate conform instrucţiunilor furnizate de către producător.

Ce este „Copil iubit la bord”

Proiectul integrat „Copil Iubit la Bord” este prima iniţiativă bazată pe o abordare multisectorială, cu scopul îmbunătăţirii siguranţei copiilor ca pasageri ai autovehiculelor în Cluj-Napoca. Iniţiativa dedicată prioritizării siguranţei în trafic a copiilor ca pasageri ai autovehiculelor se derulează pe parcursul a doi ani, în urma unei finanţări oferite de către Global Road Safety Partnership, un program al Internaţional Federation of Red Cross&Red Crescent Societies, prin Fondation Botnar şi Botnar Child Road Safety Project. 

Proiectul este coordonat de Fundaţia Crucea Albă şi realizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, prin Serviciul Strategie şi Dezvoltare Locală, Management Proiecte şi Poliţia Locală a municipiului Cluj-Napoca, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj şi Departamentul de Sănătate Publică al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite