Constanţa

articolul anterior articolul urmator

20 de ani de la moartea lui Ion Raţiu: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine“

5
17 Jan 2020 10:31:01
Autor: Mariana Iancu
Ion Raţiu la reîntoarcerea în România Arhivă personală Nicolae Raţiu
Ion Raţiu la reîntoarcerea în România Arhivă personală Nicolae Raţiu

Ion Augustin Nicolae Raţiu (6 iunie 1917, Turda - 17 ianuarie 2000, Londra)  Londra, Regatul Unit) a fost vicepreşedinte al PNŢCD candidând la funcţia de preşedinte al României la alegerile din 1990 unde a obţinut 4,29 % din voturi şi s-a plasat pe locul 3.

Cu papion la gât, cu un zâmbet blând în colţul gurii şi cu multe vise în buzunare, în iarna anului 1990 se reîntorcea în România, după o pribegie de jumătate de secol, Ion Raţiu. În acele zile, când poporul român nu-şi găsea drumul, el a dat cea mai frumoasă explicaţie a democraţiei: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!“. 
 
Ion Raţiu şi-a început pribegia după anul 1946, când comuniştii au furat alegerile. Absolvent al faimoasei Universităţi Cambridge, Ion Raţiu a devenit un avocat şi diplomat de succes. Departe de ţară, a ajutat România şi pe români mai mult decât putea s-o facă din interiorul Cortinei de Fier demascând faţa hidoasă a comunismului devenind un apropiat al Serviciului Român de la BBC, al radiourilor „Europa Liberă“ şi „Vocea Americii“.
 
Din banii proprii a înfiinţat ziare româneşti şi organizaţiile Asociaţia Româno-Britanică şi apoi pentru Uniunea Mondială a Românilor Liberi. Când s-a întors în ţară, românii i-au reproşat că nu a mâncat salam de soia şi că a venit doar să se căpătuiască. Fiul său, Nicolae Raţiu (70 de ani), care i-a fost aproape în acea perioadă, a povestit în exclusivitate pentru „Weekend Adevărul“ cum a trăit Ion Raţiu o nouă decepţie într-o Românie democrată, în care compatrioţii săi făceau primii paşi spre civilizaţie şi simţeau, pentru prima dată, gustul libertăţii.
 
 
 
Vă mai recomandăm:
 
Destinul tragic al generaţiei Marii Uniri. Cum au aranjat comuniştii procesul lui Iuliu Maniu: „Să convingeţi credincioşii să ceară executarea lui“
 
De ce n-au mai venit americanii în 1947. „Lumea trebuie să-şi dea seama în România că ajutorul american este în funcţie de intensitatea rezistenţei“
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

foarte atent
17.01.2020, 11:38:26

l-am votat in 90 pe Ratiu ! asa, si ?! bolshevicii au manipulat la greu o populatie indobitocita de comunisti ! lovilutia din 89' e prezenta si azi: cei ce au dat lovitura sunt si azi la putere ! RIP Ratiu ! poate maine se face o noua revolutie, pe care sa o castigi !

+2 (2 voturi)
Stefan din Nord
17.01.2020, 13:06:25

Ce usor eram de manipulat atunci ! Trecusera totusi 45 de ani din 1945 - 1990 o perioada foarte lunga in care am fost rupti de lumea civilizata si infectati cu virusul national socialismului .

+1 (1 vot)
OmTacut
17.01.2020, 13:55:29

Romulanii l-au votat de trei presedinte al Romaniei pe Ion Iliescu si de doua ori pe tovarasul Petrov aka Traian Basescu In Romania, un intelectual precum Vaslav Havel nu ar fi avut nici o sansa, nu de alta dar in anii '90 lozinca de baza a romulanilor era "Noi muncim, nu gandim".

+1 (1 vot)
Marian Petrescu
17.01.2020, 14:44:59

Era greu ca Ratiu sa fie ales in 90 avand in vedere ca era o singura televiziune si aia il dadea pe nea Nelu drept un mare revolutionar,romanii au votat schimbarea in 96 si au dus-o chiar mai rau apoi in 2000 l-au votat pe nea Nelu ca sa nu iasa tribunul Vadim iar pe Petrov l-am votat ca sa nu iasa bombonel,romanii au votat intotdeauna raul mai mic,Petrov cu toate pacatele lui a inventat DNA si pe doamna Kovesi care a bagat la puscarie mii de infractori.

OmTacut
17.01.2020, 15:57:59

Marian Petrescu Diferenta dintre Ungaria, Polonia, Cehia pe de o parte si Romania a fost, este, si va fi uriasa. Romania este singura tara unde regimul comunist a fost inlaturat prin varsare de singe si cu peste 1000 de oameni morti absolut degeaba.