2.000 de ani de la moartea lui Ovidius. Vechiul Tomis organizează un festival mondial de arte în memoria poetului latin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul Festival creat special pentru celebrarea Anului Omagial ”Ovidius” va debuta la Constanţa marţi, 15 august, cu expoziţii de artă plastică şi pictură în Piaţa Ovidiu şi pe Faleza Cazinoului.

Finanţat de Primăria Municipiului Constanţa, Festivalul Mondial de Arte şi Interculturalitate “Ovidius” 2017 reuneşte sub aceeaşi cupolă teatrul, filmul, coregrafia, arta plastică şi poezia, fiind singurul eveniment de acest gen care celebrează memoria poetului latin Ovidius.
 
Totodată, în cadrul Festivalului se va realiza un documentar cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la semnarea Tratatului de înfrăţire între Constanţa şi oraşul italian Sulmona, locul naşterii poetului Publius Ovidius Naso.

Anul acesta se împlinesc 2000 de ani de la moartea poetului în cetatea Tomisului, Constanţa de astăzi, moment marcat de către Universitatea ce-i poartă numele prin diferite evenimente culturale cu caracter comemorativ.

Programul Festivalului în luna august:

•    5-6 august 2017 – Reconstituire istorică Dacii şi Romanii – Festivalul  “Giostra Cavalleresca” Sulmona, Italia
•    15 august – 30 septembrie 2017 -  Expoziţie de artă plastică, pictură - Faleza Cazinou şi Piaţa  Ovidiu
•    19 august 2017 – Reconstituire istorică Dacii şi Romanii – Parcul Tăbăcărie, Constanţa
•    25 si 27 august 2017-  Spectacol de teatru “Viaţa şi pătimirile lui Ovidius Publius Naso” –    Parcul Tăbăcărie zona Amfiteatru.

Proiectul este realizat de Asociaţia ECSIA SOCIAL ORG în parteneriat cu Universitatea ”Ovidius” din Constanţa – singura universitate din lume care poartă numele poetului Ovidius, Primăria oraşului Sulmona, Teatrul Naţional de Operă şi Balet ”Oleg Danovski”, Associazione Culturale ”Giostra Cavallereasca di Sulmona” şi Teatrul pentru Copii şi Tineret ”Căluţul de Mare”.

image

Publius Ovidius Naso s-a născut la 20 martie 43 î.Hr la Sulmona şi a murit în anul 17 d. Hr la Constanţa, în vechiul Tomis. În anul 8 î.HR, pe când poetul se afla pe insula Elba, împăratul Octavian Augustus a semnat actul de exilare a lui Ovidius. A fost îmbarcat pe o corabie şi a părăsit Roma, plecând spre marginea Imperiului Roman, la Pontul Euxin. Nu avea să se mai întoarcă niciodată.

Ovidius nu avea să dezvăluie niciodată motivul exilului său. Romanticii spun că iubirea lui faţă de Iulia, fiica împăratului, i-a atras mânia lui Augustus. Criticii moravurilor de la curtea imperială sunt de părere că poetul ar fi văzut ceea ce nu trebuia să vadă – incestul împăratului cu fiica sa. 

Când a murit Ovidius, oraşul Tomis era foarte mic. „O cetate la marginea lumii“, spune muzeograful Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă al Constanţei. „Tomisul nu era colonie romană, ci doar un centru de comerţ. La vremea aceea, mai importantă era Histria“, spune ea.

Pe aceeaşi temă:

De ce a fost exilat poetul Ovidiu la Tomis. Teoria potrivit căreia a fost iubitul amantei împăratului Augustus

Vara la apogeu: cele mai tari evenimente de pe litoral, în minivacanţa de Sfânta Maria


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite