2014, anul DNA pentru Mazăre şi Constantinescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, stăpânii Constanţei FOTO Arhivă Adevărul
Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu, stăpânii Constanţei FOTO Arhivă Adevărul

Cei doi conducători ai Constanţei, care au pus stăpânire pe aproape tot judeţul, sunt la ora actuală într-o relaţie strânsă cu organele de anchetă. Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu au cunoscut în 2014 ceea ce au reuşit să evite cu succes până acum: poarta arestului. Mazăre a trecut chiar şi dincolo de gratii, pentru o noapte.

Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, a fost trimis marţi, 27 mai, în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinere de foloase necuvenite.

Acesta este al doilea dosar pentru care Constantinescu a fost trimis în instanţă de DNA, pentru care a fost reţinut în martie pentru 24 ore, propus spre arestare, dar eliberat. Prima trimitere în judecată a fost făcută la 25 aprilie, pe temeiul nefinanţării Centrului Militar Constanţa, pe care a încercat repetat să-l evacueze, provocând pagube Ministerului Apărării Naţionale.

Un al treilea dosar se află în lucru la DNA din ianuarie 2014 şi priveşte plăţi nelegale de peste 5 milioane de euro dispuse de preşedintele CJC şi efectuate de instituţie către diverse regii, asociaţii, fundaţii şi societăţi.

Dosarul care atârnă greu la… dosar

În această a doua trimitere în judecată, procurorii DNA au constatat că în perioada 2007-2014, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale.

Mai mult decât atât, după ce instanţele judecătoreşti au dispus prin 9 hotărâri definitive, pronunţate în perioada 2008 – 2011, ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Prin aceleaşi hotărâri s-a dispus ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Constantinescu a ignorat şi aceste decizii.

„Toate demersurile de a obţine executarea silită a obligaţiilor preşedintelui CJ Constanţa au rămas fără efect, inclusiv din cauza refuzului organelor fiscale de a executa penalităţile, astfel încât Nicuşor Daniel Constantinescu a lipsit practic de conţinut drepturile părţii vătămate, în ciuda recunoaşterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească“, arată procurorii DNA.

„Am fost ridicat de procurori în urma unor acuzaţii ale unui escroc, Turbatu Marian, care a înşelat Consiliul Judeţean“, a strigat Constantinescu, la ieşirea de la DNA, pe când era dus spre arestul Poliţiei. Turbatu este omul de afaceri româno-german care a făcut plângerile în urma cărora DNA a acţionat.  

Nicuşor Constantinescu a scăpat de arest doar pentru că a dovedit că suferă în stadium avansat de cancer la prostată. El se află sub control judiciar, fiind actualmente în Statele Unite ale Americii, unde se tratează la o clinică particulară Johns Hopkins din Baltimore. El a suferit o intervenţie chirurgicală la data de 12 aprilie, iar acum urmează un tratament postoperatoriu.

Joi, 5 iunie, Nicuşor Constantinescu este programat la un consult medical care îi va evalua starea de sănătate. „Să sperăm că se va reface, deocamdată starea lui este... aşa şi-aşa. Dar eu îl reprezint şi în instanţă vom arăta documentele medicale, în caz că nu se va putea înfăţişa la vreun termen“, a menţionat avocatul său Marius Mocanu.

Radu Mazăre, trecut prin arest

Înainte de Paşti, primarul Constanţei, Radu Mazăre, era ridicat de anchetatori de acasă şi dus la Bucureşti cu duba pentru audieri. Vila sa de pe malul lacului Siutghiol din Mamaia a fost perchiziţionată, iar procurorii au luat cu ei documente şi calculatoare de la reşedinţă şi de la primărie, pentru verificări. Mazăre a fost acuzat de primirea unei şpăgi de 175.000 euro de la directorul firmelor lui Elan Schwartzenberg, care au fost viraţi într-un cont personal din Israel, nemenţionat în declaraţia de avere.

O dată cu el este urmărit penal şi fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, care deţine un cont asemănător, în care au fost viraţi o parte din suma destinată primarului. „A fost o datorie pe care Elan mi-a achitat fără ca eu să ştiu“, a motivate Mazăre.

Radu Mazăre se află sub control judiciar, prezentându-se săptămânal, marţea, la IPJ Constanţa, după cum cer procedurile.

Vă mai recomandăm

Cât de greu ia o amendă Nicuşor Constantinescu şi cum îl păsuieşte Fiscul de plata a sute de mii de lei

Avocatul lui Nicuşor Constantinescu: „Este în Statele Unite, la recuperare postoperatorie. În iunie are evaluare medicală“

Nicuşor Constantinescu: „Vreau să mă vindec, vreau să încerc să trăiesc“

Mazăre, nemulţumit de confortul din închisoare. El susţine că şpaga a fost, de fapt, o datorie plătită fără ştirea lui

Judecătoarea Rodica Cosma a văzut banii, dar nu şi şpaga pe care ar fi primit-o Radu Mazăre şi fratele său, senatorul Alexandru Mazăre

UPDATE Senatorul Alexandru Mazăre s-a întors în ţară şi a fost informat oficial că este cercetat pentru fapte de corupţie

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite