35 de ani de la cutremurul din 1977. Sute de imobile din Constanţa sunt în pericol de prăbuşire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imobil în pericol de prăbuşire
Imobil în pericol de prăbuşire

Duminică se împlinesc 35 de ani de la tragedia care a zguduit România. Seismul din 1977 a avut 7,2 grade pe scara Richter şi a durat 56 de secunde. În cel mai devastator cutremur din ultimele decenii şi-au pierdut viaţa 1.570 de oameni, dintre care 1.400 numai în Capitală.

Tragadia s-ar putea repeta. Numai în Constanţa sunt peste 200 de clădiri din zona peninsulară. Sunt construcţii vechi şi abandonate. Ele au ajuns adăposturi pentru boschetari şi maidanezi.
În peninsulă, municipalitatea este proprietara a foarte multe imobile. Unele dintre construcţiile care reprezintă un grad avansat de deteriorare sunt în curtea Regiei de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa, care le administrează.

Dobrogea, zonă descoperită


Deşi la Eforie avem un observator seismologic integrat, unic în lume. Însă, el nu este funcţional pe deplin. Investiţia s-a ridicat la aproximativ un milion de euro.
„Un astfel de observator nu se mai găseşte nicăieri în lume“, ne-a mărturisit Gheorghe Mărmureanu de la Institutul Naţional de Fizică a Pământului. La Centrul de Seismologie se va măsura nivelul cutremurelor, se vor primi avertizări de tsunami. De asemenea, se vor face măsurători solare şi măsurători pe fundul Mării Negre. Dobrogea era o zonă descoperită din acest punct de vedere“, adaugă Gheorghe Mărmureanu.



Citeşte şi: La 35 de ani de la seismul din 1977, Focşaniul are puţine adăposturi în caz de cutremur

Amintiri din ‘77

În seara de 4 martie 1977, asistenta Aurelia Ion (59 de ani) era de gardă la Maternitatea Spitalului Judeţean Constanţa, situată la etajul 7. Îşi serbase ziua de naştere printre picături, când a început puternicul seism.
Este născută tot într-o zi de 4 martie, iar în seara devastatorului cutremur din ‘77 împlinea 25 de ani şi se pregătea să sărbătorească alături de colegele de serviciu. Între timp, a fost anunţată că o tânără urmează să aducă pe lume un copil, aşa că a mers repede în sala de naşteri.
„În momentul în care i-am spus pacientei să intre şi să se urce pe masă a început să se clatine toată camera. Geamurile zăngăneau, uşile scârţâiau, iar ustensilele cădeau de pe rafturi. Auzisem tot felul de poveşti despre cutremure, dar niciodată nu am crezut că pământul se poate mişca în asemenea hal", a povestit femeia pentru Adevărul Constanţa..
Aurelia Ion îşi aminteşte totul ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri. Pacienţii cuprinşi de spaimă alergau haotic pe scări, mamele îşi ţineau în braţe copiii şi încercau să iasă din saloane. „Alături de colege şi de medici, încercam să liniştim pe toată lumea. Le spuneam tuturor să stea sub tocurile uşilor şi sub grinzi", îşi aminteşte asistenta.
A reuşit într-un final să iasă din spital. Afară, zeci de bolnavi care stăteau pe jos înveliţi cu pături, de teama unei replici a seismului.

Şase copii au venit pe lume

Aurelia Ion îşi aduce aminte că, imediat ce pericolul a trecut, gravidele care erau pe secţie au fost aduse imediat în sala de naşteri. În noaptea cutemurului, şase copii s-au născut la Maternitatea spitalului de la Constanţa. Alţi doi veniseră pe lume cu câteva ore înainte de seism. „Toţi bebeluşii s-au născut fără probleme şi au avut peste trei kilograme. Deşi eram şi noi speriaţi, ne-am mobilizat şi le-am ajutat pe toate să nască", mai spune Aurelia.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite