Încearcă să readucă, prin sport, copiii la şcoală. Detaliile unui program educaţional ambiţios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sportul i-a unit pe toţi copiii foto: Nicoleta Popa
Sportul i-a unit pe toţi copiii foto: Nicoleta Popa

Aproape 400 de copii ai unei comune constănţene au participat la „Ştafeta pentru educaţie”, un eveniment dedicat promovării incluziunii şcolare prin intermediul sportului.

„Ştafeta pentru educaţie” i-a adunat pe terenul de sport pe aproximativ 400 de copii din comuna Castelu, judeţul Constanţa. Scopul evenimentului desfăşurat sâmbătă, 14 mai, a constat în integrarea prin sport, promovarea incluziunii şcolare a tuturor copiilor şi creşterea stării de bine a comunităţii, per ansamblu. 

La linia de start s-au aliniat atât copii care urmează o formă de învăţământ, cât şi cei care ar fi trebuit să urmeze, iar cei mai mici, de nivelul grădiniţei, au participat la diferite jocuri alături de specialişti.  

„În acest an, am organizat ştafeta simultan cu desfăşurarea unei campanii intense de înscriere a copiilor la şcoală. La Castelu sunt încă mult prea mulţi copii care nu sunt înscrişi în sistemul de învăţământ. Şi frecventarea cursurilor este o problemă, dar primul pas este înscrierea. Împreună cu echipa şcolii, cu angajaţi ai primăriei, am mers din uşă în uşă prin zonele în care părinţii au nevoie de sprijin şi am înscris copiii pe loc. Este genul de acţiuni obligatorii în astfel de comunităţi dacă vrem să schimbăm starea de fapt”, spune Oana Ganea, coordonator advocacy.

Ea crede că un copil dintr-o zonă defavorizată trebuie, în primul rând, să se simtă binevenit atunci când calcă pragul şcolii. Copilul vede şi simte că ceilalţi sunt mai bine pregătiţi ca el şi acest lucru îi afectează încrederea în sine. „Dar dacă este primit cu căldură de colegii lui, de profesorii lui, temerile lui se risipesc şi îi lasă să loc să înflorească, să crească, pentru că toţi copiii au un potenţial extraordinar”, spune oana Ganea. 

Toţi copiii au primit un echipament sportiv, fructe, dulciuri şi apă, precum şi o medalie pentru participare. În timp ce copiii au alergat şi s-au jucat, părinţii şi rudele i-au încurajat de pe margine. Câştigătorii de la fiecare categorie au primit premii şi medalii.

„Fiecare copil are dreptul la educaţie. Şcoala publică are obligaţia să acorde accesul la educaţie fiecărui copil. Evenimentul se află la a treia ediţie, de fapt facem educaţie şi prin sport, considerând că sportul aduce la un loc toţi copiii, indiferent de starea materială, financiară a familiilor din care fac parte. Sportul poate să îl motiveze pe copilul sărac să îşi dorească la şcoală”, explică Antoneta Prodan, viceprimarul comunei Castelu. 

„Ştafeta pentru educaţie” face parte din proiectul „Împreună pentru o viaţă mai bună în Castelu” care este implementat pe parcursul a doi ani  (2021,2022) de Asociaţia Reality Check în parteneriat cu Primăria Castelu, Şcoala Gimnazială Castelu, Fundaţia Noi Orizonturi, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, având alături şi Kaufland România

Proiectul presupune realizarea de programe de educaţie remedială şi prin sport, activităţi pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă şi de leadership, educaţie pentru sănătate şi igienă şi cluburi pentru tineri. Dezvoltă grupuri de iniţiativă locală, prin care oamenii învaţă să acceseze anumite servicii şi să se ajute unii pe alţii, şi organizează activităţi care să apropie persoanele vulnerabile de ceilalţi locuitori din sat.

„Când un copil abandonează şcoala sau nu este înscris la timp avem de-a face, în aproape toate cazurile, cu o încrengătură de probleme care nu pot fi rezolvate doar de cadrele didactice. Fie că e vorba de lipsa actelor de identitate, de probleme de sănătate, de imposibilitatea familiei de a asigura prezenţa copilului la şcoală, este necesară intervenţia asistenţilor sociali, a asistenţilor medicali comunitari şi a mediatorilor şcolari; iar aceşti specialişti trebuie să lucreze împreună. Din păcate, realitatea din teren ne arată că acest lucru nu se întâmplă. Prin acest proiect am format o echipă multidisciplinară şi am creat o rutină de întâlniri săptămânale”, spune Nadia Gavrilă, preşedintele Reality Check. 

Vă recomandăm şi: 

Cum l-a scăpat statul Madagascar pe Radu Mazăre în dosarul campusului „Henri Coandă”

Bricul Mircea împlineşte 83 de ani de când se află în dotarea Forţelor Navale Române

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite