Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Încep operaţiunile de ranfluare a navei scufundate în Portul Midia. Toate cheltuielile sunt suportate de statul român

0
14 Jan 2020 12:13:17
Autor: Călin Gavrilaş
Queen Hind, nava scufundată în Portul Midia
Queen Hind, nava scufundată în Portul Midia

Nava Queen Hind transporta 14.600 de oi vii în momentul în care s-a scufundat în apropierea Portului Midia. Doar 180 de oi au putut fi salvate.

Miercuri, 15 ianuarie, vor începe operaţiunile de ranfluare a navei Queen Hind, scufundată în apropierea Portului Midia, în 24 noiembrie 2019. Nava avea la bord 14.600 de oi vii, dintre care doar 180 au fost salvate. În acest moment, cadavrele în descompunere zac prinse în compartimentele navei.

Licitaţia pentru aducerea pe linia de plutire şi scoatere la mal a vasului a fost organizată de Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN APMC), iar firma care a câştigat este Grup Servicii Petroliere SA (GSP), companie patronată de omul de afaceri Gabriel Comănescu.

În cursul zilei de marţi, 14 ianuarie, se va semna contractul între cele două companii, GSP angajându-se ca în termen de 35 de zile să finalizeze toate operaţiunile de aducere la mal, scoaterea şi neutralizare cadavrelor animalelor aflate la bord.

„Au comunicat o soluţie tehnică pentru ranfluare, se vor ajuta şi de o macara, este o operaţiune complexă. Toate echipamentele de care au nevoie sunt în zonă, fiind vorba despe o companie românească. mai întâi îndreaptă nava, scot apa, iar când este în stare de plutire o duc la cheu şi scot animalele pe care le incinerează”, a declarat pentru „Adevărul” Costel Stanca, directorul general al CN APM Constanţa.

Valoare contractului este 19.000.150 de lei, bani pe care-i va plăti CN APMC, apoi vor începe procedura de recuperare a lor de la asiguratorul navei.

Nava fiind abandonată, conform procedurilor internaţionale, este abandonată către asigurator, iar acesta, dacă achită toate operaţiunile de ranfluare, poate să o valorifice pentru a-şi recupera banii.

Pe aceeaşi temă:

Oile salvate de pe „vaporul morţii” au ajuns într-un adăpost din judeţul Ilfov

În timp ce ONG-urile cer interzicerea exporturilor de animale vii, ANSVSA acordă noi facilităţi pentru ca „vapoarele morţii” să plece încărcate

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările