Constanţa

articolul anterior articolul urmator

ÎPS Teodosie, după decesul bebeluşului de la Suceava: „Canoanele sunt valabile şi peste 1000 de ani. Nu ne intimidăm”

100
2 Feb 2021 22:31:54
Autor: News.ro
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie / FOTO Arhivă
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie / FOTO Arhivă

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, afirmă cu ritualul botezului nu va fi schimbat, după decesul bebeluşului de la Suceava. „Canoanele acestea referitoare la credinţă sunt valabile şi peste 1000 de ani; nu ne intimidăm”, a declarat IPS Teodosie.

„Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că...o să dau şi temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credinţă sunt valabile şi peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm”, a declarat, marţi, IPS Teodosie, potrivit Antena 3. 
 
IPS Teodosie afimă că aceeaşi discuţie a fost şi cu folosirea linguriţei: „Aşa a fost şi cu linguriţa. Păi cum să schimbi linguriţa? Am explicat, linguriţa e Maica Domnului. Înlocuieşti pe Maica Domnului cu o femeie oarecare? Nici vorbă. Nu se schimbă nimic”, a mai declarat Arhiepiscopul Tomisului.
 
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis luni, în legătură cu decesul bebeluşului survenit la scurt timp după ce a fost botezat prin scufundare în cristelniţă, că instituţia a cerut urgentarea anchetei la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi a transmis condoleanţe familiei îndoliate.
 
„Taina Botezului, conform canoanelor apostolice, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreită «afundare» în numele Sfintei Treimi. Această afundare durează două - trei secunde şi presupune protejarea strictă a copilaşului, al cărui spate şi a cărui ceafă sunt sprijinte cu mâna dreaptă, gura şi nasul fiind protejate atent de căuşul mâinii stângi, în aşa fel încât acesta să nu poată înghiţi niciun strop de apă în secundele cât este afundat rapid de trei ori. Această scurtă afundare se face după ce oficiantul Tainei se asigură că pruncul a inspirat aer. Există şi posibiltatea botezării prin turnarea apei pe creştetul copilaşului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putând fi luată în cazuri de necesitate sau în funcţie de starea de sănătate a copilaşului”, a declarat Vasile Bănescu. 
 
Bebeluşul de şase săptămâni din Suceava care a ajuns la spital duminică, după ce a intrat în stop cardio-respirator la scurt timp după ce a fost botezat prin scufundare în cristelniţă, a murit luni dimineaţă, în jurul orei 06:00. El se afla la secţia ATI, unde fusese intubat şi ventilat mecanic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

nea Ilie de la sculărie
2.02.2021, 22:37:12

Daca se nastea in Siria fripturistul asta ar fi fost un fundamentalist islamic, dar s-a nascut pe aceste meleaguri asadar e "omul lui Dumnezeu" desi pentru orice om cu scoala si un minim simt al realitatii e o dejectie umana.

+20 (22 voturi)
nea Ilie de la sculărie
2.02.2021, 22:38:46

https://adevarul.ro/locale/constanta/Ips-teodosie-instanta-vrea-iasa-controlul-judiciar-impus-dna-1_580dc9285ab6550cb8db2dc6/index.html https://adevarul.ro/locale/constanta/Ips-teodosie-sursa-mache-fostei-securitati-scuza-arhiepiscopului-tomisului-acceptat-turnator-nu-mai-puteam-pleca-tara-1_5654808f7d919ed50e89db59/index.html

+12 (14 voturi)
Camelia Sorescu
2.02.2021, 22:45:59

nea Ilie de la scularie faptul că nu sunteți o persoană religioasă nu justifică ura pe care o propagați constant pe acest forum vis-a-vis de religie. Fiecare cult religios are ritualurile sale. Iar fiecare din noi ese liber să aleagă dacă face parte dintr-unul sau nu. Preotul dacă a greșit va fi cercetat pentru omor din culpă așa cum un medic dacă greșește pățește la fel. Într-un caz de malpraxis nu desființăm medicina și nu scoatem în afara legii profesia de doctor. Anchetăm, vedem cauzele iar dacă ele țin de factorul uman atunci eliminăm factorul respectiv. La fel se întâmplă și în religie. Și peste tot. Dumneavoastră, care se vede treaba faceți parte din gașca intitulată TeFeLe, țineți cu tot dinadinsul să vă demonstrați incapacitatea de a fi transparent, tolerant și deschis la diversitate, deși cam asta propovăduiți pe acest forum. O faceți însă se pare după propriile gusturi.

-39 (43 voturi)
Tomescu Tom
2.02.2021, 22:43:16

Și uite așa ..după câteva săptămâni de viață ..te trezești creștinat cu japca .. Devii creștin ..vrând nevrând .. Ceea ce este de fapt un abuz crunt împotriva copiilor nevinovați ...

-2 (18 voturi)
leuldinpanjshir99
2.02.2021, 22:47:08

Pai mai intai invatati-va pokii cum sa boteze. Daca nu sunt in stare sa se asigure ca bebelusii nu inhaleaza apa, sa nu-i scufunde total ... Dar la ce sa te astepti din partea lui Make Shpagoveanu' ....

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările