Constanţa

articolul anterior articolul urmator

ÎPS Teodosie, despre certificatul verde introdus la Biserică: „Mai rău decât în comunism” VIDEO

4
3 Dec 2021 09:02:04
Autor: Călin Gavrilaş
IPS Teodosie la Radio
IPS Teodosie la Radio

Discuţiile pe tema oportunităţii introducerii certificatului verde pentru accesul în biserici au stârnit nenumărate comentarii. Unul dintre ierarhii BOR a catalogat aceasta idee ca fiind mai rea decât ceea ce făceau comuniştii.

Ideea introducerii certificatului verde pentru accesul în biserici a fost discutată la postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, în emisiunea săptămânală la care ÎPS Teodosie este invitat. 
 
„Certificatul nu izbăveşte de boală. Este un act politico-administrativ cerut mai mult de administraţie, de politică, nu de medici. Unii medici, care sunt şi politicieni, sunt obligaţi să-l ceară, dar nici ei nu cred ceea ce cer. Acest certificat verde nu te face imun, dimpotrivă, cei vaccinaţi îmbolnăvesc mai uşor decât cei nevaccinaţi care stau la distanţă”, spune episcopul. 
 
ÎPS Teodosie nu s-a rezumat în a le vorbi credincioşilor doar despre certificatul verde, el a discutat şi despre vaccinul anti-COVID-19, arătând diferite riscuri despre care „a auzit” de la medici, ierarhul nespecificând concret numele vreunui medic specialist.
 
„Avem atâtea cazuri de oameni vaccinaţi cu trei doze care au murit. Din ce ştiu de la medici, că m-am consultat, n-ar trebui să fie făcut vaccinul (de aceea unii mor după vaccin) fără o analiză (… ) Poţi să omori omul cu vaccinul”, a mai spus faţa bisericească.
 
Mai mult, Teodosie le-a transmis ascultătorilor informaţia că în America se fac „nişte medicamente” împotriva trombozelor, pentru că „se ştie că vaccinul acesta produce tromboze mai devreme sau mai târziu”. 
 
Revenind la certificatul verde cerut la Biserică sau la locul de muncă, Teodosie îl consideră un abuz. „Impunerea acestui certificat verde la Biserică este o depărtare a creştinilor de Biserică mai rău decât în comunism. Comuniştii nu au făcut asta. Îi rog pe parlamentari să nu fie de acord cu obligativitatea certificatului verde pentru că este un act administrativ şi politic, nu este un act medical care absolvă de boală sau că acea persoană este imunizată. Sunt multe voci medicale care arată că acest vaccin scade imunitatea.”
 

BOR nu acceptă, Guvernul dă înnapoi

Vicepremierul Kelemen Hunor a precizat în seara zilei de joi, 2 decembrie, că Guvernul nu are intenţia de a introduce certificatul pentru accesul în biserici. „În ceea ce priveşte bisericile nu va fi şi nu există intenţia de a introduce certificatul verde pentru biserici. Nici la farmacie, nici la alimentară nu trebuie să prezinţi certificatul verde”, a spus Kelemen Hunor.
 
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis, în cursul aceleiaşi zile de joi, că certificatul verde este un document care are o raţiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. „Acest document nu este şi nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spaţii ce oferă produse sau servicii vitale, aşa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor.” 
 
Patriarhia arată că accesul într-un spaţiu sacru, unul al ordinii şi decenţei prin excelenţă, pentru a te ruga, adică pentru a-ţi manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiţionat, inclusiv din raţiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecţie şi ordine în spaţii care chiar au nevoie de acesta. 
 
„Cultele religioase sunt cele care nu doar au pledat, dar au şi respectat şi vor respecta exemplar măsurile de prevenţie recomandate de autorităţile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism şi implicare în protejarea sănătăţii aproapelui. E datoria lor morală şi spirituală”, mai spune Vasile Bănescu.
 

Vă recomandăm şi:  

Autorităţile au dat dezlegare la pelerinajul de la Peştera „Sfântului Apostol Andrei“
 
ÎPS Teodosie cheamă „toţi credincioşii din toată ţara“ la pelerinajul de Sfântul Andrei. „A scăzut rata de infectare. Dacă vrea, să vină şi preşedintele“ VIDEO 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Calinesteanu Costin
3.12.2021, 09:02:46

Ma spagovene , turnatorule la secu' , tu n-ai trait rau deloc in comunism. Fariseu si escroc ce esti.

+15 (19 voturi)
FLORIN FLORESCU
3.12.2021, 12:10:14

A TRĂIT ŞI ÎN COMUNISM , DAR A TRĂIT BINE

-9 (9 voturi)
Sandel
3.12.2021, 11:10:25

Sigur ca e mai rau, atunci puteai turna linistit pe cine nu-ti convenea si securitatea il ascundea ca sa nu te mai supere, jigodie ce esti.

+2 (4 voturi)
Utilizator Adevărul
3.12.2021, 12:12:54

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările