Constanţa

articolul anterior articolul urmator

ÎPS Teodosie, reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru comentariile la adresa femeilor. Reacţia Arhiepiscopiei

17
9 May 2021 08:42:38
Autor: Mariana Iancu

Asociaţia VeDem Just a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, în urma declaraţiilor făcute de ÎPS Teodosie Petrescu cu privire la femei la un post de radio în data de 6 mai 2021, chiar la data în care se marca Ziua egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi stabilită prin Legea nr. 23/2015.

Membrii asociaţiei VeDem Just consideră discriminatorii aceste declaraţii făcute de un înalt cleric român ortodox şi membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi solicită CNCD constatarea comiterii contravenţiei prevăzute de dispoziţiile art. 15 din OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată.
 
„Ţinând cont de eforturile la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene, de implementare a strategiilor de promovare a drepturilor şi combatere a discriminării de orice natură, considerăm că este foarte important ca declaraţiile şi informaţiile emise de reprezentanţii instituţiilor şi entităţilor publice să conţină informaţii corecte, neutre, de susţinere a acestor drepturi, iar comunicările în spaţiul public să nu se transforme în incitare la discriminare de orice fel“, se arată într-un comunicat al asociaţiei.
 
Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat la o emisiune la Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, dacă nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul. 
ÎPS Teodosie a afirmat că nu este discriminare, ci este vorba despre statutul bărbatului şi al femeii. „Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale“. 
 
ÎPS Teodosie spune că „Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: «creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul». Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus «În dureri vei naşte fii». Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”.
 
ÎPS Calinic Argeşeanul a dat o replică acidă arhiepiscopului Tomisului, după ce acesta din urmă a spus că femeia naşte în dureri din cauza păcatului iniţial, despre care se vorbeşte în Biblie, explicând că „femeia este un înger pe pământ”, despre care nu ar trebui să se vorbească urât.
 
 
„Femeia a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a spus IPS Teodosie, într-o nouă declaraţie controversată. 
 
„Voi încerca să scriu despre o altă minune, cea a răsplăţii întreite făcută de Dumnezeu Femeii prin aceea că: Au aflat cele dintâi despre Învierea lui Iisus Hristos; au văzut cele dintâi pe Iisus Cel înviat din mormânt şi au dus cele dintâi vestea cea mare a Învierii lui Iisus, chiar ucenicilor Săi!” - scrie , vineri seara, Calinic Argeşeanul într-o lungă postare pe contul de Facebook al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.
 
„Cine ar putea cu adevărat să cuprindă cu mintea ce a însemnat în cei două mii de ani, ziditorul exemplu al femeilor mironosiţe, al mamelor celebre şi al tuturor mamelor din lume? Toate au zidit la temelia lumii! Toate au zidit viaţa de familie şi creşterea pruncilor în duhul Evangheliei lui Hristos! Toate au zidit şi au întărit dragostea între oamenii din toate timpurile! Toate au schimbat, ca şi azi, de altfel, climatul spiritual al vremii!”, arată înaltul prelat.
 
„Aşadar, Femeia: prin muncă cinstită, prin viaţă aleasă, prin dragoste deplină, prin devotament conjugal, prin osârdie de a naşte şi creşte prunci buni, devine astfel, primul dascăl şi preot al copilului ei, aşa cum pe drept cuvânt scrie în Predicile sale, Părintele Mircea Păcurariu. Aşadar, în alcătuirea acestei lumi, Femeia este un Înger purtător de mir!” - îşi încheie arhiepiscopul Argeşului pledoaria.
 
Arhiepiscopia Tomisului a reacţionat la sesizarea depusă la CNCD de către Asociaţia VeDem Just
 
„Arhiepiscopia Tomisului se întreabă dacă CNCD va sancţiona, în premieră, un cult oficial recunoscut de către Statul Român, întrucât afirmaţiile IPS Teodosie nu constituie o opinie personală, ci sunt bazate pe înscrisuri ale Bibliei, după cum urmează:
1. În cartea Facerea, cap. 3, se relatează căderea strămoşilor Adam şi Eva în păcat, textul descriind cum şarpele a amăgit iniţial pe Eva, spre a o determina să încalce porunca divină de  a nu mânca dintr-un anumit pom al grădinii Raiului.
2.Prima Epistolă către Timotei a sf. Ap. Pavel, cap. 2, v,14 spune; „Şi nu Adam a fost amăgit, ci femeia, amăgită fiind, s-a făcut călcătoare de poruncă.” Aceasta este o CONSTATARE a Sf. Pavel şi nu o ACUZĂ la adresa femeii, cum ar părea la prima vedere. 
Astfel, Sf. Pavel expune învăţătura teologică ortodoxă care nu permite hirotonia femeii. 
3.Conform celor de mai sus, IPS Teodosie doar a explicat care este poziţia teologică a Bisericii Ortodoxe Române, cu privire la imposibilitatea hirotoniei femeii, explicaţie din care presa a decupat afirmaţii interpretate în mod eronat ca fiind discriminatorii la adresa femeii. 
În concluzie, IPS Teodosie nu a făcut decât să repete învăţătura teologică a Bisericii Ortodoxe Române.
Noi, clerul şi credincioşii Arhiepiscopiei Tomisului, sperăm că CNCD nu va realiza o premieră tristă pentru libertatea religioasă din România, şi anume sancţionarea textului Bibliei şi a teologiei Bisericii Ortodoxe Române.
Clerul şi credincioşii Arhiepiscopiei Tomisului“. 

Citeşte şi:

A fost sau nu Maria Magdalena iubita lui Iisus Hristos? Cine era femeia din care Mântuitorul a scos şapte demoni

De ce nu au voie femeile în biserică în timpul menstruaţiei şi în perioada lăuziei. Legea dură desfiinţată de Iisus, prin care a redat femeii demnitatea

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Mihai Ternopol
9.05.2021, 09:18:30

VeDem Just, "neutrilor", dar cand veti VeDea si retelele tiganesti de prostitutie, care distrug vietile a zeci de mii de femei anual, unele fiind chiar adolescente?? A, de ele n-aveti voie sa va atingeti, sunt minoritati dragi taticului vostru Soros, asa e? Pfff, auzi ce nume. VeDem Just. :)) Imbatzosare de neam pro st, tipic progresistilor. Vi s-au terminat lubrifiantele, si aveti prea mult timp liber?

-10 (14 voturi)
Vlad Iulian
9.05.2021, 09:48:11

Omu nu are nici o vina. In Biblie, cartea "sfanta", scrie negru pe alb : "Că în toate Bisericile sfinţilor, femeile voastre să tacă în biserică, căci lor nu le este îngăduit să vorbească, ci să se supună, precum zice şi Legea.Iar daca voiesc sa invete ceva, sa intrebe acasa pe barbatii lor, caci este rusinos ca femeile sa vorbeasca in biserica.” ( Corinteni 14: 34-35 ) Faceti ora de religie obligatorie, fortati copii sa citeasca biblia si o sa avem cateva milioane de retardati care gandesc ca Teodosie mai curand decat credeti.

+6 (10 voturi)
Realist
9.05.2021, 09:52:29

Cand te gandesti ca preceptele astea primitive, bigoate si anacronice sunt predate in scoala publica - bleah ....

+11 (15 voturi)
kitty kat
9.05.2021, 10:10:10

Cred cå ar necesar ca romanii så aibe religia in scoalå, dar nu asa cum am inteles cå e azi, adicå se invatå numai despre ortodoxi: rugåciuni etc... Religia e complexå si trebuie studiatå din mai multe perspective: al catolicilor, protestantilor, budistilor , musulmanilor...Poti fi ateu, dar e important så ai idee despre fiecare religie in parte. Din cate våd Teodosie are un comportament golånesc si printre altele huleste femeia, catolicii public etc...rusine! Asta e menirea unui popå så arunce cu vorbe provocatoare prin ziare? Unde intelepciunea de altådatå?

-1 (3 voturi)
Pano
9.05.2021, 11:36:49

Nu exista pacat mai mare decat sa-i asculti pe popi. Inseamna ca tu nu poti fi moral, cinstit, virtuos pe baza vointei, sentimentelor si ratiunii tale, ci doar ascultand cu capul plecat de un sarlatan care scoate miere pe nas.

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările