Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Şerban Sturdza, preşedintele arhitecţilor din România: „Clădirea unde a fost parafată Unirea de la 24 Ianuarie 1859 stă să se dărâme. Ruşine!“

1
24 Jan 2018 11:15:40
Autor: Sinziana Ionescu
Unirea de la 24 Ianuarie 1859 Pictură Theodor Aman Sursa wikipedia.org
Unirea de la 24 Ianuarie 1859 Pictură Theodor Aman Sursa wikipedia.org

Hotelul Concordia din Bucureşti, edificiul de patrimoniu care a găzduit momentul istoric de la 24 Ianuarie 1859, este în stare avansată de degradare. În tot acest timp, aleşii României serbează cu mare fast Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească.

UPDATE Primăria Municipiului Bucureşti a transmis un comunicat de presă în care face precizări despre situaţia imobilului în care a fost semnată la 24 Ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române. 

Arhitectul Şerban Sturdza, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, face o demonstraţie simplă a grijei pentru patrimoniu a demnitarilor perindaţi la cârma României.

În timp ce politicienii se întrec să celebreze Unirea de la 24 Ianuarie 1859, „Mica Unire“ care a dus spre înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, edificiul în care a fost parafată uniunea Principatelor Române zace în paragină, în centrul Bucureştilor, gata să se prăbuşească. 

Sturdza a postat pe contul său de Facebook fotografii care arată dimensiunea ruinei: 

„RUŞINE!

Sărbătorim un secol de la Unirea României în acelaşi mod păgubos care a ajuns să ne caracterizeze: de ochii lumii şi de dragul burţii.

În fiecare an, în 24 ianuarie, cei care s-au nimerit a fi aleşi în conducerea ţării, s-au năpustit la Iaşi să se bâţâie în Hora Unirii în faţa televiziunilor. Anul ăsta, au declarat Ziua Unirii zi nelucrătoare pentru ogoirea votanţilor. Clădirea din Bucureşti în care s-a făcut Unirea dintre Moldova şi Ţara Românească, stă, însă, să se dărâme de ani buni. Aceiaşi aleşi care se dănţuie la Iaşi, nu dau două parale pe ea. Ca pe mai nimic din ce înseamnă Patrimoniu. RUŞINE!

Poporului, nu îi pasă. Decât de faptul că nu trebuie să meargă la serviciu de ziua Micii Uniri. Iar fericirea lui e deplină dacă pică de-o sarma şi-o ţuiculiţă la festivităţi. În cursul unui an, bucureştenii adunaţi de pretutindeni trec în şuvoaie pe strada Smârdan din centrul Bucureştilor pe lângă o clădire care stă să cadă. Şi în care, acum 159 de ani li s-a scris istoria. Şi li s-a hotărât viitorul. Şi, nu-i aşa, dacă treaba s-a făcut, cui îi mai trebuie clădirea?! Poa' s-o dea jos. RUŞINE!

Arhitecţilor, istoricilor şi minorităţii intelectuale care a rămas conştientă, li se adumbreşte uşor fruntea când trec pe lângă fostul hotel Concordia. Însă foarte puţin. Şi le trece repede. RUŞINE!

Cuza Doamne, Kogălniceanu, spuneţi-le şi celorlalţi că noi, românii, nu v-am meritat.

RUŞINE, ROMÂNIA!“ 

Sursa patriaonline.ro

Pe aceeaşi temă: 

Arhitectul Şerban Sturdza, către Firea: „Se pare că vreţi să transformaţi renumele Bucureştilor din Micul Paris în Micul Phenian“

Arhitectul Şerban Sturdza, către Gabriela Firea: Nu ştiu dacă aveţi zone protejate în Voluntari, dar în Bucureşti există. E un delict să te atingi de ele fără autorizaţii

Replici dure între Gabriela Firea şi arhitectul Sturdza: „Am aflat că am fost părtaş la demolarea Bucureştiului. Stupiditatea guvernează precizarea dvs“

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Dimijoarei 08
24.01.2018, 13:10:04

Ce dovada mai vreti ca aceasta tara este sabotata de ciuma roshie ?

Modifică Setările