Constanţa

articolul anterior articolul urmator

A existat sau nu Iisus Hristos? De ce este fiul lui Dumnezeu cel mai contestat personaj din istoria omenirii

69
25 Sep 2016 06:04:20
Autor: Mariana Iancu
Iisus Hristos FOTO www.crestinortodox.ro
Iisus Hristos FOTO www.crestinortodox.ro

Cel mai contestat personaj din istoria omenirii rămâne Iisus Hristos. Nicio altă persoană care a întemeiat o religie nu a provocat atâtea discuţii precum cel despre care se spune că a înviat şi s-a urcat la ceruri.

Despre dovezile biblice şi istorice ale existenţei lui Iisus Hristos, întemeietorul creştinismului, ne vorbeşte părintele Eugen Tănăsescu, blogger Adevărul. Preotul spune că nici persoane care au trăit cu mult înaintea lui, cum ar fi Buddha sau Mahomed, nu sunt contestate atât de aprig.
 
„Sigur, există şi voci care contestă existenţa istorică a lui Iisus, dar toată aşa-zisa dispută ştiinţifică pe marginea existenţei lui Iisus pleacă din afilierea religioasă a omului. Dacă oamenii se simt deranjaţi de învăţăturile lui Iisus, vor să creadă că nu a existat“, crede Eugen Tănăsescu.
 
Dat fiind distanţa mare de timp de la perioada în care Iisus a trăit, sunt greu de găsit dovezi istorice numeroase, dar câteva sunt. Există controverse privind veridicitatea acestor dovezi. 
 
„Dincolo de cele patru sfinte evanghelii, pe care toţi contestatarii le critică, şi nu înţeleg de ce pentru că ele reatează foarte clar despre Hristos, dincolo de scrierile Sfântului Apostol Pavel, care mărturiseşte personal că s-a întâlnit cu Iisus, deci dincolo de scrierile biblice şi de acele scrieri apocrife care relatează despre Hristos, dar pe care Biserica nu le recunoaşte ca având un conţinut dogmatic, adecvat, există o grămadă de dovezi istorice. Mai toţi cercetătorii sunt de acord că asupra botezului şi crucificării lui Hristos nu ar trebui să avem niciun dubiu. Pentru că sursele istorice relatează foarte clar că Iisus a fost botezat de Ioan Botezătorul, de asemenea o persoană reală, şi a fost crucificat sub guvernarea lui Ponţiu Pilat“, spune părintele.

În rapoartele lui Pilat din Pont se vorbeşte despre crucificarea lui Iisus Hristos. Apoi, există mai mulţi istorici ai vremii, cum ar fi Tacitus, Pliniu cel Tânăr, Eusebiu de Cezareea, care relatează într-o formă sau alta despre Hristos şi despre creştinism. „Este imposibil să ai un grup social care s-a mărit atât de mult încât să nu existe fondatorul lui“, concluzionează părintele.
 
Până şi scrierile de la Marea Moartă vorbesc despre un învăţător al vremii, dar nu îi dau numele. Unii cercetători afirmă că poate fi oricine, dar coincidenţele indică înspre Hristos.
 
„A recunoaşte că Hristos a existat sau nu te duce imediat cu gândul la ideea de a-i urma învăţăturile. Pentru că ceea ce este foarte important la Hristos nu este atât existenţa lui fizică, istorică, ci învăţăturile lui morale. Dacă prin absurd spunem că nu a existat cum explicăm creştinismul şi frumuseţea învăţăturilor lui?“, se întreabă Tănăsescu. 
 
În opinia sa, cel mai greu de acceptat este taina Învierii, şi, de aici, porneşte o altă bătălie a istoricilor: dacă a existat sau nu şi apoi discuţia se mută dacă a înviat sau nu. Apoi este iubirea vrăjmaşului, care este cu totul diferită de cea din alte religii, iertarea duşmanilor, continuu, necondiţionat. 
 
Despre Iisus Hristos se spune că s-a născut la Bethleem şi a trăit în Nazaret. Despre înfăţişarea lui ne-au rămas puţine dovezi. În unele scrieri se spune că era un bărbat de statură medie, cu ochi albaştri, după unii, şi ochi căprui - după alţii, care avea părul lung, lucru care se explică prin faptul că nu era căsătorit, conform tradiţiei epocii sale. Culoarea pielii era albă, semn că făcea parte din rasa poporului său, poporul evreu. Iisus Hristos vorbea limba aramaică şi greaca, dovadă că a mers în cetăţile greceşti din apropiere.
 
Vă mai recomandăm:
 
De ce nu au voie femeile în biserică în timpul menstruaţiei şi în perioada lăuziei. Legea dură desfiinţată de Iisus, prin care a redat femeii demnitatea
 
Motivele ascunse care îi fac şi pe oamenii de succes să se retragă la mănăstire - cum ne încolţeşte în minte gândul de a fi doar cu Dumnezeu - explicaţiile preoţilor
 

ANALIZĂ Cele 30 de erori judiciare din Procesul Mântuitorului Iisus Hristos, care stau la baza creştinismului

Sirian botezat întru Hristos. Povestea lui Molo, musulmanul care a devenit creştin la 58 de ani

Maica Domnului ar fi avortat?

Preoţii români care au murit pentru noi şi Dumnezeu. Destinele duhovnicilor torturaţi şi ucişi în temniţele comuniste

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

69 Comentarii

Stefan din nord
25.09.2016, 08:20:37

Oricum sunt mai multe dovezi ca a existat decat acelea ca exista mos Craciun

-4 (12 voturi)
nelloti nelloti
25.09.2016, 09:40:28

Si care sunt alea?

0 (8 voturi)
Stefan din nord
25.09.2016, 09:46:44

Tacitus ,Pliniu cel Tanar , Eusebiu din Cezareea ,Josephus care vorbesc despre el ca de un personaj ce a existat cu adevarat nu doar in inchipuirea unor discipoli fanatici

0 (8 voturi)
miron miron
25.09.2016, 09:15:29

Sunt sigur ca Iisus Hristos a existat, fara nicio tagaduinta. Moralitatea si invataturile sale sunt un reper in viata noastra, ducand la concluzia ca el este de natura divina. Un singur dubiu am, invierea si inaltarea la cer, mi se par un pic cu decerea cu zaharelul...

0 (12 voturi)
Andrei Popa
25.09.2016, 09:25:29

Cum sa nu existe cand chiar Iisus a zis: "Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa!". Daca El este Adevarul, normal ca existenta lui nu poate fi o minciuna.

-1 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (69)

Modifică Setările