Constanţa

articolul anterior articolul urmator

A murit una dintre ultimele Penelope ale Dobrogei, care şi-a aşteptat soţul 12 ani: „Tu erai în închisoare, fata era pe deal, în cimitir, iar eu atât de singură acasă”

9
3 Aug 2020 09:51:52
Autor: Mariana Iancu
Despina şi George Cuşa Arhivă personală
Despina şi George Cuşa Arhivă personală

Despina Cuşa, soţia deţinutului politic anticomunist George Cuşa, a murit. Deşi Securitatea i-a zis să se despartă de soţul său, femeia a refuzat, preferând să devină, la rândul ei, o victimă a sistemului.

George Cuşa, de 94 de ani, şi-a petrecut aproape toată tinereţea prin închisorile comuniste. A trecut pe rând pe la Jilava, Piteşti, închisoare destinată exclusiv studenţilor, unde a fost bătut de foşti colegi convertiţi la comunism, apoi Gherla, Închisoarea Militară Constanţa şi Aiud. 
 
În vreme ce era în închisoare, povestea el, soţia a fost somată să se despartă de el. „Eu i-am spus că s-ar putea să mai intru o dată la puşcărie, dar ea mi-a zis: „Nu are importanţă, e prea târziu. Voi răbda“. Era un fel de Penelopă“, a povestit luptătorul anticomunist pentru Adevărul.
 
Camarazii din Fundaţia Ion Gavrilă Ogoranu şi Asociaţia Gogu Puiu şi Haiducii Dobrogei o caracterizează pe Despina Cuşa ca fiind o „neînfricată armâncă“ şi, asemenea eroinei din mitologia elenă, şi-a aşteptat bărbatul arestat şi condamnat.
 
„Credinţa neclintită, iubirea absolută pentru soţul ferecat în temniţă de duşmanii neamului şi demnitatea absolută au încununat făptura Despinei Cuşa cu nimbul martirajului la care au fost părtaşe, asemenea soţilor lor îngropaţi între ziduri, toate Penelopele acestui popor. Golgota acestor femei care şi-au aşteptat cu credinţă bărbaţii despre care nici nu ştiau dacă mai trăiesc, ridicându-şi copiii în frica lui Dumnezeu şi cultul taţilor pierduţi între lumea aceasta şi tărâmul umbrelor, ar trebui să constituie un capitol aparte în toate manualele de istorie şi în toate muzeele trecutului acestui neam răstignit.

Alături de vitejia de stirpe armatolă a tinerilor aromâni care au opus rezistenţă comunismului în cel mai neprielnic teritoriu al patriei noastre, va trebui aşezată de-a dreapta crucea firavă dar neîndoită a femeii armânce, trăindu-şi la rândul ei calvarul de la vatra casei ori din deportările nemiloase.
 
În cei 12 ani de aşteptare, Despina Cuşa avea să sufere, pe lângă persecuţiile şi marginalizarea din partea autorităţilor comuniste, şi pierderea copilei Adriana. Deşi nu avea posibilitatea nici unei comunicări cu familia, George Cuşa a aflat de acest trist eveniment chiar atunci, prin intermediul unui vis în care a văzut cum îngerii luau fetiţa din curtea casei unde se juca. Când s-a întors acasă, Despina i-a mărturisit cât de greu i-a fost rămasă singură: «Tu erai în închisoare, fata era pe deal, în cimitir, iar eu eram atât de singură acasă…»“, spun urmaşii foştilor luptători anticomunişti. 
 

Vă mai recomandăm:

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

MV R.
3.08.2020, 10:29:51

Ce vrea să spună expresia „stirpe armatolă”? Nu am găsit cuvântul „armatola/ă” în DEX. Cf.Wiktionary,ar fi un derivat din greacă și se referă la oameni care luptă cu arma în mână.

Fahrenheit 451
3.08.2020, 12:15:43

Sunt destui care plâng după comunism, ba chiar și din cei tineri care-și doresc comunismul! Comunismul a fost condamnat în România mult timp după lovitura de Stat dată de Ilievici și ai lui, dar și atunci formal, declarativ! Nici în prezent dosarul Revoluției nu este închis, judecat și finalizat, ,,prietenii lui Iliescu știu de ce’’. https://evz.ro/surpriza-in-dosarul-revolutiei-judecatorul-a-acceptat-despagubirile-cine-plateste.html Comunismul n-a fost o caracteristică a poporului român, partidul comuniștilor de dinainte de 1944 fiind un partid de tip tabacheră, cu câteva sute de comuniști, dar în 1945, după ocupația sovietică, erau deja 42.653 comuniști! Comuniștii au distrus intelectualitatea română, la Canal, în pușcării! Cei 50 de ani de comunism au marcat profund negativ mentalitatea poporului român, dar nu poți să-i spui asta unui fost cadru PCR, că n-are cum să înțeleagă asta și nici n-o va face! Marea greșeală a conducătorilor României de după 89 e aceea că, datorită necinstei și prostiei lor, n-au produs o schimbare majoră în bine a țării, România aflându-se pe un loc codaș al UE! Ne plângem de multe ori de politicienii pe care-i avem, pe bună dreptate, dar românul ar trebui să înțeleagă că e liber, își poate controla destinul mai mult decât niciodată! Suntem cel mai tolerant popor raportat la conducătorii noștri (înjurăturile, vorbele grele adresate politicienilor nu se pun, deoarece, o știu foarte bine politicienii, vorbele nu-i dau jos de la putere), dar foarte agresiv și dezbinat în plan orizontal, față de ,,semeni’’! Atitudinea, implicarea, selectarea celor mai buni dintre cei buni, asta ar putea aduce schimbarea în bine a României!

+3 (5 voturi)
Dem Cristi
3.08.2020, 14:30:21

Armânlu nu chiari

+2 (2 voturi)
Mihai Popescu
3.08.2020, 14:55:08

Dece se ridica in slavi atit de mult anticomunisii cind comunismul, mai ales dupa 1960 a ridicat nivelul de trai al populatiei si au dezvoltat tara. Acum este mai bine cind peste 5 milioane de romani pleaca la munca in strainatate din cauza saraciei si peste 200.000 de copii se culca seara flaminzi sau peste 2 milioane de pensionari au atit de putini bani incit ori renunta la mincare ori renunta la medicamenta. Este mai bine acum ?

-4 (6 voturi)
Beta Alfa
3.08.2020, 21:52:42

@M.P. Dar despre oamenii ucisi, azvarliti in inchisoare, deportati, ABSOLUT NEVINOVATI, nu scoateti un singur cuvintel. Acestia au fost pierderi colaterale, nu !? Ca si acum, daca mor oameni batrani si bolnavi, nu conteaza, important este sa ne ducem noi in concediu in Grecia.

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările