Accesul vizitatorilor la Spitalul de Boli Infecţioase a fost limitat. Simptomele gripei: febră, tuse, dureri musculare şi osoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalul Municipal de Boli Infecţioase Constanţa a luat decizia limitării accesului vizitatorilor pentru reducerea riscului de îmbolnăviri prin afecţiuni respiratorii acute.

Primăria Constanţa anunţă că au fost luate măsuri speciale la Spitalul Municipal de Boli Infecţioase Constanţa pentru reducerea riscului de îmbolnăviri prin afecţiuni respiratorii acute. Astfel, accesul vizitatorilor a fost limitat, iar bolnavii sunt izolaţi pe tipuri de afecţiuni pentru prevenirea răspândirii infecţiilor. 

"Am înregistrat în ultima perioadă peste 40 de cazuri de gripă. Chiar dacă nu ne confruntăm cu o epidemie, am luat măsura de restrângere a vizitelor şi încercăm să izolăm bolnavii pe tipuri de afecţiuni. Recomandăm populaţiei să păstreze regulile de igienă, să evite locurile aglomerate, mai ales pentru copiii mici care nu au imunitatea formată. Gripa are perioadă de incubaţie foarte scurtă. 

Cei care intră în contact cu virusul prezintă febră, tuse, dureri musculare, osoase, dureri ale globilor oculari. La apariţia primelor simptome este bine ca pacienţii să se prezinte la medic pentru stabilirea tratamentului adecvat”, a declarat managerul Spitalului Municipal de Boli Infecţioase Constanţa, Stela Halichidis.

Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor respiratorii, Primăria Constanţa a achiziţionat covoraşe, substanţe dezinfectante, precum şi soluţii necesare împiedicării răspândirii virusurilor de sezon şi le-a distribuit unităţilor de învăţământ din oraş.

Astfel, la toate intrările şi ieşirile din unităţile de învăţământ au fost instalate covoraşe cu materiale dezinfectante pentru protecţia copiilor, a personalului şi a părinţilor care îi însoţesc pe cei mici.

Diferenţa dintre gripă şi răceală 

În cazul gripei, debutul bolii este brusc, în timp ce în cazul răcelii este insidios. În ceea ce priveşte temperatura corpului, în cazul gripei aceasta depăşeşte 38 de grade iar în cazul răcelii bolnavii nu au temperatură ci stări febrile. Cefaleea şi durerile de articulaţii sunt şi ele frecvente în cazul gripei în timp ce în cazul răcelilor sunt rare.

Starea generală este alterată, subliniază medicii, în cazul gripei, în timp ce în cazul virozelor, starea generală este doar uşor alterată. Rinoreea este rară în cazul gripei în timp ce e frecventă în cazul virozelor, tusea uscată fiind şi ea frecventă la cei cu gripă dar foarte frecventă în cazul răcelilor. Răguşeala este rară în cazul gripei dar frecventă în cazul răcelilor. 

„Complicaţiile gripei pot include pneumonie, infecţii ale urechii, infecţii ale sinusurilor, deshidratare şi agravarea afecţiunilor cronice deja existente, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă, astmul sau diabetul”, arată INSP. 

Cum se răspândeşte gripa 

Gripa se răspândeşte de la o persoană la alta prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut şi prin contactul indirect, atunci când picături sau secreţii din nas sau gât se depun pe suprafeţe, cum ar mâinile. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi îşi ating faţa. 

Medicii susţin că există o serie de metode prin care apariţia gripei poate fi prevenită, cea mai eficientă fiind vaccinarea înaintea sezonului de gripă. Practic, vaccinarea reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire, iar eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcţie de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. 

Pentru limitarea răspândirii gripei mai sunt şi alte măsuri preventive:

- Spalaţi-vă pe mâini în mod regulat cu apă şi săpun

- Acoperiţi-vă gura şi nasul cu un şerveţel atunci când strănutaţi, apoi acoperiţi şi aruncaţi şerveţelul folosit

- Nu reutilizaţi batistele sau şerveţelele

- Staţi acasă când sunteţi bolnav 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite