Actorul Virgil Andriescu, premiul pentru întreaga carieră la Gala Gopo 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul Virgil Andriescu - premiat la Gala Premiilor Gopo 2020 pentru întreaga carieră Sursa Gopo
Actorul Virgil Andriescu - premiat la Gala Premiilor Gopo 2020 pentru întreaga carieră Sursa Gopo

Actorul constănţean Virgil Andriescu va fi omagiat cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră la cea de-a 14-a ediţie a Galei Premiilor Gopo. Festivitatea va avea loc în 24 martie, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Andriescu a jucat în teatru, în film şi la televiziune.

Actorul constănţean Virgil Andriescu primeşte premiul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo 2020, ce va avea loc în 24 martie, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Cu o carieră de peste 50 ani, Virgil Andriescu a interpretat zeci de roluri apreciate şi a colaborat cu regizori consacraţi precum Andrei Blaier, Mircea Veroiu, Sergiu Nicolaescu şi Nae Caranfil.

Născut în 1936 la Botoşani, Virgil Andriescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” (promoţia 1963, clasa Alexandru Finţi). Imediat după absolvire a fost angajat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1965 la Teatrul de Dramă din Constanţa.

De-a lungul carierei sale, Virgil Andriescu a fost director al teatrelor Ovidius din Constanţa şi Odeon din Bucureşti. A interpretat o largă paletă de roluri în zeci de spectacole de dramă şi comedie, pe mai multe scene din România, printre cele mai importante fiind Cain, din „Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă” de Horia Lovinescu şi Macbeth din piesa omonimă de Shakespeare.

În cinema a debutat în 1968, în coproducţia româno-maghiară, regizată de Károly Makk, „Frumoasele vacanţe”/ „Bolondos vakáció”, acumulând în palmares, de-a lungul carierei, peste 30 de roluri din care şase principale în filme artistice de lungmetraj, şi alte peste 30 de roluri din care şapte principale în filme de televiziune. 

Filmografia lui Virgil Andriescu cuprinde titluri precum „Labirintul” (Şerban Creangă, 1980), „Orele unsprezece” (Lucian Bratu, 1985), „Luminile din larg” (Stelian Stativa, 1986), „Umbrele soarelui” (Mircea Veroiu, 1986), „Priveşte înainte cu mânie” (Nicolae Mărgineanu, 1993) şi „Punctul zero” (Sergiu Nicolaescu, 1996), dar şi colaborări cu regizori precum Andrei Blaier („Fapt divers”, „Bătălia din umbră”, „Vacanţa cea mare”, „Divorţ... din dragoste”), Lucian Pintilie („Balanţa”), Dan Piţa („Pas în doi”) şi Nae Caranfil („E pericoloso sporgersi”).

Unul dintre cele mai importante trofee Gopo, Premiul Pentru Întreaga Carieră, a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici ai filmului românesc: Marin Moraru (2009), Draga Olteanu-Matei (2010), Ion Besoiu (2011), Iurie Darie (2012), Mitică Popescu (2013), Radu Beligan (2014), Coca Bloos (2015), Constantin Drăgănescu (2016), Ion Dichiseanu (2017), George Mihăiţă şi Vladimir Găitan (2018), Ileana Stana Ionescu (2019).

Gala Premiilor Gopo 2020 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei,  Teatrului Naţional Bucureşti şi Babel Communications. 

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Actorul Lucian Iancu, sărbătorit în Constanţa à la Hollywood. În anii '80, fuga sa cu vaporul în Turcia a făcut înconjurul lumii

Tinereţea furtunoasă a legendarului Toma Caragiu. Teatrul care i-a schimbat destinul: aici a debutat ca actor, aici s-a însurat

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite