Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Adevăratul subiect de la Română la Bac 2016: romanul psihologic, bramburit de profesori. În 2013, Ministerul Educaţiei îi dădea altă definiţie decât acum

58
4 Jul 2016 19:07:54
Autor: Sinziana Ionescu
Elevii, derutaţi continuu de ideile Ministerului Educaţiei Foto arhivă
Elevii, derutaţi continuu de ideile Ministerului Educaţiei Foto arhivă

Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat 2016 a creat, iarăşi, confuzii şi interpretări în rândul candidaţilor. La profilul Uman, elevii au primit ca temă „Particularităţile de construcţie ale unui personaj dintr-un roman psihologic studiat“. Care este acel „roman psihologic“ constituie, însă, adevăratul subiect al examenului.

Destui candidaţi au considerat că nu doar „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ a lui Camil Petrescu intră în această categorie a romanului psihologic. La indicaţia propriilor profesori de la clasă, liceenii au scris - aşa cum au învăţat la ore - despre romane ca „Ion“, „Moromeţii“ sau „Enigma Otiliei“.

În cazul ultimului titlu, confuzia este şi mai mare, creată nu din vina elevilor. La examenul de Bacalaureat al olimpicilor din anul 2013, „Enigma Otiliei“ a lui George Călinescu a fost catalogată de Ministerul Educaţiei drept roman psihologic. La Bac 2016, subiectul este notat cu 30 puncte, ceea ce face ca elevul să fie depunctat serios, cu aproape o treime din punctaj, în cazul în care a respectat lecţia profesorului de la catedră.

Părerile sunt foarte împărţite printre specialiştii consultaţi de ziarul „Adevărul“. În timp ce profesoara Ruxandra Achim de la Colegiul Naţional I.L. Caragiale din Bucureşti indică drept unică opţiune romanul „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ a lui Camil Petrescu, inspectorii de specialitate de la Constanţa încadrează şi „Patul lui Procust“ la categoria roman psihologic, acesta fiind genul literar consacrat de romancier în literatura română.

Oficiali din Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice înclină spre opinia inspectorilor de la Constanţa, enumerând cele două opere ale lui Camil Petrescu, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ şi „Patul lui Procust“, ca fiind textele corecte de analizat.

Totuşi, programa de Bac din acest an defineşte doar „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“ ca fiind roman psihologic, singura lucrare psihologică mai fiind doar nuvela „Moara cu noroc“ a lui Ioan Slavici. „Patul lui Procust“ este clasificat ca „roman modern, citadin“. 

„De ce «Moara cu noroc» este operă psihologică şi «Enigma Otiliei», cu atâtea tipologii umane şi conflicte interioare şi exterioare, nu? Deci acum trei ani, în 2013, «Enigma» era roman psihologic, iar acum nu mai este? Ce s-a schimbat între timp? Înseamnă că eu dacă năşteam copilul cu trei ani înainte, ea acum ar fi luat 10 la Română, iar acum pe aceeaşi operă o să ia maximum 7, nu? Unde este dreptatea, unde este judecata corectă şi aprecierea justă a unei lucrări?“, este indignată mama unei candidate la examenul de Bacalaureat 2016, olimpică la Română.

O profesoară de Limba şi literatura română este cu atât mai revoltată cu cât se simte responsabilă pentru cunoştinţele transmise elevilor săi. „Deci eu i-am minţit pe elevii mei când le-am predat romane ca fiind psihologice, cu argumente justificative? Atunci să dea onorabilul minister o circulară prin care să declare drept unic roman psihologic «Ultima noapte de război»! Dar s-o dea la 15 septembrie, să învăţăm copiii ca atare, nu să ne trezim că se schimbă regulile jocului o dată la câţiva ani“, spune profesoara.

La întrebarea despre schimbarea de optică a evaluatorilor, care o dată (în 2013) consideră „Enigma Otiliei“ drept roman psihologic, iar acum (în 2016) nu-l mai consideră, oficialii din MENCS au evitat să dea un răspuns clar, arătând că evaluarea depinde doar de cei autorizaţi să o facă. „Faptul că în unele romane se utilizează folosirea tehnicii analizei psihologice nu face ca acele romane să fie considerate psihologice“, au specificat cei din Ministerul Educaţiei.

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) din cadrul MENCS poate face lumină în acest caz, iar ziarul „Adevărul“ a solicitat luni, 4 iulie, un punct de vedere oficial pe această temă. Răspunsul va fi publicat de îndată pe site-ul adevarul.ro, atunci când va fi oferit de experţii CNEE.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Rezolvarea subiectelor la proba de Limba şi literatura română BAC, la Adevărul Live

Bacalaureat 2016 Constanţa. Mamă: „A zis că dacă îi cade «Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război» ia nota 11“


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

58 Comentarii

Alfa Omega
4.07.2016, 19:26:55

Consider ca abrambureala elevilor prin aceste subiecte aiurea este o porcarie ! Elevul se pregateste 4-5 ani pt Bac si la sfarsit in plin examen si stres se gandeste totusi despre ce roman sa scrie si asta dureaza cam o jumatate de ora ! Consider ca este hilar ca un profesor din Bucuresti sa fie de o parere si unu din Constanta de alta parere ...pai atunci ce le mai cereti la elevi daca nici profesori nu stiu ce sa scrie ? Norocul lor este ca si-au dat Bacul si acum ii chinuie pe alti !

+4 (8 voturi)
Dana DK
4.07.2016, 19:30:57

In Romania, cand se da un examen, intrebarile sunt puse in asa fel incat sa incurce elevul, in loc sa se faca tot posibilul ca acesta sa inteleaga intrebarea si sa dea raspunsul potrivit. De parca acolo sus, la minister, cineva bolnav psihic si-ar spune "Hai sa ii incurcam. Scopul nu este sa scoatem de la elev tot ce stie, ce a invatat, ce a citit, ce gandeste singur si ce filtreaza prin viziune proprie. Nu ne intereseaza asta. Pe noi ne intereseaza sa il incurcam cu intrebari capcana, sa il derutam, sa il sicanam. Ca si asa e emotionat la maximum si nu da randamentul maxim, hai sa il mai faultam si noi, ca suntem smecheri si asta este rostul nostru". Ti-e si lehamite. Nu s-au scuturat nici acum de mizeriile invatate in comunism. Pune, d-le, intrebarea clara si spune raspicat ce doresti sa afli de la un tanar de 17-18 ani care e plin de hormoni, e la varsta cea mai dificila si da cel mai important examen din viata. Acest examen ii hotaraste viitorul. Ii da un drum pe viata. Nu il aburi cu intrebari puse anapoda, nu il deruta, fa-ti datoria de pedagog si stoarce de la elev tot ce stie, ca sa iti faci cu adevarat o idee despre munca pe care ai depus-o acolo unde esti, pentru ca ai o viziune si un program pe care vrei sa le impui ca ministru. Adica asta ar trebui sa ai ca ministru... dar cand ministrul este mai jalnic decat unii dintre elevi... Dupa ce ca nivelul de predare e sub nivelul zero, cu comentarii invatate pe de rost si nici o dragoste transmisa pentru citit si literatura, il mai aiuresti si cu bazaconiile tale. Ca apoi sa spui ca promovabilitatea a fost mult sub asteptari, bla bla bla... Jalnic.

+3 (9 voturi)
gyll
4.07.2016, 19:35:24

Profesori?,in2esc!

0 (4 voturi)
Claudiu Arseniu
4.07.2016, 19:42:03

Adevarata drama a unui popor se arata in toata splendoarea ei atunci cind iti dai seama ca profesorii sint mai imbecili decit elevii.

0 (6 voturi)
Alexandra Dragomirescu
4.07.2016, 19:50:14

E un articol care dezinformează, niciodată nu a spus ministerul că Enigma e roman psihologic. Cum e posibil ca un asemenea articol să fie publicat in Adevărul? Doamna profesoară care a predat aşa ceva ar trebui să se uite prin manulae...măcar atât.

+1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (58)

Modifică Setările