Adolf Hitler, pălărierul evreu care are mormântul într-un cimitir românesc. Monumentul a devenit loc de pelerinaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un colţ al Cimitirului Filantropia din Bucureşti este înmormântat Adolf Hitler, pălărierul evreu care a murit la vârsta de 60 de ani.

Mormântul lui Adolf Hitler din Cimitirul Filantropia din Bucureşti este loc de pelerinaj. Atât români cât şi străini vin să vadă cu ochii lor locul unde odihneşte un evreu care a purtat acelaşi nume cu nazistul care a pus în aplicare planul naţionalist şi rasist de exterminare în masă a evreilor.

„Adolf Hitler care se odihneşte în cimitirul din Bucureşti nu are nicio legătură Führerul. Este un evreu din Bucureşti, care era de profesie pălărier, şi care a murit înainte de începerea războiului, mai precis în anul 1892, la vârsta de 60 de ani“, spune ing. Paul Schwartz, preşedintele comunităţii evreilor din Bucureşti.

În timpul războiului, monumentul a fost dezmembrat de cei din comunitatea evreiască din România şi a fost ascuns, fiind remontat după înfrângerea nazismului. Cimitirul Filantropia a fost inaugurat în 1865 şi aici se află 29.000 de morminte. Tot aici este îngropat şi Mihail Sebastian (1907 – 1946), unul din cei mai importanţi dramaturgi români.

Paul Schwartz spune că acest monument funerar, dincolo de faptul că a devenit un loc de pelerinaj, demonstrează faptul că în anii '30, majoritatea evreilor erau meseriaşi: începând de la prelucrarea metalelor, lemnului, până prin anii '50 când au apărut ceasornicari şi bijutieri. 

Imagine indisponibilă

Mormântul nu avea să treacă neobservat. În anul 1967, scrie http://www.cunoastelumea.ro, publicaţia „Der Spiegel”, într-un articol intitulat „Die Abstammung Hitlers” (Ascendenţa lui Hitler), semnala vâlva pe care a făcut-o în perioada interbelică descoperirea mormântului din Cimitirul Evreiesc Filantropia din Bucureşti: „Vor Ausbruch des Zweiten Weltkriegs wurden in Deutschland insgeheim Photographien herumgereicht, die das Grab des 1892 gestorbenen Juden Adolf Hittler (jüdischer Name: Avraham Eyliyohn) auf dem Bukarester Friedhof (Grab 9, Reihe 7, Gruppe 18) zeigten. Die polnisch-jüdische Zeitung “Haynt” veröffentlichte das Bild, und ein Warschauer Journalist schrieb, es handele sich um die letzte Ruhestätte von Adolf Hitlers Großvater”. („Înainte de izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial în Germania se răspândeau pe ascuns fotografii care arătau mormântul evreului care a murit în 1892 – Adolf Hittler (nume evreiesc: Avraham Eyliyohn), aflat la cimitirul din Bucureşti (mormântul 9, numărul 7, Grupa 18) . 

Surprinzător, Paul Schwartz poartă prenumele unui unchi de-ai săi, dr. Paul Sander, un neamţ care s-a aflat printre primii evrei lichidaţi în Austria şi Germania în „Noaptea de cristal“, numită astfel după cioburile de la geamurile miilor de case şi sinagogi care au fost devastate, între 9 şi 13 noiembrie 1938. Atunci a început holocaustul evreilor din Germania nazistă, inclusiv din Austria, care la acea vreme era înglobată în Reich.

Vă mai recomandăm:

Singurul om scăpat din naufragiul în care au pierit 800 de evrei: „Nimeni n-a venit să vadă dacă sunt supravieţuitori“

Drama unui evreu care a supravieţuit în trenul morţii: „Cadavrele erau stivuite ca lemnele. Stăteam pe ele ca pe scaune“

„Care sunt jidani, la o parte. Descălţaţi-vă! Românii au stat în faţa trupurilor noastre, să ne apere“! Amintirile evreului care a trăit, la 13 ani, Holocaustul

Deţinutul 108767 sau viaţa ca un iad din lagărul Auschwitz-Birkenau a unui evreu plecat din România: „Aici eşti un zero. Ai ucis? Nu! Ei te socotesc un jidan murdar“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite