Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Afacerea Škoda, contractul păgubos care a lăsat România fără armament în timpul războiului. În scandal au fost implicaţi politicieni şi Casa Regală

14
18 Apr 2018 04:11:02
Autor: Mariana Iancu
Afacerea Skoda, pe prima pagină a ziarelor vremii
Afacerea Skoda, pe prima pagină a ziarelor vremii

Nu doar în zilele noastre înzestrarea Armatei Române a provocat scandaluri, ci şi în perioada interbelică. Corupţia generalizată a lăsat ţara noastră descoperită de armament în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Un contract pentru înzestrarea Armatei Române cu armament, în valoare de peste cinci miliarde de lei, semnat în anul 1930 cu uzinele Škoda din Cehoslovacia, a provocat o puternică criză politică, scoţând la iveală corupţia generalizată din România. 
 
În timpul anchetelor, nefinalizate niciodată, au fost descoperite grave nereguli în privinţa unei probleme capitale: înzestrarea ţării noastre cu armament în anii în care războiul bătea la uşă. În scandalul care a scandalizat toată ţara au fost implicaţi politicieni, dar şi Casa Regală, mergându-se până la violarea secretelor de stat.
 
La data de 17 martie 1930, prin contractul nr. 6.102, Ministerul Apărării Naţionale, condus de generalul Henry Cihoski, a comandat Uzinelor Skoda muniţii şi armament în valoare de peste cinci miliarde de lei: tancuri şi tunuri antiaeriene de 75 mm, obuziere de 100 mm şi de 150 mm, aproape 200.000 de proiectile, plus chesoane, care de transport şi căruţe port-ţeavă. 
 
La sfârşitul anului 1931, au avut loc trageri experimentale cu tunurile fabricate la Skoda şi s-a constatat că echipamentele nu corespundeau necesităţii Armatei Române. Mari probleme erau şi la puştile mitralieră. În consecinţă, generalul Ştefănescu Amza, noul ministru, a cerut sistarea temporară a comenzii şi concedierea lui Bruno Szeletzky de la conducerea reprezentanţei. Drept răspuns, Uzinele Skoda l-a acuzat de sabotarea contractului. Carol al II – lea a cerut luarea de măsuri drastice şi deconspirarea celor implicaţi.
 
Apogeul a fost atins în anul 1933, când, în urma unei percheziţii, au fost descoperite documente militare secrete ale Ministerului Apărării referitoare la sistemul naţional de apărare, documente despre contractele statului cu alţi furnizori de armament, sume foarte mari de bani şi o listă cu nume codificate, cărora le erau destinate fondurile. 
 
Marele „tun” cu tunuri: „Afacerea
Skoda” (I)
 
Bruno Szeletzky
 
Nici comisia parlamentară instituită, nici ancheta oficială derulată de autorităţi şi nici procesul care a fost intentat reprezentantului Uzinelor de armament Škoda nu au reuşit să facă lumină pe de-a-ntregul în acest caz, pentru că ar fi implicat reprezentanţii marilor partide politice, Guvernului sau Casei Regale. Cert este faptul că România a rămas descoperită din punct de vedere al necesarului de artilerie şi blindate, care, alături de aviaţie, au făcut diferenţa în cel de-Al Doilea Război Mondial.
 
Presa vremii nota: „Din registrele confiscate de organele fiscului la reprezentanţa Skodei, d. inspector Tănăsescu a făcut o importantă descoperire. Anume s-au găsit diverse sume trecute ca fiind plătite unei persoane cu nume fictiv, sume ce se ridică la 35 de milioane. Se crede că sub acest nume fictiv se află mulţi dintre aceia cari au primit bacşişuri de la Szeletzky. Mai putem da ca amănunt faptul că cele 35 milioane precum şi alte sume mari cari figurează în registrele lui Szeletzky provin din avansul de 245 milioane pe care i-a plătit statul roman firmei Skoda, în contul furniturilor de armament”. 
 
Vă mai recomandăm:
 
 

Istoria miilor de români care au luptat voluntar pentru Armata Germană în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial

Povestea ultimului supravieţuitor român al Primului Război Mondial. A murit uitat de stat, în cel mai crunt anonimat

Eroul de pe frontul de Est decorat de mareşalul Ion Antonescu. „De trei ori am pus pistolul la tâmplă şi am vrut să mă împuşc“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Lucifer
18.04.2018, 10:10:56

A fost o porcărie, mai ales că jumătate dintre armamentele care trebuiau furnizate de Skoda se puteau fabrica în ţară, la firmele Malaxa, Reşiţa, Cugir, etc. Dar nu numai asta a făcut ca armata română să fie prost echipată în WW2 ci iresponsabilitatea conducerii României din acea perioadă.

+8 (10 voturi)
Scorilo
18.04.2018, 10:19:01

Lucrurile s-au petrecut ATUNCI exact cum se petrec si ACUM ! S-au schimbat doar "destinatarii" !

+8 (8 voturi)
Fahrenheit 451
18.04.2018, 10:48:26

Se fura şi pe vremea aceea, pe rupte, însă politicienii aveau o şcoală făcute pe bune şi erau mai manieraţi, faţă de cei din prezent! Aşa-i corupţia poate ucide şi, datorită proastei dotări a armatei, în cel de-al doilea război mondial, au murit sute de mii de soldaţi români! N-am timp acum să demonstrez de ce armata română a pierdut în cel de-al doilea război mondial în luptele cu Uniunea republicilor sovietice samagoneze, aşa că vă indic acest link... https://ro.wikipedia.org/wiki/75_mm_Re%C8%99i%C8%9Ba_Model_1943 Sovieticii porecliseră ,,bătaie la uşă” tunurile românilor, deoarece proiectilele nu puteau să penetreze blindajul tancurilor T-34 folosite de armata sovietică. Nemţii au dat vina pe militarii români că nu au şcoală şi mulţi dintre ei sunt analfabeţi, însă aceiaşi români i-au bătut măr în Primul război mondial, atunci când armata română a primit ajutor francez şi britanic, mai ales în armament modern. Cine nu învaţă din greşelile istoriei şi le repetă e un dobitoc sadea! Se continuă cumpărarea de ciurucuri militare la mâna a doua şi nu se dezvoltă o industrie de armament românească performantă, referindu-mă aici la submarine, avioane, rachete etc. Românii au demonstrat că se poate şi pot produce orice, la un înalt nivel calitativ, dacă sunt bine plătiţi şi motivaţi! Amintiţi-vă de cumpărarea celor două jafuri de fregate de la britanici , în 2003, în timpul Guvernului Adrian Năstase. Specialiştii noştri, românii geniali, au ajuns să lucreze pentru alţii... Noi n-avem nevoie, că la noi proştii contează mai mult şi sunt promovaţi pe linie de partid, de sindicat şi grad de rudenie! La Cugir se fabrică arme de asalt ultraperformante. De ce poporul român nu ar fi capabil să se dezvolte în ritm accelerat şi să producă armament modern, ,, marfa” cea mai bine vândută la export? Actualmente, consider că conducerea proastă şi necinstită a ţării afectează, în mod grav, securitatea noastră naţională!

+4 (8 voturi)
Sorin Constantin
18.04.2018, 11:02:39

Scandalul a început după ce s-a aflat că în aceiași perioadă cu România și Iugoslavia a comandat la Scoda aceleași tipuri de arme, atît doar că pentru arme Armata română plătise cu 30-40% în plus. Cercetările arătau că fostul dezertor Carol Caraiman, devenit ulterior rege al României cu sprijinul PNȚ, în special a lui Iuliu Maniu, deci regele Carol al II-lea fusese principalul destinatar al ,,filodormelor"...Filodormă, predecesor al ,,atenției", care atenție a fost înlocuită în timp cu ,,șpagă". Trăiască regele în tină și rușine, iar nepoatele sale... Oare ar fi murit mai puțini militari români în WW II dacă gunoaiele Carol al II-lea & Camarila nu ar fi fost niște borfași?

+5 (9 voturi)
Fane
18.04.2018, 11:07:39

Si atunci se fura la fel ca acum. Armata tot prost pregatita era. Iar noi tot stam linistiti cu gandul ca vin sa ne salveze altii. In timp ce suntem furati de conducatori. Lasa ca daca ajunge Dragnea presedinte nu mai ne temem de rusi. Vom dezvolta o aliante puternica, vom deveni prieteni si cu Belarus. Poate ne invata aia si pe noi democratie adevarata cum viseaza haznalistii aia de la Antena 3 si RTV.

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările