Afacerile lui Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte: fabrică de îngheţată, carne de pui, livadă de pomi fructiferi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Băsescu, în livadă FOTO Mariana Iancu
Mircea Băsescu, în livadă FOTO Mariana Iancu

După ce Mircea Băsescu a produs în anii 2000 îngheţată şi apoi a intrat pe piaţa afacerii cu carne de pui, în prezent fostul lup de mare are o nouă pasiune: pomii fructiferi. Mircea Băsescu este judecat în prezent sub control judiciar, într-un dosar în care e acuzat de trafic de influenţă.

Pe drumul dintre Constanţa şi Mangalia, în localitatea Agigea, ascunsă după o perdea de copaci, se află o livadă care se întinde pe 30 de hectare de teren.
 

Mare parte din livadă, al cărui teren se află în proprietatea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice din Bucureşti, este administrată de firma lui Mircea Băsescu în asociere cu Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa din Valu lui Traian.

În 2009, Mircea Băsescu a cumpărat de la staţiune 11.000 de puieţi de pomi fructiferi, pe care i-a plantat pe 22 de hectare. Cei mai mulţi sunt piersici, caişi, vişini şi cireşi.
 

Ulterior, a făcut gard la toate cele 30 de hectare, a adus două tractoare din SUA, a săpat trei puţuri la 60 de metri adâncime şi a montat trei pompe şi100 de kilometri de furtun pentru irigaţii cu picătura pentru toată suprafaţa fermei.


Livada cu magnolii 
 

La livadă muncesc şase angajaţi permanent, iar în perioada culesului are muncitori sezonieri. „Anul acesta am reuşit să aducem oameni din Constanţa, dar acum doi ani am avut din Satu Nou, de la Medgidia“, spune Mircea Băsescu.
 

El achită 70% dintre cheltuielile cu livada şi dă staţiunii şi 30% din totalul vâzărilor de fructe, conform contractului.

Acum, livada îi ocupă tot timpul. „Nu ştiţi cum este vara aici. Veneam obosit şi intram după-amiaza în livadă să fac o plimbare şi mă simţeam alt om“, se destăinuie el.
 

Pe lângă livadă, Băsescu şi-a făcut un mic colt de rai şi a adus mai multe plante ornamentale din Italia, aproximativ 1100 de pomi şi arbuşti, inclusiv magnolie, pentru ca partenerul său să poată să le cerceteze.

Nu a făcut din această pasiune o afacere. Recunoaşte că de abia în acest an producţia a început să acopere din cheltuieli. În 2013, din livadă s-au cules 80 de tone de fructe, în 2014, 50 de tone, iar în 2015 producţia s-a dublat, ajungând la 108 tone. Spune că cel mai rentabil este să creşti caişi.

Producţia de fructe o vinde la poarta livezii, la comercianţi. Şi-ar fi dorit să o dea la marile hipermarketuri, dar, spune el, condiţiile sunt restrictive şi se cer mulţi bani. La um moment dat, în timp ce fratele său, Traian, deţinea funcţia de preşedinte al statului, a discutat pe tema ajutorării micilor fermieri.

„Mi-a spus că să ne adunăm mai mulţi fermieri şi să ne facem o asociaţie pentru ca astfel să avem o voce mai puternică. Prin asociaţie, putem obţine fonduri europene pentru dezvoltare, dar putem înfiinţa şi depozite să le păstrăm pentru iarnă şi închiriem tarabe din piaţă pentru desfacere. Deocamdată nu am reuşit să fac această asociere“, spune el.
 

Producătorii consideră că dacă vor face parte dintr-o asociaţie vor fi furaţi, având încă în minte vii poveştile bunicilor săi despre colhozuri şi CAP - uri. „Eu, când aveam fabrica de îngheţată, mă duceam la ţară să cumpăr lapte direct de la ţărani şi le-am propus să-şi facă asociaţii întrucât ar fi fost mai bine pentru toată lumea, dar nu au fost de acord, temându-se că vor fi furaţi“, rememorează el.

Depozitele lui Traian, umplute cu portocale şi banane

Mircea Băsescu povesteşte că nici fratele său, Traian, nu a avut succes în iniţiativa de a ajuta micii producători. Pe când era primar al Bucureştiului, Traian Băsescu a construit la marginea oraşului depozite care erau destinate producătorilor din jurul Capitalei. Aceştia urmau să lase marfa, ce urma să fie sortată şi apoi introdusă pe piaţa Bucureştiului. Numai că, spune Mircea Băsescu, încercarea a eşuat şi acum depozitele sunt folosite de „Ali Baba care aduce portocale şi de un altul care are banane“.

Îngheţata „Family“ a lui Băsescu

Prima afacere derulată de Mircea Băsescu după ce s-a lăsat de marinărie a fost cea cu îngheţată, numită „Family“. În anii 1994 - 2000, în cartierul Brătianu din Constanţa, exista o mică fabrică unde se producea cel mai vândut produs de pe litoral. La firma Prod Cros SRL, pe lângă Mircea Băsescu, 5% din acţiuni erau deţinute de Maria Băsescu, soţia fostului preşedintelui. Produsul ajungea în magazinele de pe litoral, dar şi în Capitală.

„Era foarte bună îngheţata, pentru că o făcea numai din lapte natural, nu din prafuri. Avea de toate felurile: de ciocolată, cu vişine caise, kiwi şi pepene galben. Foloseau fructe naturale. Îmi amintesc şi acum că inginerul care lucra acolo avea un obicei frumos: deschidea uşa fabricii şi-i chema pe toţi copiii din cartier, cărora le dădea îngheţată“, ne spune doamna o vecină.
 

Deşi businessul a început să „scârţâie” în 2006, când hala fabricii din cartierul Brătianu a fost golită de utilaje, activitatea firmei a fost suspendată oficial trei ani mai târziu. Acest lucru s-a întâmplat după o serie de controale a Direcţiei de Sănătate Publică, inspectorii stabilind că fabrica nu îndeplinea normele impuse de Uniunea Europeană.

inhgetata basescu

Aici a funcţionat fabrica de îngheţată 

Cum a murit afacerea cu carne de pui

După ce a abandonat afacerea cu îngheţată, Mircea Băsescu şi-a îndreptat atenţia spre procesarea cărnii de pui. El a preluat afacerea de la investitorii olandezi, care s-au retras, iar denumirea firmei din Agigea a fost schimbată din „Plusfood“ în „Fattoria Terrantica“. Firma avea, în 2013, peste 130 angajaţi, iar zilnic se prelucrau 26 de tone de carne. Fabrica producea de la cordon bleu de pui, şniţel de pui până la snack sau burgeri, 86 de produse diferite din carne de pasăre.
 

Peste 90% dintre produsele fabricate şi ambulate conform tuturor cerinţelor pieţei europene mergeau la export: în Italia, Anglia, Belgia şi Olanda. „Noi aveam certificat de export inclusiv pentru ţările arabe şi pentru trupele NATO“, spunea Mircea Băsescu.
 

Dar şi această afacere a fost sortită eşecului întrucât, spune Mircea Băsescu, Plusfood a fost vândută unei firme braziliene. „Nu am mai putut să ţin pasul cu ei pe piaţa europeană, întrucât brazilienii produceau mai ieftin, eu fiind nevoit să plătesc taxe vamale la importul de carne. Şi astfel, anul trecut am încetat activitatea fabricii“, spune Băsescu.    
 

pui basescu

 Fabrica de la Agigea 

Mircea Băsescu este judecat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Familia lui Bercea Mondial l-a acuzat pe Băsescu de faptul că i-a dat suma de  600.000 de euro în două tranşe pentru a-l scoate din închisoare pe Bercea Mondial, iar pentru că acest lucru nu s-a întâmplat şi-a cerut banii înapoi, primind doar o parte din ei.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite