UPDATE Alertă la Constanţa. Un bărbat prezintă simptomele infectării cu Ebola. Pacientul va fi transferat la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un navigator din Constanţa, care a fost cu nava prin zona Nigeriei, prezintă simptomele infectării cu virusul Ebola.

UPDATE La ora 23.40 o maşină de la SMURD Bucureşti a sosit la Constanţa pentru a-l prelua pe pacient. Acesta a fost transportat la Institutul Matei Balş. Acolo vor fi făcute teste suplimentare pentru confirmarea malariei şi pentru înlăturarea oricăror suspiciuni de ebola.

UPDATE Dr Cătălin Grada, directorul de cerceare de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa spune că până în prezent s-a confirmat diagnosticul de malarie. Urmează ca Institutul Matei Balş să facă analize suplimentare pentru a se vedeea dacă este vorba de Ebola.  

UPDATE Pacientul suspect de Ebola va fi transferat la „Institutul Matei Balş“ din Capitală, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Băncioiu, cu o ambulanţă special pregătită pentru astfel de situaţii. 


Potrivit managerului de la "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel, este vorba doar de suspiciunea infectării cu Ebola, însă trebuie luate toate măsurile de izolare a pacientului, până când se va stabili diagnosticul.

„Întrucât a venit din Nigeria, s-a pus şi problema că ar putea avea Ebola. Este, însă, foarte puţin probabil să fie vorba despre acest diagnostic, întrucât Nigeria a fost declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept ţară fără Ebola“, a mai spus Cercel.

Bărbatul în vârstă de 60 de ani a lucrat pe o platformă marină de pe coasta Nigeriei. Revenit în ţară, el a prezentat febă şi sângerări urinare.


Ambulanţa l-a transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Constanţa. 

În luna august, a fost o nouă alertă pe litoral. Un bărbat de 51 de ani din Ploieşti, care era  suspectat de Ebola, şi-a petrecut câteva zile la Vama Veche. Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa a prelevat mai multe probe din apa mării din zona sudică a litoralului.

Suspectul a fost adus de urgenţă la Spitalul „Matei Balş” din Capitală, cu febră, greaţă, vărsături şi diaree hemoragică, fiind suspect de Ebola.

Bărbatul se întorsese recent din Nigeria, una dintre cele patru ţări africane unde, din martie, au murit aproape 1.000 de oameni, în cea mai gravă epidemie Ebola din istorie.

Directorul de la „Matei Balş”, doctorul Streinu Cercel, susţine că încă nu a fost confirmat virusul.

Cum recunoaştem virusul Ebola 

Călătorii care se întorc dintr-o zonă afectată de infecţia cu virusul Ebola şi care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului şi să precizeze că au fost în zona respectivă.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

infografi Ebola AFP
image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite