Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Alexandru Ioan Cuza, personaj de film. Ce actori l-au interpretat pe domnitorul sub care s-a realizat Unirea Principatelor

0
21 Jan 2018 06:03:42
Autor: Călin Gavrilaş
Foto Adevărul
Foto Adevărul

Mica Unire sau Unirea Principatelor Române s-a realizat la 24 ianuarie 1859, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Evenimentul, dar şi personalitatea colonelului Cuza au fost subiectele unor scenarii de film sau a unor piese de teatru.

Unirea de la 1859 a făcut obiectul mai multor puneri în scenă a piesei „Povestea Unirii”, operă scrisă de Tudor Şoimaru.

Acţiunea piesei de teatru se petrece între anii 1857- 1859, în Moldova şi surprinde multe din momentele care au pregătit alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi Unirea Ţării Româneşti cu Moldova.  

Alături de Cuza apar şi alte personaje cunoscute pentru rolul avut în înfăptuirea Unirii din 24 ianuarie 1859 - Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costache Negri.

Cea mai veche punere în scenă a piesei „Povestea Unirii”  este cea din 24 ianuarie 1959, adică la 100 de ani de la eveniment. Piesa, în regia lui Miron Nicolescu, s-a jucat pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi.

În rolurile principale au jucat Virginica Bălănescu (Josefina), Ion Buraga (Catargiu), Valeriu Burlacu (Lambrino). Rolul lui Alexandru Ioan Cuza a fost interpretat de actorul Ion Schimbischi.

Televiziunea Română a înregistrat spectacolul în anul 1966, cu ocazia aniversarii a 107 ani de la Unirea Principatelor Romane.

Actorul Costel Constantin a interpretat rolul lui Cuza în piesa de teatru File din Cronica Unirii (1979), o adaptare după „Cuza Vodă”, de Mircea Ştefănescu. Regia este semnată de Eugen Todoran, iar din distribuţie fac parte Costel Constantin, Florina Cercel, Florin Scărlătescu, George Motoi, Cornel Coman, Ion Focşa, Ileana Cernat, Emil Hossu etc. Subiectul piesei este o evocare dramatică a momentului istoric al Unirii Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

               Actorul Costel Constantin interpretând rolul lui Alexandru Ioan Cuza FOTO TVR

Şi actorul Traian Stănescu a interpretat rolul domnitorului Alexandru Ioan Cuza în producţia de televiziune „Cuza”, în regia lui Eugen Todoran. Alături de el au mai jucat: Ileana Cernat, Boris Ciornei, Gheorghe Cozorici, Ion Marinescu, Radu Panamarenco, Ion Pavlescu, Teofil Vâlcu

                         Actorul Traian Stănescu interpretând rolul lui Alexandru Ioan Cuza FOTO TVR

În anul 1980 a fost lansat singurul film artistic în care apare personajul Alexandru Ioan Cuza, „Rug şi flacără”, în regia lui Adrian Petringenaru. Rolul domnitorului este jucat de Florin Piersic. Filmul nu este, însă, centrat pe momentul Unirii Principatelor.

„Tânărul Alexandru Bota, un fost voluntar român în armata lui Garibaldi, intră în organizaţia secretă "Ordinul Rozei" care iniţiază o acţiune menită să ducă la eliberarea popoarelor de sub tirania habsburgică. Unul dintre conducătorii ordinului încalcă convenţia stabilită cu domnitorul Cuza şi pune la cale asasinarea premierului Barbu Catargiu, pentru a iniţia un focar de război pe teritoriul României”, se arată în descrierea filmului de pe Cinemagia.

                                              Florin Piersic în rolul lui Cuza FOTO Cinemagia

Alături de Florin Piersic, în film apar: Ilarion Ciobanu, Florin Piersic, Dorel Vişan, Ion Caramitru, Ştefan Velniciuc, Simona Măicănescu

„Rug şi flacără” este o ecranizare după romanul cu acelaşi titlu de Eugen Uricaru.

Pe aceeaşi temă:

Cum a lăsat Cuza bisericile şi mănăstirile fără averi: „Voia să dezbrace de orice autonomie, putere şi autoritate biserica“

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările