Alexandru Pătrăşcoiu, fostul comisar şef al Serviciului pentru Imigrări Constanţa, a ieşit la pensie. El a lucrat 30 de ani doar în acest domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Pătrăşcoiu, militarul care a condus Serviciul pentru Imigrări Constanţa, a ieşit la pensie.Este omul care timp de 30 de ani a lucrat doar la Paşapoarte Străini.

Colonel (r) Alexandru Pătrăşcoiu, de 54 de ani, s-a născut în satul Sâmbootin, de la Poalele Parângului. A urmat cursurile Şcolii de Poliţie din Câmpina. A descoperit Dobrogea, locul de care s-a îndrăgostit, în anul 1986, când a fiost repartizat la Poliţia de Frontieră.

Următorul pas în carieră a fost Paşapoarte Străini. În anul în 1989 a intrat cu brio la Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza, pe care a absolvit-o patru ani mai târziu. 

Întrebat care au fost cele mai mari reuşite ale sale pe plan profesional, îi este greu să se oprească şi să enumere câteva. Munca sa de-o viaţă s-a învârtit în protecţia ţării noastre de migranţi. „Am depistat mai multe filiere prin care turcii încercau să intre în România cu paşapoarte bulgăreşti, de destructurarea mai multor organizaţii de migranţi“. „În urmă cu cinci ani, îşi aminteşte el, la Constanţa a ajuns un grup de 50 de persoane, care au fost cazate o perioadă la Tabăra de copii din Eforie. Ulterior, ele au fost trimise la Galaţi. Toate au cerut azil politic. Altfel, ar fi fost cercetate pentru trecerea frauduloasă a frontierei“.  

În urmă cu câteva luni, a coordonat acţiunea de pregătire pe terenul fostei unităţi de grăniceri din Vama Veche, a unui spaţiu în care migranţii care vin în România pe calea apei să fie găzduiţi câteva zile. Refugiaţii din calea războiului care vor ajunge în Dobrogea vor fi amprentaţi şi identificaţi în construcţia situată la o distanţă de aproximativ un kilometru şi jumătate de aşezările localnicilor, după ce autorităţile au decis că spaţiul este bun pentru a-i caza pe migranţii care ar putea fi aduşi de călăuze pe Marea Neagră. 

 Este pentru noi un exerciţiu. Să vedem dacă suntem pregătiţi pentru venirea unui val mare de migranţi. În urmă cu câţiva ani am avut 500 de persoane care au ajuns aici. I-am cazat pe oameni pe la Gara Maritimă, pe la diverse spaţii ale Poliţiei de Frontieră sau pe la taberele de copii“, a explicat atunci comisarul şef.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite