Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Alo, „Farul“? te apelează „Racheta“. Cum se înţelegeau securiştii lui Ceauşescu pentru ca mesajul să rămână strict secret

14
2 Jan 2015 16:46:02
Autor: Mariana Iancu
Aniversarea organelor de securitate FOTO www.comunismuldinromania.ro
Aniversarea organelor de securitate FOTO www.comunismuldinromania.ro

În perioada comunistă, orice informaţie care se transmitea între instituţii era codificată. Fiecare unitate a Ministerului de Interne, fiecare penitenciar, sau birou primise un indicativ, de regulă un substantiv comun. De asemenea, fiecare funcţie importantă avea o cifră.

Iniţial, o astfel de listă a fost întocmită în anul 1970, dar cum ulterior a luat fiinţă Ministerul de Interne, ea a fost modificată. Un document strict secret, de importanţă deosebită, emis în 1974 de Comandamentul pentru tehnică operativă şi transmisiuni - Unitatea Specială R,  se află în arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

Conform notei – raport, el a fost emis pentru acoperirea denumirilor reale ale unităţilor şi ale funcţiilor, pe timpul acţiunilor operative, cât şi pentru acoperirea funcţiei celui care semnează comunicare ce se transmitea la vedere sau codificat prin radio, telefon sau telex.

Spre exemplu, se arată în ordin, „dacă Inspectoratul Judeţean Alba al Ministerului de Interne are de transmis un mesaj prin radio, în fonie, la Inspectoratul Judeţean Suceava face apelul folosindu-se de indicativele din tabel: „Alo, Rafala, te cheamă Şlepul“. Apelul se face prelungit, prin repetarea ambelor indicative. După stabilirea legăturii se comunică mesajul şi funcţia codificată a semnatarului, respectiv „820“, care, conform tabelului, înseamnă „şef al inspectoratului“.

Pacepa vs Ecranul

Conform instrucţiunilor, documentul se păstra în plic sigilat, în casă de fier sau dulap metalic. Era interzis scoaterea lui din sediul instituţiilor.  
Ministerul de Interne avea indicativul Farul, cabinetul ministrului – Stejarul, cabinetul secretarului general M Pacepa – Ecranul.

Direcţia organizare – mobilizare purta numele Stema, Serviciul central de planificare – Uliţa, redacţia gazetei „În slujba patriei“ – Vioara
Direcţiile statului erau, la rândul lor, protejate. Direcţia I se numea Brăţara, Direcţia specială S – Faleza, Direcţia de paşapoarte, evidenţa străinilor şi controlul trecerii frontierei – Straja, Serviciul de aprovizionare şi depozitare Bucureşti – Abajurul, Corpul de control al ministrului – Calculatorul, Serviciul sanitar  Urzica, Comitetul de partid şi UTC – Activul.

„Zeiţa“ trupelor se securitate

Şi trupele de securitate erau codate. Dacă la indicativul Zeiţa răspundea Comandamentul trupelor de Securitate, Brigada 1 de Securitate Bucureşti  primise denumirea de Strungul. Lacrima era batalionul 2 de securitate, Calcarul  era batalionul 5, iar Galantul Batalionul 10. Alte denumiri: Sacul, Lacrima, Cadrilul, Galaxia, Stela, Pucioasa, Abanosul, Cameleonul, Răsadul, Tropicul, Elita. Batalionul 7 securitate Bucureşti se numea Muşcata, Brigada 18 securitate Constanţa – Dirijorul, Brigada 36 securitate Timişoara – Cascada, Batalionul 63 securitate Fălticeni – Prispa.

Direcţia Generală a Penitenciarelor era codată cu indicativul Universul.
Toate penitenciare de pe cuprinsul ţării purtau, la rândul lor, denumiri: Aiud – Trăsura, Craiova  Adăpostul, Jilava – Turela, Timişoara – protocolul. Le indicative: Primăvara, Pustnicul, Adeziunea, Casca, Narcoza, Blocul, Laminorul, Lampadarul, Felinaru, Imperiul, Sabia.  

„Muşchetarul“ de la miliţie

Când se vorba de Studioul, toţi ştiau că este vorba de Inspectoratul municipiului Bucureşti. Şi restul inspectoratelor din ţară aveau coduri: Şlepul, Prudentul, Capsula, Diagonala, Satelitul, Stuful, Ocheanul, Muşchetarul,
La capitolul învăţământ, şcolile de partid şi de stat primiseră indicative: Şcoala militară de ofiţeri a Ministerului de Interne se nume Aeroportul, Centrul de instruire Bran – Imnul, Şcoala militară pentru pregătirea subofiţerilor de miliţie  de la Câmpina  Oastea.

Şi funcţiile erau codificare cu cifre. Secretarul general Mihai Pacepa era 589, un ofiţer de contrainformţii militare – 735, un ofiţer sectorist – 765.

Trupele de securitate vorbeau despre Elena şi Nicolae Ceauşescu folosindu-se de cuvintele Soarele şi Luna. În momentul în care îşi anunţau o vizită pe la reşedinţele lor din toată ţara, cei din securitate spuneau:  „Vin Soarele şi Luna“

Vă mai recomandăm

EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Amintiri din lagărul torţionarului Florian Cormoş: „Mi-a spus că trebuie să pierim“

Licean odinioară, în anii '40. După 70 de ani de la absolvirea Liceului Mircea cel Bătrân, trei foşti elevi au spus „Prezent“

FOTO Haiducii Dobrogei. „Banditul“ Gogu Puiu, care a luptat împotriva regimului comunist

FOTO Mărturii şi documente despre maşina de tortură a Securităţii. Cine erau „Haiducii Dobrogei“

Amintiri din lagărele siberiene. Marta Vasiliu a fost condamnată la 10 ani de muncă silnică în Siberia pentru o fotografie

VIDEO „Shogunul“ Călin Marinescu vorbeşte despre ascensiunea lui Traian Băsescu şi Securitate

Victoria „Calculatorului“. Paul Andreescu este primul deţinut politic din România despăgubit pe Codul Civil

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Utilizator Adevărul
2.01.2015, 19:32:16

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
2.01.2015, 20:39:52

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
2.01.2015, 20:49:40

Comentariu considerat abuziv.

marcel teodorescu
2.01.2015, 21:04:33

E un fel de "am descoperit apa calada". Pentru actualizare mergeti la supermarket sa vedeti cum se anunta prin statia de amplificare: "8-2 la biroul informatii va rog!", sau cum vorbesc pri statia emisie-receptie agentii de paza: "patru, atentie la raftul cosmetice o doamna in negru cu ochelari a bagat ceva in pseta." Deci, continuatori ai traditiilor securiste.

+2 (4 voturi)
in bogus
2.01.2015, 21:44:48

rahat (desigur turcesc, din ala pe care-l cumparati la magazin la kg sau pa pachet) cu mac.... toate serviciile, armata, politie, etc, vorbesc in cod fiindca se respecta niste criterii de conspirativitate si nu fiindca ar fi securistice: scroafa (comandantul unitatii de tancuri...) catre purcei (tancuri...), ordin de la mistret (statul major....): desfasurarti-va in lungul troacei (riu...), godacii (tancurile inamice...) au fost vazuti ramind (concentindu-se...) in in gradina.... etc, etc... criza mare de subiecte de anul nou la faru'.....

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările