Amintiri cu Ismail şi Patraulea. Un muzeu superb închinat lui Jean Constantin va fi deschis la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jean Constantin şi râsul său inconfundabil FOTO Adevărul Constanţa
Jean Constantin şi râsul său inconfundabil FOTO Adevărul Constanţa

RECUNOŞTINŢĂ Constanţa îl iubeşte pe Jean Constantin la fel de mult precum el a iubit oraşul în care s-a întors cu drag după fiecare filmare. Cel mai iubit constănţean, maestrul comediei Jean Constantin, va avea un muzeu în centrul oraşului.

Ionuţ Galani, de 37 de ani, vestitul cântăreţ de muzică grecească, foarte bun prieten cu Jean Constantin, va deschide la Constanţa un muzeu dedicat marelui actor.

Poze inedite cu cel mai iubit constănţean şi trofee primite de-a lungul carierei  vor fi expuse la Centrul multifuncţional care se va deschide în iarnă, amenajat în locul fostului cinema Republica din centrul oraşului. „Centrul multifuncţional educativ pentru tineret“ va purta numele marelui actor constănţean. Tot aici va trona şi statuia maestrului comediei româneşti, realizată de un arhitect din Tulcea, un bust asemănător cu cel de la mormântul lui Jean Constantin.

În prezent, fotografiile şi trofeele se află în casa lui Ionuţ Galani, care şi-a amenajat pe un perete un mic altar închinat bunului său prieten, obiectele fiind donate de soţia lui, doamna Nina.

Amintiri cu Ismail şi Patraulea

ionut galani

Într-un album vechi sunt strânse cu grijă amintiri de-ale lui Ismail, Patraulea sau Parpanghel. „Toate aceste amintiri mi le-a lăsat mie soţia lui şi eu le voi dona centrului din Constanţa, pentru a fi amenajat un mic muzeu“, ne spune Ionuţ Galani.

Nu se va despărţi niciodată însă de vechea barcă pescărească a lui Jean, Caliopi, botezată după numele mamei marelui actor, cu care cel mai iubit constănţean ieşea deseori pe mare. „Trebuie s-o recondiţionez şi am comandat mai multe materiale. Nu o s-o dau, întrucât are o valoare sentimentală“, spune Ionuţ Galani.

Îl cunoaşte pe Jean de când era copil. „Prin anii '80, şi-a rupt mâna la un moment dat într-un accident şi a avut nevoie de recuperare medicală. Aşa a ajuns la Spitalul de Ortopedie din Eforie, unde tatăl meu, Dumitru, era profesor de recuperare medicală. Între ei s-a legat o strânsă prietenie, care a durat până la moartea lui Jean. Aşa l-am cunoscut şi eu. La scurt timp am devenit prieteni de nedespărţit“, îşi aminteşte cântăreţul de muzică grecească.

Galani spune că spune că a fost o onoare pentru el să trăiască atât de mult timp în preajma actorului constănţean. „Nea Jean era un om foarte bun, foarte sufletist. Ţin minte că atunci când a murit Dan Spătaru m-a întrebat: «La mine o să vină atâta lume», iar eu i-am răspuns că o să vină «Toată Constanţa»“.

Nu te plictiseai niciodată cu marele actor. „În fiecare zi povestea altceva. Plesneai de râs la amintirile lui“, îşi aminteşte Ionuţ Galani.

La cât de dezinvolt era în compania prietenilor, când trebuia să urce pe secană avea mari emoţii. „Nu te mai auzea când mai era puţin timp înainte să intre în rol“, spune prietenul său.

Şi-a dat puloverul lăutarilor

Se întâlneau aproape zilnic şi de multe ori se retrăgeau la o terasă din Constanţa, unde ascultau muzică lăutărească. „Eram într-o seară la Pelican sau Colonadelor, nu mai ţin minte, şi beam un şpriţ. La masa noastră au venit lăutarii să cânte. Lui nea Jean îi plăcea foarte mult muzică lăutărească. După o melodie, le-a dat lovele şi tot aşa după a doua, după a treia... La un moment dat a rămas fără bani şi atunci şi-a scos puloverul de pe el şi l-a aruncat lăutarilor, cărora le-a zis: «Purtaţi-l pe rând!».

image

Strada Jean Constantin

Familia lui Galani făcea partea din viaţa maestrului şi la marile sărbători: Paşte, Crăciun sau Lăsarea Secului. Nu treceau două zile fără ca ei să se viziteze. Dar, într-o zi, marele actor nu a mai răspuns la telefon. Un apel, apoi altul... Într-un final, Ionuţ Galani şi-a luat tatăl şi s-au dus la casa maestrului din centrul oraşului. „Nu ne-a răspuns nimeni la uşă, dar mobilul se auzea sunând... Ne-am dat seama că s-a întâmplat ceva rău. Am sunat-o pe soţia lui nea Jean care era la Bucureşti şi apoi am căutat un nepot de-al lui, care să ne ajute să spargem uşa... Când am intrat, maestrul era mort“,retrăieşte Ionuţ Galani clipele groaznice din data de 26 mai 2010. Era ziua când marele actor i-a făcut pentru prima dată să plângă pe români.

După moartea lui, tot ce a reuşit să facă pentru bunul său prieten a fost să monteze o plăcuţă omagială pe casa în care a locuit maestrul, de pe Bulevardul Ferdinand. „La un moment dat s-a luat în discuţie ca Teatrul Fantasio să poarte numele lui, dar au fost mici neînţelegeri şi proiectul a căzut“. Acum, însă, îşi doreşte altceva. El consideră că oraşul Constanţa trebuie să facă mult mai mult pentru Jean Constantin şi vrea să înceapă tratativele pentru ca o stradă din oraş să poarte numele marelui actor.

Jean Constantin s-a născut la 21 august 1927 la Techirghiol. El a debutat în 1957 pe scenă la secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa.

Actorul a jucat în peste 50 de filme, cum ar fi „Baronul Ecluzei“ (1960), „Răzbunarea haiducilor“(1968), „Zile de vară“ (1968), „Prea mic pentru un război atât de mare" (1969), devenind celebru în anii '70, cu seria de filme de comedie „B(rigada) D(iverse)“.

Unul din cele mai iubite roluri a fost Ismail, din serialul „Toate pânzele sus!“. Turcul Ismail, care nu se despărţea niciodată de polonicul lui, avea replici savuroase, stâlcite intenţionat în limba română. Au rămas memorabile replicile „Întâi mâncam şi pe urmă luptam“ şi „Ismail mâncam, cu polonicul dădeam“.

Vă mai recomandăm:

Goeleta „Speranţa“, destin ca-n filme. Bătrânul marinar Marin Deboveanu, cel care a construit-o, dezvăluie secretele corabiei din „Toate pânzele sus!“

Jean Constantin „nemuritor estem“. 26 mai 2010, ziua în care maestrul i-a făcut pe români să plângă pentru prima dată

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite