Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Amintirile filosofului Mihai Şora despre ultima zi din an: „Mergeam mai întâi la întâlnirea cu Dumnezeu şi abia apoi la distracţia cu cei dragi“

0
1 Jan 2018 08:56:24
Autor: Mariana Iancu
Filosoful Mihai Şora
Filosoful Mihai Şora

Filosoful Mihai Şora a povestit pe pagina personală de Facebook cum petrecea sfârşitul de an în copilărie: „De multe ori, de-a lungul vieţii, mi-a fost dat să fiu în biserică de revelion“.

Cum şi-a petrecut sfârşitul anului 1935 i-a rămas filosofului în amintire. „31 decembrie 1935. Eram student în Bucureşti. În anul acela n-am mai ajuns de sărbători printre ai mei, la Timişoara, unde Tata, părintele Melentie, oficia Sfânta Slujbă dintre ani, iar noi mergeam, cu mic cu mare, mai întâi la întâlnirea cu Dumnezeu (şi abia apoi la distracţia cu cei dragi). 
 
De multe ori, de-a lungul vieţii, mi-a fost dat să fiu în biserică de revelion, concentrat, la miezul nopţii, pe taina şi însemnătatea acelui moment. Dar iarna anului 1935 mi-a rămas în minte: s-a întâmplat să fiu singurul credincios în toată biserica, iar preotul a ţinut slujba pentru tânărul de 19 ani, zgribulit şi tăcut, care stătea într-un colţ, încercând să înţeleagă clipa şi timpul“.
 
La cei 101 de ani ai săi, filosoful Mihai Şora este activ în viaţa comunităţii. Astfel, filosoful a fost prezent la 10 decembrie 2017 la protestul din Piaţa Unirii din Iaşi.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările