Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Apărătorii cultului eroilor, indignaţi de acoperirea istoriei: „Autorităţile sunt complice la maghiarizarea cimitirului de la Valea Uzului“

12
22 May 2019 12:09:49
Autor: Sinziana Ionescu
Cruci şi monument acoperite cu saci de plastic la Valea Uzului Sursa Facebook
Cruci şi monument acoperite cu saci de plastic la Valea Uzului Sursa Facebook

Apărătorii cultului eroilor din Constanţa au luat poziţie în cazul cimitirul de la Valea Uzului (Bacău), unde mormintele ostaşilor căzuţi în război şi monumentul dedicat lor au fost acoperite cu saci negri de plastic.

Liderul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor din Constanţa, col (r) Remus Macovei, explică pe scurt istoricul acestui cimitir care se află în ultima perioadă în mijlocul unui mare scandal.

Cimitirul Valea Uzului a fost înfiinţat pentru înhumarea a 350 de militari din armata Austro-Ungară în anul 1917, fiind preluat şi îngrijit de autorităţile române instaurate imediat după terminarea Primului Război Mondial. 

Societatea Cultul Eroilor, prin fonduri proprii, a realizat, în perioada 1926 – 1927, Cimitirul Internaţional, în care au fost înhumaţi cu onorurile cuvenite, în parcele separate, încă 1.197 militari (români, germani, ruşi, italieni, maghiari, austrieci şi sârbi ). A fost construită şi o capelă pentru oficierea slujbelor religioase. Poarta de acces avea însemnele Asociaţiei Cultul Eroilor.

„Nimeni nu prezintă ce s-a întâmplat cu acest cimitir în perioada 1940-1944“, spune col.(r) Macovei. 

Crucile acoperite din cimitirul Valea Uzului Sursa Facebook

În anul 1994, autorităţile locale din Sînmartin încep reabilitarea cimitirului, îndepărtând crucile tuturor militarilor aparţinând altor naţionalităţi. În acelaşi an este inaugurat un monument dedicat maghiarilor morţi în cel de al Doilea Război Mondial.

În 2014 este încheiată termină reabilitarea cimitirului, finanţarea fiind asigurată cu fonduri de la comunitatea locală şi Ministerul Apărării Ungar. Cimitirul nu mai este internaţional. Intrarea în cimitir se face printr-o poartă secuiască. 

În 2018, autorităţile locale din Dărmăneşti demarează o acţiune de realizare a unei parcele a eroilor români cu 52 de cruci şi a unui monument de granit. Acţiunea este finanţată de la bugetul local cu 235.000 lei şi de Ministerul Apărării Naţionale cu 65.000 lei. 

Saci de plastic traşi peste crucile eroilor de război de la Valea Uzului Sursa Facebook

„Unde şi când au dispărut insemnele cimitirului realizat de Societatea Cultul Eroilor? Care a fost poziţia autorităţilor române, când a avut loc profanarea mormintelor celorlalte naţionalităţi, în 1994, la vremea respectivă izbucnind de asemenea un scandal mediatic? 

Fără aprobarea Ministerului Culturii şi a Ministerului Apărării Naţionale, prin Oficiul Naţional Cultul Eroilor, lucrările, prin care cimitirul a fost maghiarizat, inclusiv cu fondurile alocate de Ministerul Apărării Naţionale Ungar, nu s-ar fi putut realiza. Cum a fost posibil aşa ceva? 

De ce pe site-ul Oficiului Naţional Cultul Eroilor, cimitirul din Valea Uzului apare ca fiind “de onoare” şi nu ”internaţional”?

Presa relatează că autorizaţiile utilizate de Primăria Dărmăneşti nu respectă legea. Cum a fost posibil ca Ministerul Apărării Naţionale, prin Oficiul Naţional Cultul Eroilor, să aloce fonduri într-o acţiune ilegală?

 La 3 mai 2019, doamna Viorica Dăncilă anunţa că a solicitat un punct de vedere referitor la acest cimitir de la ministrul Apărării Naţionale. Să nu fi primit încă materialul respectiv nici până astăzi? Dacă a primit informarea respectivă de ce nu iese într-o conferinţă de presă pentru a pune capăt acestui scandal şi a anunţa măsurile extreme de dure pe care le va lua împotriva vinovaţilor?“, întreabă col. (r) Remus Macovei. 

Pe aceeaşi temă: 

Acoperirea crucilor din cimitirul Valea Uzului a fost filmată: doi bărbaţi şi o femeie lipesc cu bandă adezivă un material negru peste un monument

Dragnea, despre scandalul crucilor acoperite cu saci: Sunt chestiuni cu o simbolistică foarte mare şi aici trebuie foarte multă cumpătare

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Podar
22.05.2019, 12:21:42

Astfel vom intezelege...poate, Pe cine toleram in tzara Cine vrea mult sa ne...îngroape Sa ne arunce chiar...afara...!

-3 (3 voturi)
Podar
22.05.2019, 12:53:56

Cred ca asemenea isprava Acest scuipat si peste morți Merita o pedeapsa grava, Daca nu suntem...idioți. Si nu-i doar o singura mana, Ce a comis aceasta Crima... Fața de nația romana, Știm cine...astfel se..."exprima". Cine ne spânzura eroii, Păpușile cu Avram Iancu... Pe cine...toleram ca boii, In loc să-i strivim cu...bocanci. Dar totul are un final, Nimeni nu scăpa de...pedeapsa, Iar pentru actul criminal, Vine..."ceasul"...nu se ...lăsa...!!! ...

-3 (3 voturi)
Podar
22.05.2019, 12:55:55

....bocancu.

-3 (3 voturi)
Istvan József
22.05.2019, 12:57:19

Podar Nu te victimiza caci din text reiese can cimititul initial a fost a maghiarilor inainte sa fie transformat de statul roman in international. Ne-am saturat sa ne luati cladiri, scoli, biblioteci, biserici mai recent cimitire.

+3 (3 voturi)
Podar
22.05.2019, 13:11:41

Ar trebui in ...lumea-ntreaga Mediatizat sa fie...cazul, Ca Europa sa-ntzeleaga, Cine-i..."otrava" si...necazul. Si nu trecuta sub...tacere, Infamia grosolana... Care inca varsă fiere... Peste românească rana Și-a strămoșilor pomana. De vor trecutul...dezgropat Si vor să-i scoatem din...morminte, Deja vedem, s-au...exprimat, Rămâne sa ne...tzina minte...! ...

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (12)