Apelul unui student la Drept: „Elevii trebuie să fie promotori ai democraţiei, nu marionetele ISJ“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Bajdechi, studentul la Facultatea de Drept de la Universitatea Bucureşti care a cerut pe temei legal dizolvarea Consiliului Local Constanţa, militează pentru independenţa organismelor reprezentative ale elevilor faţă de Inspectoratul Şcolar.

Alexandru Bajdechi critică felul în care s-au derulat preparativele pentru alegerea conducerii Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa.

Bajdechi, acum în vârstă de 19 de ani, a fost lider al CJE Constanţa în anul 2013 şi a înfiinţat Asociaţia Elevilor din Constanţa, o structură independentă de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi de Ministerul Educaţiei Naţionale. Asociaţia Elevilor din Constanţa a devenit cunoscută pentru demersurile sale reuşite de câştigare a unor drepturi de care elevii din Constanţa erau păgubiţi, din cauza administraţiei locale.

„Ieri, 2 aprilie 2015, trebuia să se întrunească Adunarea generală a Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa pentru a-şi alege conducerea. Ghici ce? Nu s-a întrunit. De fapt, s-a întrunit, dar lumea a fost trimisă acasă cu menţiunea să vină după Paşti.

Cum au avut loc evenimentele

Călin Ştefanopol şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte CJE în 24 martie 2015. Motivele, aflate pe surse, constau în înţelegerea dintre numărul 1 şi numărul 2 Miruna Apetroaiei. Pe 25 martie a avut loc o adunare generală în care s-a anunţat public acest lucru. S-a decis convocarea unui AG pentru alegeri pentru data de 1 aprilie. Cu câteva zile înainte de termenul anunţat, Andrei-Eduard Burghelia, preşedintele AEC şi membru CJE, îşi anunţă candidatura pentru funcţia de preşedinte, fiind susţinut de un număr considerabil de membri CJE. Cu o zi înainte de AG, conducerea interimară a CJE decide să amâne alegerile până după Paşti. Da, au fost luaţi pe nepregătite. Se pregăteau de o încoronare rapidă.

La aflarea acestei veşti, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor a transmis conducerii CJE că alegerile trebuie organizate în cel mai scurt timp, nu după o lună de la vacantarea funcţiei, pentru că Adunarea generală din 25 martie nu a avut cvorum. Copiii se conformează. Pe 1 aprilie, în mod securistic, conform declaraţiilor persoanelor implicate în acest proces, cineva de la CJE împreună cu un inspector s-au dus la liceul unde învaţă Andrei-Eduard Burghelia pentru «a-i scoate situaţia şcolară». Vă daţi seama ce metode securistice practică aceşti copii mânaţi de inspectorat?

Ziua de 2 aprilie. Preşedintele CNE Horia Oniţa vine la Constanţa tocmai de la Oradea pentru că a primit informaţii că se pregăteşte fraudarea alegerilor prin invalidarea candidaturii lui Andrei-Eduard Burghelia, singurul contracandidat al actualei conduceri. La şedinţă au început să apară diverse persoane dubioase, ca profesori aşa-zişi formatori ai Consiliului Naţional al Elevilor (unde apare chestia asta în Regulament?), foşti inspectori, directori sau foşti preşedinţi CJE care nu au luptat pentru elevi, preferând să facă blat cu autorităţile locale. Aceştia au început să îşi dea cu părerea cum trebuie făcut, că alegerile nu trebuie să aibă loc, că documentele trebuia trimise şi pe e-mail, şi dacă sunt în format fizic nu sunt valide, că nu e cvorum în sală şi că profesorii trebuie băgaţi în seamă pentru că altfel «se va duce de râpă» acest consiliu.

Situaţia cu cvorumul

Eu prin elev înţeleg orice persoană care este în învăţământul preuniversitar şi are această calitate acordată prin lege. Eu nu înţeleg prin elev «licean», aşa cum înţeleg unii. Modul în care gândesc eu este împărtăşit de toată lumea, mai puţin cei care conduc consiliile judeţene ale elevilor din restul României. CJE Constanţa mereu a avut accepţiunea că elev înseamnă şi gimnaziu. Astfel, CJE Constanţa este format din toţi preşedinţii de Consilii Şcolare ale Elevilor. Dacă era să fie format doar din reprezentanţii de la liceu, bănuiesc că trebuia să se numească Consiliul Judeţean al Liceenilor.

Cutuma, regula nescrisă în CJE Constanţa, a fost că dacă nu se prezintă jumătate + 1, se face reconvocare şi se elimină pragul de cvorum, regulă găsită în foarte multe organizaţii serioase. Când am fost preşedinte al CJE Constanţa, am elaborat un Regulament care a fost aprobat de AG în care se spunea foarte clar acest lucru. Este practic o sancţiune pentru cei care nu se prezintă, faptul că şedinţa se desfăşoară fără ei şi astfel nu îşi pot exprima opinia, dar în acelaşi timp o eliminare al unui blocaj, pentru că niciodată nu o să îţi vină jumătate + 1 din toate unităţile de învăţământ din Constanţa.

Regula s-a păstrat şi în mandatul lui Andrei Gîlcă. Dar succesorul Călin Ştefanopol a elaborat un nou regulament al CJE Constanţa în care scrie: «Art. 2. În cadrul Consiliului Judeţean al Elevilor, au drept de vot doar preşedinţii de Consilii Şcolare ale Elevilor la nivel liceal, preşedinţii de Consilii Şcolare ale Elevilor la nivel gimnazial având doar statut de observator, constituirea Consiliilor Şcolare ale Elevilor la nivel gimnazial nefiind obligatorie». A fost preluat astfel modelul (în fapt) al altor judeţe şi a restrâns membrii CJE doar la liceeni. Atunci de ce nu îţi aplici propriul regulament şi recomandarea emisă de CNE? Regula cu gimnaziu cu drept de vot o poţi aplica numai în contextul aplicării şi regulii privind reconvocarea cu eliminarea pragului de cvorum, altfel este un haos.

Cine a câştigat alegerile? Alegerile au fost câştigate de organizator. Bingo. Faci alegerile şi dacă nu se fac, rămâi preşedinte, nu? Alegeri după Paşti? Irelevante. Răul a fost făcut, cei care au abuzat rămân nepedepsiţi. O spun răspicat, începând de astăzi, voi face demersuri ca acest teatru numit Consiliul Elevilor să dispară. Am făcut parte din el, am fost folosit fără să îmi dau seama pentru a «simula democraţia». M-am săturat, oamenii trebuie să ştie adevărul!“, arată Alexandru Bajdechi, fostul lider al elevilor din Constanţa.

Membri AEC şi CJE Constanţa, după o dezbatere privind dreptul de vot în şcoli Sursa foto AEC

Elevii şi parlamentarii de Constanţa - Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Consiliul Judeţean al Elevilor sursa foto AEC

Vă mai recomandăm

Directorii atenţionaţi de Inspectoratul Şcolar să colaboreze cu elevii de la Consiliul Judeţean. Mazăre a promis tinerilor 1 milion euro

Democraţie şcolară, unde eşti şi încotro o apuci? Dar tu, Consiliu Naţional al Elevilor?

Studentul Alexandru Bajdechi: „Dacă Mazăre nu pleacă, facem referendum local de demitere“

Studentul la Drept Alexandru Bajdechi: „Radu Mazăre trebuie să dispară din viaţa politică“


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite