Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Apostolii care l-au trădat pe Iisus. De ce au reacţionat diferit Petru şi Iuda după lepădarea de Hristos

49
23 Sep 2019 06:09:53
Autor: Călin Gavrilaş
Petru şi Iuda, cei doiapostoli care l-au trădat pe Iisus
Petru şi Iuda, cei doiapostoli care l-au trădat pe Iisus

În Biblie sunt relatate momentele în care doi dintre apostolii lui Iisus îl trădează pe acesta. Unul se leapădă de Mântuitorul spunând public că nu-l cunoaşte, altul îl vinde pentru 30 de arginţi.

Lepădarea lui Petru este relatată în toate cele patru Evanghelii. Petru şi Ioan sunt cei doi apostoli care-l urmează pe Iisus pe drumul de la Ghetsimani, după arestarea sa. În timp ce Mântuitorul era în casa arhiereului Ana pentru a da socoteală, în curte, Petru este recunoscut de o femeie care-l întreabă dacă nu cumva este şi el împreună cu Iisus.

Petru s-a lepădat înaintea tuturor, zicând: „Nu ştiu ce zici”. Plecând de acolo, o altă femeie îl recunoaşte şi spune oamenilor că petru este unul dintre cei care-l însoţeau pe Iisus. „Nu cunosc pe omul acesta”, răspundeapostolul.  Dar femeiea insistă, iar Petru începe să se jure şi să blesteme că nu-l cunoaşte. „Şi îndată a cântat cocoşul, iar Petru şi-a adus aminte de cuvântul lui Iisus şi ieşind afară, a plâns cu amar”. (Matei 24, 75).

Iuda Iscarioteanul, unul dintre cei 12 apostoli, îşi vine Învăţătorul pentru 30 de arginţi arhiereilor iudei. „Ce voiţi să-mi daţi şi eu îl voi da în mâinile voastre. Iar ei s-au învoit cu el pe 30 de arginţi. Şi de atunci căuta un prilej ca să-l dea în mâinile lor" (Matei 26, 14-16)

Mai departe, trădarea propriu-zisă a lui Iuda are loc după cina cea de taină, moment în care Iisus le spune apostolilor că unul dintre ei îl va vinde. „Şi pe când vorbea încă, iată a sosit Iuda, unul dintre cei doisprezece, şi împreună cu el mulţime multă, cu săbii şi cu ciomege, de la arhierei şi de la bătrânii poporului. Iar vânzătorul le-a dat semn, zicând: Pe care-L voi săruta, Acela este: puneţi mâna pe El. Şi îndată, apropiindu-se de Iisus, a zis: Bucură-Te, Învăţătorule! Şi L-a sărutat. Iar Iisus i-a zis: Prietene, pentru ce ai venit? Atunci ei, apropiindu-se, au pus mâinile pe Iisus şi L-au prins” (Matei 26, 47-50).

Aşadar, Petru s-a lepădat de Iisus de trei ori, spunând că nu-l cunoaşte, iar Iuda l-a vândut, printr-o sărutare, pentru 30 de arginţi, sumă cu care se răscumpărau scalii în acea perioadă. Însă, după acest moment de trădare, fiecare dintre ei a reacţionat diferit. petru, spun Evangheliile, „a plâns cu amar”, iar Iuda s-a sinucis.

„Diferenţa dintre Petru şi Iuda e simplă: în smerenia minţii, lui Petru îi e milă de sine însuşi. Se supune pe sine judecăţii lui Hristos ca un păcătos. Şi atunci Iisus l-a iertat pe Petru. Cu mândria şi aroganţa sa, Iuda nu poate avea mila de sine însuşi dacă asta implică privirea de sus a celorlalţi. Nu s-a putut supune judecăţii celorlalţi ca un păcătos. Iuda nu-şi dă lui însuşi şansa de a cere iertarea lui Hristos”, spune Ieromonahul Calinic Berger, în volumul „Provocări ale gândirii şi vieţii ortodoxe astăzi”.

Călugărul grec Pavel Papadopoulos spune, citat de Doxologia, că „pocăinţa nu înseamnă doar să înţelegi greşeala din trecut, ci şi să începi procesul de schimbare. Iuda a înţeles că a greşit, dar nu a completat pocăinţa sa, nu s-a schimbat, a rămas în tristeţea pe care i-a provocat-o simţământul păcatului lui, având ca rezultat împingerea sa în deznădejde.”

Pe aceeaşi temă:

Ce se întâmplă dacă vorbim sau râdem în biserică. „Aceste urâciuni au devenit un obicei pentru credincioşi“

FOTO Locul unde Regina Maria a vrut să ridice mănăstirea „Întregirii Neamului“. Localnicii spun că este plin de mistere

Veniturile incredibile ale arhiepiscopilor BOR. Controversatul Teodosie Petrescu ridică lunar mai mult decât preşedintele Iohannis

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

Radu Mircea
23.09.2019, 06:47:18

# Eiiiiii .... Se pare ca nici mitul mioritic nu mai e romanesc . lsus desi stie ca va fi tradat nu face nimic , bea si petrece , nici in paishpe nu-l doare ca va fi batut in cuie si mai ales ca unul din apostolii lui isi va pierde si credinta si viata fara ca lsus , facatorul de minuni , sa miste un deget pentru a impiedica aceste tragedii . Deasupra tuturor sta insusi Dumnezeu care asista la fel de impasibil la spectacolul pe care el insusi la regizat , probabil tare multumit de rezultat fiindca nu-si face simtita prezenta si dorinta de bine prin nimic . De iubirea de oameni sau macar de dragostea de parinte fata de Cristos , niciun semn . lsus , fiul Domnului este judecat , tradat si de evrei care-l prefera pe tilharul Barabas , batut , batjocorit , in final atirnat in cuie pe teul roman . Ca sa vedeti ca totusi ma documentez adinc in probleme teologice , ieri la berarie asteptind defilarea babatiilor (tot mai putine)la sfirsitul sedintei duminicale din siloz , am rugat barmanul sa comute televizorul pe Trinitas sau alt post bisericesc , ca si pacatosii cu sticla-n mina sa se adape la izvorul binecuvintat de credinta stramoseasca , boxele popii fiind cam gijiite . lmediat berea si-a schimbat gustul si o idee din predica mi s-a infipt in minte : Dragostea lui Dumnezeu pentru om si omenire in general este rareori amintita , in schimb devine un leitmotiv FRICA DE DUMNEZEU ce trebuie sa ne calauzeasca pasii timizi prin lume , aceasi frica trebuie resimtita si de cei ce vor bilet pentru lmparatia Domnului , pina si copiii nostri trebuie sa-i crestem in frica de Dumnezeu .... Uite asa a devenit Domnul bun si iubitor un Bau-Bau popesc . DE CE ??? PS Din gindurile onorabilei adunari a inteleptilor ce au apucat pensia si berea rece ieri , in sfinta zi de duminica .

+4 (10 voturi)
protector
23.09.2019, 07:40:26

Radu Mircea ”Deasupra tuturor sta insusi Dumnezeu care asista la fel de impasibil un leitmotiv FRICA DE DUMNEZEU DE CE ???” Vedeti domnu Nea Mircea cum incepe omul sa mai si gandeasca incepe sa ii dea cu virguli. Am sa incerc sa explic eu daca imi permiteti: - Porniti de la o ipoteza falsa, cum ca omul este o bijuterie cum zice si reclama : sunt cetatean european si am drepturi ba ! Sau binecunoscuta butada: Cetatenii nevinovati. Nu va mai incredeti in asa propaganda de dezinformari. Daca o sa analizati mintl o sa vedeti ca in general fetitele sunt intitulate zeite supreme pentru s-a constatat ca in acest fel cad pe spate imediat. Deci omul este un pacatos care trebuie sa se dea cu capul de pereti si sa ceara iertare si sa multumeasca continuu ca nu e aruncat șa ghena ca un lucru stricat. OK Partea asta e usor de inteles. Si atunci se releva imediat de ce betivii sunt condamnati: pentru ca omul trebuie sa stea treaz ca sa poata sa-si ceara iertare. Pe cand betivul se ameteste ca sa fie o leguma indiferenta, adica se opune reabilitari prin imbatare. De ce Hristos nu il opreste pe Iuda sa pacatuiasca? Simplu pentru ca nu foloseste la nimic. Pacat nu inseamna doar partea finala vizibila. Nu, Pacat inseamna si gandul si starea psihica pe care Biblia il numeste duhul omului. De aceea zice Hristos: voi ziceti ca crimiminalul este vrednic de Gheena dar eu va zic ca si cel ce zice fratelui lui nebunule este vrednic de Gheena. De aia trebuie sa observam ca Dinca a facut crima oribila, dar recunoaste. In schimb toti cei care s-au pus sa comenteze arunca cu acuzatii in toate partile sunt mai rai ca Dinca. Cea mai tare mi s-a parut aia cand tiganii au declarat la reporteri ca Dinca le dadea tarcoale si au fost nevoiti sa-l alunge ca li s-a parut suspect. Asta e cireasa de pe tort. De aceea v-am zis de atatea ori: mergeti la birt, nu e OK dar macar nu incepeti sa-i acuzat pe credinciosi si chiar pe preoti ca sunt nu stiu cum, ca asta e cea mai cireasa de pe tort.

-3 (5 voturi)
protector
23.09.2019, 07:12:16

Diferenta de comportament este ca Petru si-a cerut iertare si apoi a fost rastignit, pe cand Iuda s-a sinucis. Adica sinuciderea inseamna lepadarea maxima fata de Dumnezeu prin gestul suprem al mortii. In plus Petru nu s-a lepadat de Hristos, doar ca nu a avut putere sa-l recunoasca, a fost o lepadare din neputinta omeneasca, iar imedat dupa asta Petru a plans de durere. Iuda L-a vandut din proprie initiativa pe Dumnezeu ceea ce e cu totul alt stadiu de lepadare

-1 (7 voturi)
Argon Litium
23.09.2019, 07:24:35

basme si legende

+1 (9 voturi)
Argon Litium
23.09.2019, 07:25:50

Faptele cap.5 Petru omoara pentru bani - pe Anania si Safira ---------------------- despre ce vorbim aici ?

0 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (49)