Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Arhiepiscopul Tomisului, înainte de a împărţi Lumina: Vreau să simţiţi că aţi avut parte de Înviere şi de Lumina Învierii FOTO, VIDEO

5
27 May 2020 00:35:31
Autor: News.ro
ÎPS Teodosie, preoţii care îl însoţeau şi mulţi dintre credincioşi nu au purtat mască în timpul slujbei.
ÎPS Teodosie, preoţii care îl însoţeau şi mulţi dintre credincioşi nu au purtat mască în timpul slujbei.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a oferit credincioşilor Lumina Învierii ca în noaptea de Paşti, afirmând că nu a inventat el această slujbă, ci a oficiat-o aşa cum scrie în carte. IPS Teodosie le-a transmis celor prezenţi că doreşte să simtă că au avut parte de Înviere.

Galerie FOTO 
 
Sute de credincioşi au mers, marţi seară, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa, acolo unde Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a oficiat slujba începutului pascal şi Sfânta Liturghie, chemând credincioşii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paşti.
 
El a transmis credincioşilor să stea la distanţa cuvenită pentru a primi Lumina şi să respecte regulile sanitare.
 
„După ce se cântă Învierea Ta Hristoase, aşa cum se cuvine la încheierea sărbătorii Învierii Domnului, vă vom da Lumină şi voi trece printre dumneavoastră. Vă rog să staţi la distanţa cuvenită, voi da slujitorilor şi toţi vor veni la dumneavostră, să ţineţi toate regulile sanitare, să petrecem această noapte luminoasă aşa cum aţi cerut dumneavoastră, la cererea dumneavostră fac această slujbă, nu puteam să vă refuz pentru că lacrimile şi zbuciumul pe care l-aţi trăit fiind despărţiţi de Biserică în noaptea Învierii”, a precizat Arhiepiscopul Tomisului înainte de a împărţi Lumina Sfântă.
 

ÎPS Teodosie a afirmat că nu a inventat această slujbă, ci a făcut-o cum scrie la carte. 

„Vrem să fie în noaptea aceasta, când slujba este aşa cum scrie în carte, nu am inventat-o eu., vreau să simţiţi că aţi avut parte de Înviere şi de Lumina Învierii este Lumina primită în Sâmbăta Mare de la Ierusalim. Iată, la sfârşitul sărbătorii Învierii nu face altă slujbă decât cea care este prevăzută în carte, cum ne-a trimis şi Patriarhia la timpul cuvenit, cum se fac slujbele pe tot anul. Să ne ajute Dumnezeu să simţim fiorul Învierii lui Hristos pentru că Învierea ţine 40 de zile, chiar şi joi este Învierea Domnului”, a mai spus Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.
 
Apoi, Arhiepiscopul Tomisului a început să împărtă Lumina credincioşilor. Nici ÎPS Teodosie, nici preoţii care îl însoţeau nu purtau mască. De asemenea, mulţi dintre credincioşi nu purtau, mască de protecţie.
 

Un bărbat a provocat scandal înainte de a începe împărţirea Luminii Sfinte, iar un echipaj de poliţie l-a ridicat. 

După miezul nopţii, preoţii au început să citească Evanghelia Învierii şi a debutat Slujba Utreniei Învierii. După Utrenia Învierii va începe slujba Sfintei Liturghii, iar la final, se vor împărtăşi credincioşii care au ţinut postul de trei zile, rânduit anterior, şi care s-au spovedit. Nu se oferă Paşte sfinţit (ca la Înviere) ci anaforă, după rânduiala liturgică, au precizat reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Arhiepiscopul a declarat jurnaliştilor că această slujbă urmează rânduiala de la Patriarhie: 
„Este rânduiala de la Patriarhie, de pe tipiconul de la Patriarhie, nu adaug nimic, doar că e noaptea şi că am dat Lumină. Nu am modificat absolut nimic, aşa e slujba la orice biserică”. 
 
Întrebat dacă nu se pot infecta credincioşii la împărtăşanie, Arhiepiscopul Tomisului a spus: “Nu, se pot vindeca. Nu am putut să îi amân pe credincioşi. Eu ştiu că la orice Liturghie se împărtăşeşte. Liturghia nu e făcută să stăm departe. S-au pregătit cu post, s-au spovedit, aceia se împărtăşesc”.

ÎPS Teodosie, despre oamenii care nu respectau distanţarea socială: „Nu vor păţi nimic. Eu nu pot să fiu poliţist”.

Permanenţa Arhiepiscopiei Tomisului a decis: în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopţii, în bisericile şi mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal şi Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioşii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paşti.
 
Arhepiscopia Tomisului a explicat că a luat această decizie deoarece pe data de 27 mai este Odovania (Încheierea) praznicului Învierii Domnului, când rânduiala slujbei prevede acelaşi început ca în noaptea Învierii şi că sunt dorinţe neîmplinite ale credincioşilor de a se împărtăşi la Liturghia Învierii din noaptea de Paşti şi de a duce, la casele lor, Lumina Învierii, ca pe un drum simbolic al urcuşului spre Înviere. De asemenea, Arhiepiscopia a mai precizat că Arhiereul locului poate rândui zile de post, conform canoanelor bisericeşti şi că rânduiala Odovaniei Învierii practicată în Biserica Ortodoxă a Greciei.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Comandor Gherghisan
27.05.2020, 00:47:46

Teodosie trebuia sa fie la puscarie ptr deturnare de fonduri europene (ferma nazarcea) si spaga luata de la un ziarist ptr a fi inscris in anul 2 la teologie. Acum incalca regulamentele instituite in stare de alerta. De ce nu-i arestat? Sau asteptati si reluarea slujbei de craciun?

+2 (4 voturi)
doru compostoru'
27.05.2020, 01:31:47

Avem stat de drept si guvern ? Nu sunt avocat dar sfidarea legilor intr-o situatie limita asa cum este perioada pe care o traversam, mi se pare ca suna a subversiune. Țacanila tocmai a demonstrat forta bisericii si ca exista mai multe centre de putere in stat. Nu inteleg de ce se teme atat de tare politicul, criza a fost gestionata destul de bine la inceput. Daca s.a mers pe o linie dura, asa trebuia continuat. Altfel populatia a fost chinuita degeaba si economia a fost ruinata in van

+1 (1 vot)
= aceleaşi mizerii
27.05.2020, 05:42:30

Cam "subţire" adunătura pentru re-Înviere... Cred că ITP-ul Tomisului miza pe mult mai mulţi fraieri, cel puţin cîteva mii... Aşa, cred că şi acum se întreabă dacă a meritat să-şi strice somnnul pentru aşa "turmă" redusă...

Tomescu Tom
27.05.2020, 06:16:54

E un adevărat showman ... Teodosie ăsta .. Dacă folosea lasere și artificii ..ar fi avut mai mulți spectatori ..

Schnauzer Berger
27.05.2020, 07:20:50

Babele si mosnegii au schimbbat dupa asta budigaii! Si cand te gandesti ca este o perioada a anului cand soarele nu bate prea tare! Mi s-a parut o zona de tara cu oameni mai deschisi la minte, multi vaporeni care au vazut lumea, dar se pare ca ne inselam crunt!

Modifică Setările