Asociaţia Elevilor din Constanţa cere Guvernului să facă public proiectul de lege referitor la transportul judeţean al elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevi Arhivă Adevărul
Elevi Arhivă Adevărul

Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită Guvernului să facă public proiectul de lege pentru modificarea OUG privind transportul judeţean al elevilor, precizând că această măsură nu poate rezolva transportul elevilor fără măsuri adiacente.

Asociaţia Elevilor din Constanţa solicită Guvernului României să facă public proiectul de lege privind presupusa ”abrogare„ a OUG nr. 51/2019, având în vedere posibilitatea unei erori majore, ce ţine atât de termenii utilizaţi în comunicarea publică, cât şi de faptul că această măsură nu poate rezolva problemele privind transportul elevilor fără măsuri adiacente”, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă de AEC.

Asociaţia a menţionat faptul că premierul României a anunţat că îşi va angaja răspunderea pentru mai multe proiecte de lege, printre care şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 51/2019.

“Această ordonanţă a reprezentat o nouă lovitură dată elevilor din România în ceea ce priveşte problemele cu transportul acestora. Din 3 în 3 ani, Guvernul României, indiferent de conducere, a luat măsuri care să afecteze major în sens negativ transportul elevilor”, a precizat sursa citată. 

Asociaţia Elevilor din Constanţa reaminteşte faptul că problemele au început cu OUG nr. 29/2013, care a plafonat decontarea navetei elevilor la 26 lei/lună/km, măsură la care AEC şi Consiliul Naţional al Elevilor au cerut rezolvarea ei, timp de 3 ani. 

“Ulterior, decidenţii s-au lăudat că au rezolvat problema prin OUG nr. 69/2016, care a impus tarife maximale în mod nelegal operatorilor de transport pentru abonamentele elevilor. Din păcate, aceste tarife au fost impuse în mod nelegal, Guvernul încercând să oblige transportatorii să iasă în pierdere fără să le acorde compensaţii, motiv pentru care abonamentele cumpărate de elevi nu au putut fi decontate integral de către unităţile de învăţământ”, susţine Asociaţia Elevilor.

 AEC a menţionat că Guvernul a emis OUG nr. 51/2019, eliminând transportul judeţean din sfera serviciilor publice. “Această măsură a venit după ce timp de ani întregi, consiliile judeţene au încălcat legea şi nu au acordat compensaţii operatorilor de transport, deşi le impuneau obligaţia de a acorda reduceri elevilor, lucru care, din nou, nu s-a întâmplat”, mai spun elevii. 

Asociaţia Elevilor din Constanţa susţine că termenii utilizaţi de reprezentanţii Guvernului în comunicarea publică privind această OUG şi anume abrogarea, reprezintă o eroare.  „Având în vedere termenii utilizaţi în comunicarea publică de către reprezentanţii Guvernului, punând în discuţie ”abrogarea” OUG nr. 51/2019, menţionăm că aceasta reprezintă o eroare, întrucât, conform Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativă, normele de modificare ale unei legi, precum OUG 51/2019 nu pot fi abrogate. Soluţia juridică ar fi respingerea ordonanţei, astfel încât efectele ei să fie anulate. Un ultim aspect ar fi riscul la care este supusă această acţiune, transportul elevilor fiind amestecat cu discuţiile în contextul legilor justiţiei şi alte teme controversate. Astfel, în contextul depunerii unei moţiuni de cenzură din motive ce nu ţin de problematica transportului elevilor, aceştia pot fi victimele jocurilor politice”, mai precizează comunicatul AEC. 

Asociaţia Elevilor se teme că prin acţiunea Guvernului problema transportului judeţean nu va fi rezolvată, ci din nou amânată. „Din aceste motive, ne exprimăm profunda îngrijorare că prin acţiunea Guvernului, problema nu va fi rezolvată, ci amânată din nou, în pragul iernii, în momentul în care elevii au cea mai mare nevoie de stabilitate în ceea ce priveşte transportul”, mai spus sursa citată. 

Asociaţia Elevilor cere reprezentanţilor Guvernului să facă public proiectul legislativ pe care aceştia doresc să îşi angajeze răspunderea şi să clarifice astfel toate aspectele. 

“În concluzie, cerem membrilor Guvernului să facă de îndată public proiectul legislativ pe care aceştia îşi propun să îşi angajeze răspunderea, răspunzând, astfel, îngrijorărilor exprimate şi clarificând situaţia, astfel încât elevii să nu cadă pradă acestui joc. Ne dorim ca această problemă să fie soluţionată de urgenţă, iar odată cu respingerea OUG nr. 51/2019 să se producă modificări la Legea educaţiei pentru clarificarea modului de asigurare a transportului elevilor şi abrogarea actelor normative secundare ce îl încătuşează”, se arată în finalul comunicatului AEC.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite