Asociaţia Elevilor din Constanţa cere schimbarea ministrului Educaţiei. „Nu are capacitatea de a înţelege un text scris şi de a recepta mesaje”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, a avut prima poziţie publică la anunţul elvilor constănţeni că vor da în judecată Ministerul Educaţiei care-i obligă pe elevii care nu obţin media 5 să urmeze o şcoală profesională.

Ministrul interimar Daniel Breaz a declarat sâmbătă, la Alba Iulia, că „toate aceste lucruri au fost agreate în discuţiile cu sindicatele, cu patronatele, cu elevii, comitetele de părinţi. Am avut în discuţiile respective majoritate covârşitoare. De fapt, practic, în afară de două păreri ale aceleiaşi confederaţii a elevilor, Consiliul Naţional al Elevilor, care era de acord cu această notă 5, dar a invocat dacă există în momentul de faţă dotarea necesară şi dacă avem pregătită infrastructura pentru şcolile profesionale. Da, o avem pregătită”.

Conform Agerpres, acelaşi ministru a mai declarat referitor la anunţul Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC) că va da în judecată Ministerul Educaţiei, că „păi, ce facem? Astăzi susţinem 5 şi mâine atacăm că nu mai e bun? (...) Văd că aici domnul preşedinte al României încurajează practic toate aceste lucruri, în totală necunoştinţă de cauză, trezindu-se după aproape cinci ani de hibernare".

Imediat după declaraţiile ministrului Breaz, Asociaţia Elevilor din Constanţa a transmis un comunicat în care solicită schimbarea de urgenţă a  ministrului interimar al educaţiei „ca urmare a declaraţiilor avute privind poziţia organizaţiei referitoare la ordinul de admitere în învăţământul liceal în anul şcolar 2020-2021, acesta neavând capacitatea de a înţelege un text scris, cât şi de a recepta mesaje”.

Elevii explică faptul că în data de 14 august a.c. Ministerul Educaţiei Naţionale a convocat Comisia de Dialog Social, iar în cadrul şedinţei, Asociaţia Elevilor din Constanţa, organizaţie independentă reprezentativă a elevilor din judeţul Constanţa, şi-a exprimat opoziţia privind acest ordin.

„Din nefericire, constatăm lipsa de informare a conducătorului autorităţii, acesta realizând o confuzie între organizaţia pe care o reprezentăm şi structura consultativă a ministerului, Consiliul Naţional al Elevilor, înfiinţată chiar de către autoritate, prin Ordinul nr. 2.782 din 12 decembrie 2007 referitor la aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului naţional al elevilor”, spun reprezentanţii AEC.

Preşedintele AEC, Mihai Tănase, declară că este „ironic faptul că persoana care ar trebui să identifice măsurile cele mai bune care să asigure un sistem de învăţământ incluziv şi eficient sprijină vehement o măsură ce poate conduce la creşterea ratei abandonului şcolar şi, mai mult, una ilegală. Prevederile art. 7 din Legea privind transparenţa decizională în administraţia publică nr. 52 din 21 ianuarie 2003, republicată precizează obligaţia autorităţilor administraţiei publice centrale de a publica pe site-ul web al instituţiei orice proiect de act normativ în cadrul procedurii de elaborare. Totuşi, reprezentanţii MEN nu au publicat proiectul nici până în ziua de azi pe site, el fiind dezbătut doar în cadrul Comisiei de Dialog Social.”

Încă un motiv de nelegalitate a ordinului este faptul că reprezentanţii MEN nu au respectat prevederile art. 7, alin. (9) din Legea nr. 52/2003. Deşi Asociaţia Elevilor din Constanţa a solicitat în scris Ministerului Educaţiei Naţionale să organizeze o dezbatere publică privind proiectul acestui ordin, prin adresa înregistrată în cadrul instituţiei cu nr. 10035M/19.08.2019, fapt ce constituie o obligaţie a oricărei autorităţi a administraţiei publice, ordinul a fost adoptat oricum, solicitarea fiind ignorată.

„Transmitem domnului Valer-Daniel Breaz să renunţe la această tentativă de muşamalizare a încălcării legii, prin lansarea unor atacuri şi informaţii cu caracter dezinformator în spaţiul public. Solicităm prim-ministrului României, doamna Viorica Dăncilă, schimbarea de urgenţă a ministrului interimar al educaţiei cu unul titular, care să cunoască problemele învăţământului preuniversitar şi cadrul legal din domeniul educaţiei, astfel încât astfel de incidente ce nu aduc faimă autorităţii să nu se mai repete”, mai spune MihaiTănase, preşedintele AEC.

Pe aceeaşi temă:

Elevii dau în judecată Ministerul Educaţiei pentru decizia de a-i trimite la profesională pe cei cu media sub 5 la admitere

Jurământul de credinţă al marinarilor de pe „Speranţa“, celebra goeletă din „Toate pânzele sus“. „Pentru această navă am vărsat sudoare şi sânge“


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite