Constanţa

articolul anterior articolul urmator

Au început pregătirile pentru Bobotează. Peste 130.000 de sticle cu aghiazmă vor fi împărţite credincioşilor

7
3 Jan 2015 15:57:26
Autor: Mariana Iancu
Sunt pregătite sticlele cu apă sfinţită FOTO A.B.
Sunt pregătite sticlele cu apă sfinţită FOTO A.B.

La Arhiepiscopia Tomisului, enoriaşii pregătesc sticlele de 0,5 litri în care va fi îmbuteliată apa sfinţită ce va fi dăruită enoriaşilor de Bobotează.

Luni, 5 ianuarie, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, va avea loc  Sfinţirea Mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează.

Apoi, ierarhul Tomisului va fi prezent la capela „Sfântul Nicolae” a penitenciarului Poarta Albă, unde va împărţi şi deţinuţilor Aghiasmă Mare.

Procesiune pe Dunăre

De la penitenciar, Arhiepiscopul Tomisului va merge la schitul „Podromiţa”, lângă Hârşova, schit ce are ca hram secundar „Botezul Domnului”. De aici preoţii şi credincioşii, împreună cu Arhiepiscopul Tomisului, vor pleca în procesiune la malul Dunării (Căpitănia Hârşova), unde va fi săvârşită slujba de Sfinţire Mare a apei (ora 14.00), apoi ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, iar un grup de tineri curajoşi le va recupera.

Marţi, în zi de mare sărbătoare, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, începând cu ora 8.30, iar de la ora 11.30, cei prezenţi la slujbă vor merge în tradiţionala procesiune până pe faleza Cazinoului, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia Slujba de Sfinţire Mare a apei, la sfârşitul căreia arhiepiscopul va arunca trei cruci în apele mării.

Marţi seară, începând cu ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanţa (zona Cora).

Iniţial. slujba Aghiazmei Mari se făcea în Ierusalim, unde se păstra amintirea Botezului Mântuitorului, iar de aici s-a răspândit în Antiohia, Constantinopol şi Asia Mică. Vorbind despre importanţa Bobotezei, Sf. Simeon al Tesalonicului apreciază că în această zi nu se face doar reînnoirea Botezului Domnului, ci şi a Harului Botezului primit de fiecare dintre noi.

Vă mai recomandăm

Bobotează la temperaturi de primăvară. Vestitul ger al Bobotezei, înlocuit la malul mării de vreme frumoasă

Botezul Cailor, frumoasa tradiţie rurală păstrată în Dobrogea. Aromânii se adună la Julamina

Primul-ajutor acordat unui participant la slujba de Bobotează de la Cazino

Părintele Eugen Tănăsescu, despre Bobotează: „Botezul lui Iisus Hristos este momentul când se arată Sfânta Treime - Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh“

VIDEO Îmbulzeală la Arhiepiscopia Tomisului. Credincioşii s-au călcat în picioare pentru dopuri de sticle cu aghiazmă

A început operaţiunea Aghiazma Mare. Arhiepiscopia Tomisului pregăteşte sticluţele pentru Bobotează

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Chirita
3.01.2015, 16:37:44

A fi ca apa sfintita = a face nici bine, nici rau!

x cogito ergo sum
3.01.2015, 18:35:20

Scrie pe undeva in Biblie ca ap Petru sau Pavel ar fi sfintit vreo apa curgatoare sau Marea Mediterana ?

Darius
3.01.2015, 19:32:02

Ei si tu,talharii au evoluat in timp,cum poti sa crezi ca au ramas la stadiul de pungasi marunti?,doar sunt in bransa asta a lui Ali Baba de vreo 2000 de ani.

Cel Mare Scarambeu
3.01.2015, 19:17:13

Fisculeeeeee!!!!!,vezi ca astia impart apa sfintita pe bani.Au facut acolo la Constanta,Fabrica de Imbuteliat Aghiasma Mare.

Darius
3.01.2015, 19:23:47

Sa-i puna pe mujicii sa o plateasca,pai cum ?nu merita sleahta lui Tanasescu cita 10 RON de la fiecare vita furajata care se adapa din borcanele tamaduite?

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările