Schimbare la conducerea Forţelor Navale Române. Viceamiralul Aurel Popa îi predă ştafeta contraamiralului Alexandru Mîrşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceremonia de predare - primire a funcţiei de şef al Statului Major al Forţelor Navale are loc vineri, 20 decembrie, ora 9.00, la sediul Statului Major al Forţelor Navale, din Bucureşti. Viceamiralul Aurel Popa primeşte gradul de amiral şi trece în rezervă, iar locul său este preluat de contraamiralul Alexandru Mîrşu, actualul comandant al Flotei.

La festivitate vor fi citite decretul prezidenţial de avansare la gradul de amiral şi de trecere în rezervă a viceamiralului dr. Aurel Popa şi ordinul ministrului Apărării Naţionale de numire în funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Navale a contraamiralului dr. Alexandru Mîrşu, actualul comandant al Flotei. De asemenea, noul comandant va primi Drapelul de Luptă al Statului Major al Forţelor Navale.

La activitate participă reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, comandanţi de mari unităţi şi unităţi din Forţele Navale, reprezentanti ai ligilor şi asociaţiilor de marină, ofiţeri, maiştri militari de Marină şi subofiţeri în activitate şi în rezervă.

Cine este contraamiralul Alexandru Mîrşu

Contraamiralul  dr. Alexandru Mîrşu s-a născut la data de 17 iunie 1962 în Constanţa. A absolvit Liceul Industrial nr. 2 Mangalia şi, în perioada 1980-1984, a urmat cursurile Institutului de Marină Mircea cel Bătrân, Facultatea Navigaţie.

După absolvirea Institutului de Marină, a activat în calitate de comandant unitate de luptă artilerie la Dragoarele de bază 13 şi 14, comandant unitate de luptă arme sub apă la Vânătorul de submarine 33. După 1988, a îndeplinit funcţia de specialist cu artileria în statul major al Divizionului de Vânătoare de submarine, şef birou operaţii şi pregătire pentru luptă, apoi comandant al vânătorului 31 din Divizionul de Corvete de la Midia.

Formarea profesională a debutat cu un curs de "specialişti Divizioane de Nave", a continuat cu un curs de "comandă a Navelor antisubmarin" şi un curs postuniversitar "eşalon unitate de nave", ambele în Academia Navală. În perioada 1997-1999 a absolvit cursul intensiv de limbă engleză şi Facultatea Interarme în cadrul Academiei de Înalte Studii Militare Bucureşti (actuala Universitate Naţională de Apărare).

După absolvirea, în 1999, a Facultăţii Interarme din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare a fost numit comandant al Dragorului Maritim 29 şi, ulterior promovat comandant al secţiei 1 Dragoare Maritime, apoi a indeplinit funcţia de Şef de Stat Major al divizionului. După anul 2004, a îndeplinit funcţia de locţiitor al comandantului Divizionului nave minare-deminare, după care a fost promovat în funcţia de şef al operaţiilor în Comandamentul Operaţional Naval.

În perioada 2000-2004 a urmat Şcoala de ofiţeri de comandă pentru lupta navală de suprafaţă (Newport, SUA), cursul "Dimensiunea maritimă a operaţiilor pentru menţinerea păcii" (Centrul de studii pentru menţinerea păcii "Pearson", Canada), cursul internaţional de orientare pentru ofiţeri de stat major (Colegiul de apărare al Olandei), cursul NATO pentru operaţii în sprijinul păcii (şcoala NATO Oberamergau Germania), cursul avansat de comandă şi stat major (Colegiul Interarme de Comandă şi Stat Major, Shrivenham, Marea Britanie), cursul postuniversitar de perfecţionare în conducerea marilor unităţi din Forţele Navale şi cursul postuniversitar de conducere strategică (Colegiul de Război, Universitatea Naţională de Apărare). În anul 2004 a absolvit cursurile de masterat la Colegiul Regal (Londra, Marea Britanie), iar în anul 2008 a absolvit Colegiul NATO pentru Apărare, seria 112, de la Roma.

În perioada 2005-2006 a fost comandantul Grupării Navale de Cooperare în Marea Neagră – BLACKSEAFOR, perioadă în care  România s-a aflat la conducerea acestei iniţiative regionale. În perioada 2006-2009 a îndeplinit funcţia de comandant al Flotilei 56 Fregate, iar în perioada 2009-2010 pe cea de locţiitor al comandantului Flotei. La 7 iulie 2010 a fost numit comandant al Flotei. Pe data de 11 octombrie 2010 a obţinut titlul de Doctor în Ştiinţe Militare. Pe data de 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de contraamiral de flotilă.

Pe data de 01 decembrie 2013 a fost înaintat la gradul de contraamiral. În activitatea profesională i s-au conferit: Ordinul Naţional "Crucea Serviciul Credincios"; "Virtutea Maritimă" în grad de cavaler; Semnul Onorific în Serviciul Armatei pentru 25 ani de activitate; Emblema de Onoare a Statului Major General; Emblema de Onoare a Forţelor Navale şi Emblema "Onoarea Armatei României". Este căsătorit cu Dorina Mihaela şi împreună au o fiică, Oana. Vorbeşte fluent limba engleză.

Cine este viceamiralul Aurel Popa

Viceamiralul Aurel Popa s-a născut la 24 iulie 1954, la Galaţi. După absolvirea Institutului de Marină Mircea cel Bătrân din Constanţa, în anul 1980, a fost numit la comanda unei vedete torpiloare, până în 1983, când a fost promovat în funcţia de comandant de secţie în cadrul aceleiaşi unităţi de vedete torpiloare pe aripi portante. În perioada 1988-1990, a fost ofiţer – student al Facultăţii Interarme din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare din Bucureşti (actuala Universitate Naţională de Apărare), la absolvire fiind numit comandantul Vedetei Torpiloare Mari 202.

După patru ani, în 1994, a fost promovat în funcţia de comandant al Divizionului de Vedete Torpiloare, funcţie pe care a îndeplinit-o până în anul 2001, când a fost numit locţiitor al comandantului şi şef de stat major la Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanţa. De-a lungul carierei, şi-a dezvoltat pregătirea profesională absolvind Colegiul de Comandă şi Stat Major – perfecţionare în conducerea marilor unităţi operative din Marina Militară în anul 1997 şi Colegiul de Război – seria a X-a, în anul 2002.

În anul 2003 a fost împuternicit, prin ordin al ministrului Apărării, comandant al Academiei Navale, instituţie pe care a condus-o până în anul 2004. A activat apoi, între anii 2004 -2006, ca şef al Serviciului Instrucţie, în cadrul Statului Major al Forţelor Navale, contribuind semnificativ la conceperea şi implementarea noului sistem de instrucţie în Forţele Navale.

În perioada 2006 - 2007 a comandat Flotila de Fregate din compunerea Flotei, până în luna ianuarie 2007, când a fost numit locţiitor al comandantului Flotei. Doi ani mai târziu, în luna martie 2009, a fost promovat în funcţia de comandant al Flotei. În această perioadă, o sarcină deosebit de importantă, revenită structurii pe care a condus-o, a fost operaţionalizarea Grupului de Elicoptere din cadrul Flotilei de Fregate.

Înfiinţarea, dotarea, operaţionalizarea primei unităţi de aviaţie pentru Forţele Navale a fost o necesitate datorată extinderii capabilităţilor şi contribuţiei Forţelor Navale în cadrul NATO şi UE. Totodată, selecţionarea şi formarea primilor piloţi de elicoptere proveniţi din rândurile marinarilor a fost aleasă ca soluţie firească pentru încadrarea eficientă a Grupului de Elicoptere.

În luna iulie 2007 a susţinut public în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare "Carol I" lucrarea de doctorat, obţinând, sub îndrumarea amiralului prof.univ.dr. Gheorghe Marin, titlul de Doctor în Stiinţe Militare. La 13 august 2007, prin decret prezidenţial, a fost înaintat la gradul de contraamiral de flotilă. În acelaşi timp, a continuat perfecţionarea pregătirii profesionale militare şi civile superioare, prin absolvirea "The Navy Executive Business Course", la Universitatea North Carolina, S.U.A., în luna februarie 2009.

La 23 octombrie 2009 a fost înaintat la gradul de contraamiral. La data de 1 iulie 2010, prin ordin al ministrului Apărării Naţionale, a fost numit şef al Statului Major al Forţelor Navale. Sub comanda sa, Forţele Navale Române au preluat comanda Grupării Navale BLACKSEAFOR, pentru a doua oară în cei 10 ani de existenţă a acesteia.

De asemenea, a fost demarat procesul de participare, alături de Forţele Navale ale Turciei, la Operaţia BLACK SEA HARMONY, operaţie menită să asigure prezenţa eficientă a navelor militare pe căile de comunicaţii din Marea Neagră şi schimbul de informaţii privind ameninţările asimetrice.

Succesul acestor activităţi de sporire a încrederii în plan regional conduce la consolidarea imaginii pozitive a Forţelor Navale Române şi a ţării noastre la nivel internaţional. Numirea în funcţia de şef al SMFN a coincis cu aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale, iar manifestările dedicate acestui important eveniment au sporit vizibilitatea categoriei de forţe la cel mai înalt nivel, consolidând totodată spiritul de corp al marinarilor militari.

La data de 1 decembrie 2010 a fost avansat la gradul de viceamiral. A continuat perfecţionarea pregătirii profesionale militară şi civilă superioară, prin absolvirea Cursului postuniversitar de perfectionare în domeniul securităţii şi apărării naţionale "Securitate şi buna guvernare" la Colegiul Naţional de Apărare, în luna noiembrie 2011.

Realizările din cariera militară i-au fost recunoscute prin decernarea unor ordine şi medalii: Ordinul naţional "Serviciul Credincios” în grad de cavaler (2011); Ordinul "Steaua României” în grad de cavaler; Emblema de Onoare a Armatei României (2010); Emblema de merit "În serviciul Armatei României” clasa I (2010); Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Aeriene (2010); Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre (2010); Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii (2010); Emblema de Onoare a Statului Major General (2009); Virtutea Maritimă în grad de comandor (2009); Ordinul Naţional "Pentru merit" în grad de cavaler (2008); Emblema de Onoare a Forţelor Navale (2008); Emblema de merit "Ştiinţa militară clasa I" (2007); Semn onorific "În serviciul patriei" (2005); Ordinul "Virtutea maritimă" în grad de ofiţer (2002); Semn onorific "În serviciul armatei" – 20 ani activitate (2000); Ordinul "Meritul militar clasa a III-a" (1995); Medalia "Meritul militar clasa a II-a" (1985).

Vă mai recomandăm

FOTO Fregata Regina Maria s-a întors acasă. Marinarii militari fac exerciţii în Mediterana, în timp ce armata are mari probleme

VIDEO Ziua Marinei, Paradă Naţională

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite