Autostrada neterminată. La un deceniu de la inaugurare, A4 Ovidiu-Agigea este tot în lucru VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe A4 se circulă de 10 ani, dar anumite zone sunt nefinalizate FOTO: Călin Gavrilaş
Pe A4 se circulă de 10 ani, dar anumite zone sunt nefinalizate FOTO: Călin Gavrilaş

Autostrada Ovidiu-Agigea (A4) este considerată o variantă ocolitoare a municipiului Constanţa. Cei 21,775 de kilometri au costat 531.232.966,14 lei (fără TVA), lucrările începând în 2008.

După cinci ani, asocierea de firme  Asocierea FCC Construccion – Astaldi SpA, cei care au câştigat licitaţia pentru construirea A4, au terminat de executat autostrada propriu-zisă, urmând lucrările pentru spaţiile de servicii, noduri şi altele.

În total, A4 are 10 poduri, 13 pasaje, un Centru de Întreţinere şi Coordonare, două spaţii pentru servicii, cinci noduri rutiere. Doar că, unele dintre acestea nu sunt finalizate nici după aproape un deceniu de la momentul în care A4 a fost deschisă circulaţiei.

Autostrada 4 sau varianta de ocolire a municipiului Constanţa a fost deschisă traficului rutier pe secţiuni. Mai întâi, autorităţile au inaugurat segmentul care face legătura între DN39 (podul Agigea) şi nodul rutier A2 (Autostrada Soarelui). Este o porţiune de 5,4 kilometri dată în folosinţă la data de 27.07.2011.

Al doilea segment a fost inaugurat în septembrie 2011, pe o porţiune de 3,2 kilometri care leagă nodul rutier A2 cu DN 3 (Constanţa-Valu lui Traian). A urmat anul 2012, luna iulie, când autorităţile au tăiat panglica a 11,2 kilometri de autostradă, porţiunea cuprinsă între DN3 şi nodul rutier Ovidiu.

În sfârşit, în iulie 2013 a fost finalizată şi porţiunea de autostradă care leagă nodul rutier Agigea de portul Constanţa Sud Agigea, pe o lungime de 1,975 de kilometri.

Intrarea în zona de servicii este blocată FOTO: Călin Gavrilaş

Autostrada A4 foto Calin Gavrilas

Lucrări nefinalizate

Deşi nu este finalizată, într-o Situaţie a proiectelor de infrastructură, întocmită de CNAIR în decembrie 2020, A4 nu figura cu nicio lucrare în execuţie, doar la faza de proiectare A4 era menţionată cu o viitoare conexiune la drumul DN39 E care leagă municipiul Constanţa de localitatea Cumpăna.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) menţionează faptul că A4 este prevăzută, la kilometrul 4+000 cu două spaţii de servicii, pe ambele sensuri de circulaţie. „Cele două spaţii de servicii sunt în curs de finalizare spre a fi date în folosinţă”, transmite Compania. Într-adevăr, la faţa locului, zona spaţiilor de servicii pare realizată cu parcări, bănci, zona toaletelor, însă accesul călătorilor este interzis.

Pe lângă cele două spaţii de servicii nefinalizate, CNAIR a transmis că pe A4 mai trebuie terminate lucrările la clădirile aferente Centrului de Întreţinere, la sistemul ITS, toate acestea urmând a se petrece în cursul anului 2021.

VIDEO: Asociaţia Pro Infrastructură (imagini din anul 2019)

Ieşirea spre nicăieri

Autostrada nu este finalizată nici la capitolul conexiuni sau ieşiri către alte localităţi. Ea are prevăzute la kilometrul 5+740 nodul rutier Poiana, care asigură legătura cu drumul comunal 89. Despre acest nod, cei de la Asociaţia Pro infrastructură scriau în anul 2019 că este unic în România, fiind singurul giratoriu suspendat peste o autostrada.

„Pasajul este finalizat dar fără a fi deschis traficului rutier. Având în vedere că până la acest moment Consiliul Judeţean Constanta nu a modernizat DC 89, acesta rămânând la nivelul unui drum de pământ, conexiunea nu poate fi funcţională”, transmite CNAIR.

Doar că, drumul de pământ fiind comunal, nu cade în sarcina Consiliului Judeţean Constanţa pentru a fi executat, ci a primăriei oraşului Ovidiu şi a municipiului Constanţa. Acest lucru ne-a fost confirmat chiar de Lucian Lungoci, actualmente deputat, fostul şef al Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa.


Ieşirea A4-Poiana, vedere aeriană (anul 2019) FOTO: Asociaţia Pro infrastructură

Autostrada A4 foto Asociatia pro Infrastructura

„Din nod A4, atât spre Poiana, cât şi spre DN3C, porneşte drumul comunal 89. Acest drum nu este al CJ Constanţa, deci nu poate fi modernizat de Consiliul Judeţean. S-ar putea face acest lucru doar dacă s-ar transforma în drum judeţean şi ar trece din proprietatea UAT Ovidiu şi UAT Constanţa în proprietatea UAT Judeţul Constanţa”, explică Lucian Lungoci.

Primarul oraşului Ovidiu, George Scupra, a declarat că este vorba despre un drum comunal de 6 kilometri (DC89), din care doar un kilometru aparţine de oraşul său, restul de 5 kilometri ar aparţine de municipiul Constanţa. Acel kilometru, UAT Ovidiu a decis printr-o Hotărâre de Consiliu Local (dată în anul 2020) să îl transmită în patrimoniul Consiliului Judeţean Constanţa tocmai pentru a putea fi asfaltat.

„Zilele trecute, la sediul Consiliului Judeţean a fost o întâlnire de principiu cu toţi factorii şi s-a discutat această problemă. Încă nu s-a stabilit o soluţie concretă, dar ceva trebuie făcut cu acel drum. Noi am pus la dispoziţie acel kilometru, o să vedem ce va decide şi Primăria Constanţa să facă cu cei 5 kilometri”, a spus George Scupra.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Palatul Regal şi Cazinoul din Mamaia, pierdute definitiv printr-o sentinţă revoltătoare care-i uşurează viaţa şi lui Radu Mazăre

Patru alternative de traseu pentru drumul „Dobrogea Expres”, legătura dintre Constanţa, Tulcea şi Brăila

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite