Băi publice sau în vagoanele CFR pentru lumea de la ţară care „umblă în aceeaşi haină câte 2-3 ierni sau veri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţărani în 1940 Arhiva LIFE
Ţărani în 1940 Arhiva LIFE

Conform raportului Frontului Renaşterii Naţionale privind starea sanitară a populaţiei rurale a României în 1940, românii de la ţară umblau nespălaţi, netunşi şi nebărbieriţi o iarnă întreagă.

Populaţia noastră dela ţară umblă netunsă sau nebărbierită câte o iarnă întreagă, umblă nespălată pe faţă zile întregi, iar în ce priveşte o bae de curăţenie a corpului şi spălatul cu săpun, nici nu poate fi vorba sau în cel mai rău caz, şi sunt în număr neînsemnat, doar cei mai înstăriţi şi mai pricepuţi“, conform unei circulare din ianuarie 1940, act publicat de istoricul CNSAS Adrian Cioflâncă.

Tot din raport aflăm că oamenii „Umblă în aceiaşi haină câte 2-3 ierni sau veri, necurăţată şi nespălată şi deci plină de microbi şi de isvoare de infecţie“.

Pentru a schimba starea de lucruri, „În limita posibilităţilor şi cu mari eforturi statul prin Ministerul Sănătăţii şi Ocrotirilor sociale caută să remedieze această stare de lucruri, cheltuind sume mari de bani cu plată de medici, agenţi sanitari, moaşe şi cu materiale igienice ca băi publice în diferite centre, băi ambulante în vagoane de CFR şi etuve de deparazitare. Ar fi normal deci, ca populaţia noastră rurală să dea buzna la aceste băi calde, gratuite, aduse în comună, sau la etuvele de deparazitare a lucrurilor casnice şi a obiectelor de îmbrăcăminte pentru binele şi sănătatea lor“. 

act sanitar 1940
act sanitar 1940
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite